Politika

Žuvela smijenjen, imenovan Andrijić

Žuvela smijenjen, imenovan Andrijić

Dubrovnik Regija doživljava svoja prva unutarnja previranja. Malo vijeće udruge, koje je po mišljenju Igora Žuvele, predsjednika Malog vijeća, sazvano mimo Statuta, izglasalo je nepovjerenje njemu kao predsjedniku te tajnici.

Za novog predsjednika izabran je Dubravko Andrijić, do čije izjave duList za sad nije uspio doći.
No, Žuvela smatra kako s tim potezom ništa nisu napravili, jer „Igor Žuvela sa svojim ljudima nastavlja dalje s radom na osnivanju stranke“.

– Ja sam i dalje član Malog vijeća, utakmica nije završena. Ne želim ishitreno davati izjave, niti govoriti o nekakvim sankcijama za ovakve poteze, a javnost će o svemu biti obaviještena – rekao je za duList Igor Žuvela,

No, istaknuo je kako je sinoć održano Malo vijeće sazvano mimo Statuta, jer ga saziva ili predsjednik, odnosno u ovom slučaj on sam, ili natpolovična većina, što ovdje nije bio slučaj.

– Ne znam što se događa, ništa mi nije jasno. Ako se već glasa o nečijem povjerenju ili nepovjerenju onda treba reći i iz kojih se razloga to radi. Što stoji iza ovog ne znam – govori Žuvela, izrazivši sumnju kako iza svega možda stoji i neka politička stranka.

Podsjetio je i kako sukladno Statutu udruge predsjednik Malog vijeća može istupiti sam, ako ne poštuje odredbe Statuta, Velikog vijeća i Senata, ako svojim djelovanjem šteti ugledu udruge, ili ga može razriješiti Veliko Vijeće.

Osim izglasavanja nepovjerenja Žuveli i tajnici Udruge Ivani Žuvala Kalina, te imenovanja novog predsjednika Andrijića priopćenjem su se oglasile potpredsjednica Paulina Rustan i glasnogovornica Udruge Orlanda Prkačin koje su obavijestile javnost o napuštanju Udruge zbog narušenih odnosa unutar Malog vijeća.

Preko Facebook profila priopćenjem se oglasila i Dubrovnik regija, a iako se ne zna točno tko potpisuje priopćenje, može se pretpostaviti da iza njega stoji sam Igor Žuvela.
– Dana 7. kolovoza 2012. godine održan je sastanak Malog vijeća Udruge Dubrovnik Regija. Na tome sastanku nazočilo je 9 od 11 članova Malog vijeća te tajnica Udruge Ivana Žuvela Kalina. Tom prigodom protustatutarno je smijenjen legitimno izabrani predsjednik Malog vijeća gospodin Igor Žuvela.

Naime prema članku 18. Statuta Udruge Dubrovnik regija predsjenik Malog vijeća može biti smijenjen:
– na vlastiti zahtjev,
– ako ne postupa u skladu s uputama i smjernicama Velikog vijeća i Senata,
– ako djeluje protivno zakonu ili Statutu ili
– ako svojim istupanjem i djelovanjem šteti ugledu Udruge.

U istom članku nadalje stoji: Odluku o razrješenju predsjednika donosi Malo vijeće većinom glasova ukupnog broja članova, a odluku o prestanku njegovog članstva u Malom vijeću, Veliko vijeće, na prijedlog Malog vijeća, Senata ili najmanje 1/4 redovitih članova Udruge.

Obzirom da predsjednik Udruge nije podnio zahtjev za razriješenjem, da nije postupao protivno odlukama Velikog vijeća i Senata, da nije djelovao protivno zakonu ili Statutu te da svojim djelovanjem nije štetio ugledu Udruge, što tijekom sastanka nije potkrijepljeno ni jednim jedinim argumentom, a čemu svjedoči zapisnik sa sastanka, ovu pučističku odluku šestorice članova Malog vijeća držimo neligitimnom i protustatutarnom.

Osim svega navedenog, naknadnim uvidom u pristupnu dokumentaciju članova Udruge, utvrđeno je da je jedan član Malog vijeća neligitimno izabran te držimo da kao takav nije imao pravo glasovati o nepovjerenju Predsjedniku i tajniku udruge.

Naime na sastanku na kojemu je nazočilo 20 članova Inicijativnog odbora Udruge u osnutku, održanom u Art radionici Lazareti 7. travnja 2012. godine, jednoglasno je usvojen prijedlog da tijekom osnivačke skupštine pravo da biraju i mogu biti birani imaju samo oni članovi Udruge koji su postali članovi Udruge u osnutku do 11. travnja 2012. godine.

Ivica Ban je tijekom osnivačke skupštine, održane 14. travnja 2012. godine, lažnom izjavom da je dr. Mladen Miović postao član Udruge prije navedenog datuma, izmanipulirao Veliko vijeće Udruge koje je dr. Mladena Miovića izabralo za jednog od 11 članova Malog vijeća.

Naknadnom provjerom pristupnica utvrđeno je da je dr. Mladen Miović postao član Udruge 12. travnja 2012. godine, čemu svjedoči njegova pristupnica, dakle nakon datuma utvrđenog legitimno izglasanom odlukom Inicijativnog odbora, čime je njegovo članstvo u Malom vijeću neligitimno i protivno odlukama Inicijativnog odbora, o čemu će svjedočiti svi članovi Inicijativnog odbora koji su bili nazočni sastanku.

Dakle prema važećoj i legitimnoj odluci Inicijativnog odbora Udruge Dubrovnik regija, Mladen Miović nije mogao postati članom Malog vijeća Udruge te se njegov glas o nepovjerenju predsjedniku Udruge ne može smatrati važećim, pa je samim tim odluka o razriješenju predsjednika Udruge nelegitimna.

Obzirom da je u Udruzi Dubrovnik regija izvršen puč u pokušaju u režiji Ivice Bana, dužni smo obavjestiti javnost da će legitimno izabrani predsjednik Igor Žuvela sazvati Veliko vijeće, koji podržava legitimno izabranog predsjednika, te će predložiti isključenje iz Udruge svih onih koji su sudjelovali u ovim nečasnim radnjama, o čemu će javnost biti pravodbno obaviještena – priopćenje je Udruge Dubrovnik Regija, objavljeno na Facebooku.

Pročitajte još

FRANKOVIĆ I PEZO O IZBORIMA Ostvariti ovakav rezultat i dobiti povjerenje naših sugrađana nije nimalo jednostavno

Dulist

ANITA BONAČIĆ OBRADOVIĆ Biti druga po broju preferencijalnih glasova u Gradu je veliki vjetar u leđa

Dulist

[IZBORI] SRĐ JE GRAD Prešli izborni prag, ali ipak ostali bez mandata

Dulist