Aktualno

“Žuri im se zbog EU i izbora”

"Žuri im se zbog EU i izbora"

Zelena akcija/Friends of the Earth Croatia, Hrvatsko biospeleološko društvo, Transparency International Hrvatska, Srđ je naš, Baobab,

Eko Zeleno Sunce, Brodsko ekološko društvo-BED, Center for Environment (B&H), Eko-Zadar, CEE Bankwatch Network i WWFMedPO izjavili su da je nevjerojatno neodgovorno da jedna javna europska institucija, kao što je EBRD odobrava zajam od 123 milijuna eura za izgradnju HE Ombla u Dubrovniku.

Ovaj projekt Hrvatske elektroprivrede (HEP) je bio izrazito kritiziran proteklih mjeseci zbog procedure pripreme studija i odobrenja, zbog ogromnog utjecaja na okoliš, ali i zbog ekonomske neisplativosti. Hidroelektrana se planira unutar Hrvatske ekološke mreže i budućeg područja Europske ekološke mreže NATURA 2000, zbog važne špiljske faune i staništa

“HEP-u se očito jako žuri da se kredit odobri i potpiše, pa se nije obazirao na nedostatak istraživanja i studije utjecaja projekta na NATURA 2000 područje, te na činjenicu da je Studija utjecaja na okoliš zastarjela i datira još iz 1999. godine.”, izjavila je Jagoda Munić iz Zelene akcije. “HEP očito želi dobiti sve dozvole prije nego Hrvatska uđe u EU, kako ne bi morali primjenjivati EU standarde zaštite okoliša i prirode, ali je nevjerojatno da EBRD, koja je primarno javna europska institucija, odobrava ovakve projekte koji ne ispunjavaju EU standarde i krše hrvatske zakone.

Osim ulaska Hrvatske u Europsku uniju, drugi razlog žurbe su svakako i parlamentarni izbori u Hrvatskoj i činjenica da je opozicija najavila da će zaustaviti projekt HE Omble ukoliko budu izabrani, pa HEP ubrzavanjem procesa dobivanja dozvola želi projekt dovesti u što daljnju fazu, kako bi odustajanje od istog bilo otežano.

Jedan od razloga za sumnju u opravdanost projekta HE Ombla je i studija o ekonomskoj isplativosti koju su, u rujnu ove godine, radili neovisni konzultanti za EBRD, te koja je potvrdila da je HE Ombla tehnički rizičan i ekonomski neisplativ projekt. Studija zaključuje, da HE Ombla može biti ekonomski isplativa samo ukoliko se znatno sufinancira iz budžeta RH ili ukoliko se cijena električne energije znatno poveća. Zanimljivo je da su i EBRD i HEP naknadno izjavili da spomenuti izvještaj nije bio zapravo posljednji i da su konzultanti nakon “što su se bolje upoznali s projektom” promijenili mišljenje.

Ovakva je praksa poznata u Hrvatskoj, ali svakako neprimjerena europskim institucijama jer u potpunosti poništava učinke javne rasprave i sudjelovanja javnosti. Podjednako je neprimjereno i odobravanje po okoliš štetnih, te ekonomski neisplativih projekata kao što je HE Ombla, a na štetu građana RH koji će ovaj projekt bilo kroz državni proračun i poreze, bilo kroz povećanu cijenu električne energije godinama otplaćivati.
 

Pročitajte još

SEDAM GODINA OD VELIKE TRAGEDIJE Odavanje počasti žrtvama održat će se na Porporeli

Dulist

PREMA ISTRAŽIVANJU Parking na dubrovačkom aerodromu najskuplji u Europi

Dulist

POMOZIMO MALENOM ROKU Trogodišnjaku dijagnosticiran tumor na mozgu

Dulist