Županija

ŽUPANOV PRIJEM U SPONZI ‘Dan državnosti je manifestacija hrvatske slobode’

ŽUPANOV PRIJEM U SPONZI 'Dan državnosti je manifestacija hrvatske slobode'

Dubrovačko-neretvanski župan Nikola Dobroslavić održao je u Sponzi prijem povodom Dana državnosti, koji se ove godine obilježava 30 svibnja. Obraćajući se uzvanicima, osvrnuo se na značaj ovog datuma.
-Zašto smo pristalice obilježavanja blagdana 30. svibnja? Ponajprije stoga što se time vraćamo onome što nam je bilo oduzeto, širokoj narodnoj proslavi hrvatske slobode i državnosti. Vraćamo se također na prvu manifestaciju hrvatske slobode, konstituirajuću sjednicu prvoga saziva Hrvatskog sabora, izabranog na slobodnim demokratskim izborima, nakon desetljeća jednoumlja, nedemokratskih režima koji su vladali Hrvatskom. Demokratski izabrani Sabor jest točka preokreta, vraćanje vlasti narodu, prijelaz iz totalitarizma u demokraciju, iz jednostranačja u višestranačje. Toga dana Hrvatska je zakoračila u slobodu i krenula ka svojoj samostalnosti. Na konstituirajućoj sjednici Hrvatskog sabora za predsjednika RH izabran je dr. Franjo Tuđman, državnik koji je mudro i odvažno vodio zemlju u suprotstavljanju agresiji, kroz borbu za očuvanje slobode i samostalnosti, za teritorijalnu cjelovitost, za pozicioniranje hrvatske u Europi i svijetu – rekao je među ostalim Dobroslavić.

No, osvrnuo se i na žrtvu koju je Hrvatska morala podnijeti na putu ka slobodi.
-Nažalost svoju samostalnost morali smo skupo platiti. Platili smo je dragocjenim životima naših najhrabrijih sinova, zdravljem naših ranjenih i oboljelih branitelja, patnjama logoraša, žrtvama i patnjama civila. Tu žrtvu nećemo nikad zaboraviti. Platili smo je i golemom materijalnom štetom u našim gradovima i selima, na našoj kulturnoj baštini, na našim svetinjama. Sve smo to izdržali, pobijedili smo i potvrdili se kao slobodan i ponosan narod. Narod koji ima snagu zbaciti okove kojima su nas kroz povijest okivali – rekao je župan dodavši kako danas ‘imamo uređenu državu, snažnu vojsku, sposobnu policiju pa se ne obaziremo puno na posezanja prema hrvatskom teritoriju, našoj kulturnoj baštini i našim velikanima.

-Fokusirani smo na gospodarski razvitak, bolji život naših ljudi, perspektivu za našu djecu i mlade. Posljednjih godina to radimo veoma uspješno. Naša Vlada postigla je financijsku stabilnost koja nam je omogućila i uspješno svladavanje ove opasne pandemije koja je pogodila cijeli svijet. Naš model borbe protiv bolesti COVID-19 bio je human i uspješan i to će nam nadamo se već ove godine donijeti bar dio uobičajene turističke žetve – rekao je Dobroslavić. Osvrnuo se potom na aktualne projekte poput Pelješkog mosta, ali i na buduće kao što su brza cesta i autocesta.
Koga je sve ugostio župan povodom Dana državnosti pogledajte u fotogaleriji.

Pročitajte još

OBJAVLJENE LISTE HDZ-a Franković jedini iz Dubrovnika

Dulist

SJEDNICA OPĆINSKOG VIJEĆA KONAVALA Usvojeno izvješće o radu načelnika Lasića

Dulist

Dolina Neretve prvi put uključena u poseban regionalni program Ministarstva

Dulist