Aktualno

ŽUPANIJSKI SUD U SPLITU POTVRDIO Vlahušić osuđen zbog klevetanja Denisa Orlića

ŽUPANIJSKI SUD U SPLITU POTVRDIO Vlahušić osuđen zbog klevetanja Denisa Orlića

Županijski sud u Splitu potvrdio je nepravomoćnu presudu Općinskog suda u Dubrovnik po kojoj je bivši gradonačelnik Andro Vlahušić proglašen krivim zbog klevetanja Denisa Orlića.

Naime, u veljači 2018. godine Općinski sud u Dubrovniku donio je nepravomoćnu presudu protiv Vlahušića, kojom je proglašen krivim za produljeno kazneno djelo klevete na štetu Denisa Orlića, koji je u vrijeme počinjenja kaznenog djela bio predsjednik Društva prijatelja dubrovačke starine.

Privatna tužba Denisa Orlića odnosila se na niz Vlahušićevih izjava u medijima u kojima ga je bivši gradonačelnik optužio za lažno svjedočenje u aferi Šipan zbog koje je Vlahušić pravomoćno osuđen. Točnije u šest je navrata izjavio kako je tadašnji predsjednik DPDS-a dao lažni iskaz pred sudom, što je sudac Općinskog suda ocijenio neistinom.

Vlahušić je osuđen na novčanu kaznu u visini 50 prosječnih dnevnih dohodaka u RH u ukupnom iznosu od 10 300 kuna. Na nepravomoćnu presudu Vlahušić je uložio žalbu, no istu je Županijski sud u Splitu 26. ožujka 2019. godine proglasio neosnovanom, čime je potvrđena presuda suda prvog stupnja.

Novčanu kaznu Vlahušić je dužan platiti u roku od mjesec dana od pravomoćnosti presude, a ako ista ne bude u cijelosti ili djelomično plaćena u roku, a ne postje uvjeti iz članka 42. stavak 7. KZ/11, naplatit će se prisilno. Ako se kazna ni u roku od tri mjeseca ne može prisilno naplatiti, sud će uz pristanak osuđenika donijeti odluku o zamjeni novčane kazne radom za opće dobro, na način da se jedan dnevni iznos zamijeni s dva sata rada, pri čemu rad za opće dobro ne smije premašiti 720 sati. Ako pak osuđenik ne pristane na rad za opće dobro ili ga ne izvrši, novčana kazna, odnosno rad za opće dobro zamijenit će se kaznom zatvora.

Uz to, Vlahušić mora o svom trošku objaviti izreku presude u sudskom odlukom određenim dnevnim i tjednim nacionalnim medijima te na televiziji.

 

Pročitajte još

OD UTORKA Stižu nove cijene goriva!

Dulist

NAGRAĐENE DORIS KOSOVIĆ I MIA DIMŠIĆ Najbolja pjesma po izboru radijskih urednika

Dulist

Gorana Stepanić i Pavel Gregorić održali predavanje ‘Lice i naličje retorike u djelu Nikole Vitova Gučetića’

Dulist