Aktualno

ŽUPANIJSKI HSU ‘Ostali smo bez obećanih dizala zbog neodgovorne ministrice Žalac’

ŽUPANIJSKI HSU 'Ostali smo bez obećanih dizala zbog neodgovorne ministrice Žalac'

Iz županijskog HSU-a uputili su priopćenje vezano za ugradnju dizala u višekratne stambene objekte, a koji, prema najnovijim informacijama, Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU ne želi prihvatiti. Njihovo priopćenje prenosimo u cijelosti.

-Zatečeni informacijom, od 17. travnja 2019. godine da Europska komisija ne želi prihvatiti program Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije, vezano za ugradnju dizala u višekatne stambene objekte, temeljem dostupnih informacija, odgovorno tvrdimo da je jedini i isključivi krivac, propalog projekta, upravo Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije, na čelu s Ministricom Gabrijelom Žalac, koje nije na vrijeme pokrenulo aktivnosti vezano za izmjene Operativnog programa, a za što nam je Europska komisija dala rok u prosincu 2018. godine.

Stoga, ne možemo prihvatiti nesuvislu izjavu Ministrice regionalnog razvoja i Europskih fondova, Gabrijele Žalac, izrečenu u četvrtak 18. travnja 2019. godine, nakon sjednice Vlade, kojom je opovrgla tvrdnju da Europska komisija nije prihvatila poziv za sufinanciranje ugradnje dizala u stambene objekte te je upozorila da su građani mogli, ugradnju dizala, prijaviti u sklopu projekta energetske obnove, ali to nisu učinili.

Kao prvo, radi se o dva sasvim različita i nepovezana projekta a kao drugo, ako je u pravu, neka tvrdnju potkrijepi vjerodostojnom dokumentacijom iz koje je vidljivo da je ona ili netko iz Ministarstva kome je na čelu, u trenutku kad je krenula energetska obnova, hrvatsku javnost upoznao s tom mogućnošću. Iz njezine izjave proizlazi da su za sve krivi građani koji su trebali sve radnje oko ugradnje dizala obaviti ‘na svoju ruku’.

Pokušavajući opravdati svoju inertnost, nerad i nesposobnost povlačenja sredstava iz EU fondova, Ministarstvo izdaje, često oprečna, neprimjerena i ishitrena priopćenja čime još više tonu u moru neistinitih izjava i tvrdnji.
Čak su, reagirajući na medijske napise o neuspješnom sufinanciranju ugradnje dizala, iz navedenog Ministarstva, u srijedu 17.04.2019. godine, izdali priopćenje kako se čeka odgovor Europske komisije na njihov zahtjev da se u izmjene Operativnog programa ‘Konkurentnost i kohezija’ uvrsti i financiranje ugradnje dizala, što je samo još jedna neistina u nizu.

Upitana da li je EU komisija odbacila prijedlog Ministarstva o dizalima, Žalac je odgovorila niječno i opovrgla medijske napise koji tvrde da je projekt propao. Osim toga, odjedanput se sjetila i izjavila da se ne radi o projektu nego o inicijativi.

Osim rečenog, ne stoji ni argument Ministarstva regionalnog razvoja i Europskih fondova da se subvencioniranju ugradnje dizala najviše protivi Europska komisija, koja se navodno boji kako bi ugradnja dizala utjecala na povećanje vrijednosti privatnih nekretnina jer kako onda objasniti da EU godinama, redovito financira energetsku obnovu tih istih privatnih nekretnina.

Nažalost, predsjednik HSU-a, gosp. Silvano Hrelja, bio je i te kako u pravu kada je, polovinom listopada 2018. godine, izjavio da Ministarstvo regionalnog razvoja još uvijek nije poduzelo formalne radnje odnosno poslalo zahtjev Europskoj komisiji kojim se traže sredstva za ovu namjenu. Imenovani je, u više navrata, upozoravao i pozivao Vladu da, u sklopu projekta ‘Dostupnost do stana’, ne propusti iskoristiti jedinstvenu priliku i sredstvima EU ugraditi dizala u višekatnice koje ih nemaju.

Sastao se i s premijerom Andrejom Plenkovićem kojemu je predstavio anketu, koju su proveli aktivisti HSU-a, u kojoj je na 705 potpisnih lista prikupljeno 4690 potpisa stanara i njihovih predstavnika koji su iskazali interes za ugradnju dizala. Tom prilikom Premijer je naglasio kako će Vlada učiniti sve potrebne napore da dođe do realizacije navedenog projekta.

Po svemu sudeći, problem je nastao u komunikaciji budući da HDZ-ovo Ministarstvo regionalnog razvoja i fonda Europske unije ne komunicira s HNS-ovim Ministarstvom graditeljstva i prostornog uređenja iako se radi o dvije ključne institucije u smislu provođenja projekta. To je osnovni problem zašto umirovljenici i drugi građani već skoro tri godine čekaju dizala. I pored toga, što su još 2017. godine, iz Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja pozvali Ministarstvo regionalnog razvoja i Europskih fondova da se aktivno uključe u realizaciju ovog projekta, uz napomenu da i u Poljskoj ima sličnih inicijativa, umirovljenički zahtjevi ostali su i dalje ‘na čekanju’  kod neodgovorne ministrice Žalac.

Obzirom da se radi o životnim sudbinama tisuća starih i bolesnih ljudi, od kojih su neki već godinama zatočenici svojih stanova, kao i majki s malom djecom, krajnje je nekorektno da, iz Ministarstva regionalnog razvoja, puštaju proturječne informacije – jedan dan tvrde da je projekt propao a sutradan Ministrica tvrdi da nije. Najprije su, iz njezina kabineta odgovarali da ugradnja dizala, sufinanciranjem iz EU fondova, nije moguća bez izmjena Operativnog programa, što su najavljivali za kraj 2018. i početak 2019. godine, da bi nakon toga, prošli tjedan objavili informaciju da je projekt propao – stoji u priopćenju koje potpisuje Predsjednik ŽO HSU-a DNŽ Cvijeto Cvjetković.

Pročitajte još

BLAGDAN JE SV. JOSIPA Tate, sretan vam vaš dan!

Dulist

NEUGODNO ISKUSTVO SUGRAĐANKE ‘U šoku sam ponašanjem zaposlenika Libertasa i Tiska’

Dulist

Gradonačelnik čestitao Taekwondo klubu Shark: ‘Velika motivacija za daljnje pobjede’

Dulist