Županija

ŽUPANIJSKA SKUPŠTINA ‘Sanacija bolnica bila je krinka za kadroviranje’

ŽUPANIJSKA SKUPŠTINA 'Sanacija bolnica bila je krinka za kadroviranje'

Četrnaesta sjednica Županijske skupštine započela je u 11 sati.

Vijećnici će raspravljati o 30 točaka dnevnog reda, a skupština je započela pljeskom budući da se pročelniku Blažu Pezu neposredno prije početak sjednice rodio sin.

Prije rasprave o točkama dnevnog reda slijede vijećnička pitanja.

Vijećnik Frano Matušić (HDZ) upitao je župana vezano za situaciju s vezovima na Batali, budući da je nastao problem zbog napredovanja radova na marini Gruž.

– Građani prozivaju dijelom Županiju, a dijelom i Grad Dubrovnik. Kakva je situacija i tko je odgovoran za trenutnu situaciju – upitao je Matušić.

Župan Nikola Dobroslavić, istaknuo je kako je bivša Vlada RH davala koncesiju za marinu, te je izdala i građevinsku dozvolu.

-To nije prošlo bez kontroverzi, bilo je određenih sporova, no Vlada ima pravo davati koncesije. Dosta je čudno što je Vlada tražila da se u skladu s građevinskom dozvolom izmjeni UPU gruškog zaljeva. Građani su ostali bez vezova na koncesioniranom području. Očekivali smo da će Vlada obvezati koncesionara da pomogne riješiti pitanje tih vezova što se nije dogodilo. Cijeli taj postupak odvijao se mimo Županije i Županijske lučke uprave. Odgovornost je na načinu izdavanja dozvole i koncesije od strane Vlade, ali ŽLUD ima obvezu prema korisnicima svojih vezova te su pronađena rješenja – sidrište ili novi ponton – objasnio je Dobroslavić.

Izvijestio je vijećnike i kako je ŽLUD nakon ponude Grada Dubrovnika o sufinanciranju gradnje komunalne lučice uputila prije više od godinu dana prijedlog ugovora, no odgovor do danas nije stigao.

-Bilo bi dobro da Grad požuri s potpisivanje ugovora kako bi se komunalna lučica izgradila čim prije. Izgradit će se u svakom slučaju – napomenuo je župan, dodavši kako se ovo pitanje korisilo i u politikantske svrhe.

-Na lažima i podmetanjima nitko neće izvući korist što će se pokazati i u budućnosti – zaključio je Dobroslavić.

Vijećnik Ivo Karamatić (SDP) postavio je županu tri pitanja, dva vezana za prostorno-plansku dokumentaciju. Prvo se odnosilo na uvrštavanje turističke zone u malostonskom zaljevu kroz ciljane izmjene i dopune Prostornog plana.

-Došao je dovoljno moćan investitor, iskrcao vreću eura ili dolara, kupio od stanovništva prihvatljivo zemljište u zaštićenoj zoni i došao u županiju gdje mu je rečeno: nema problema, mi ćemo kroz izmjene Prostornog plana ucrtati vama turističku zonu – govorio je Karamatić.

-Štiti li ova županija javni interes, zakone RH i ono što nam je najvrijednije – kulturnu i prirodnu baštinu ili pogoduje bjelosvjetskim beračima love jer je ovo još jedan atak na malostonski zaljev – upitao je Ivo Karamatić.

Odgovarajući na pitanje župan Nikola Dobroslavić istaknuo je kako su izmjene prostorno-planske dokumentacije pokrenute na inicijativu Općine Ston i samog investitora.

-Rekli smo da će se preispitati sve, posebno zaštita okoliša. Ako ne bude utvrđen negativni utjecaj na okoliš, to ćemo uvrstiti u Prostorni plan. Ukoliko to ne bude tako turistička zona će ući u njega. Bez obzira što smo imali izjašnjavanja DAD-a i drugih institucija, Ministarstvo zaštite okoliša mora dati konačnu odluku – rekao je među ostalim Dobroslavić.  Karamatića je zanimala i situacija u Uvali Lapad.
-Tko je formalno ovo ljeto bio korisnik koncesije, a tko je u naravi uživao koncesiju. Prednijeva li isto nove sporove i kakva se poruka ovim cirkusom oko lapadske koncesije šalje budućim koncesionarima i investitorima – pitao je Karamatić.

Župan je istaknuto kako je izdana zakonita koncesija, te kako za sad nema nikakvih sporova na toj lokaciji.

-Koncesionar koliko nam je poznato ishođuje građevinsku dozvolu te je platio sve što je do sad bilo predviđeno ugovorom. Hoće li biti nekih problema ne možemo predvidjeti, a ako ih bude postupit ćemo sukladno odredbama ugovora i zakona, a to je naplata pologa koji je dan kod sklapanja ugovora – odgovorio je Dobroslavić.

No, Karamatić je replicirao kako mu nije odgovorio na niti jedno pitanje.

-Pitao sam tko je plodouživao koncesiju ovo ljeto, jer koliko imam informacija i stari koncesionar je i dalje u posjedu. Plaća li i na temelju čega išta županiji – pitao je Karamatić.
-Postoji samo jedan koncesionar, drugi nemaju ugovore – kratko je istaknuo Dobroslavić.

Vijećnika Tea Andrića zanimalo je hoćemo li biti spremni u slučaju otvaranja nove, južne izbjegličke rute.
Župan je napomenuo kako je Županija po tom pitanju već izjasnila te da ostajem pri svome stavu, jer prolazak izbjeglica preko našeg područja ne bi bilo dobro za jug Hrvatske.
Vijećnica Luce Gvozden (HSU) upitala je župana kako komentira povratak bolnica pod okrilje županije, te koji će mu biti prvi potezi kada imenuje novu upravu.

-Bio sam vrlo skeptičan kada se krenulo u sanacije bolnica, a pokazalo se da sam bio u pravu. Sanacija je bila samo krinka za kadroviranje i oduzimanje upravljačkih prava. Dugovi su ostali. Novi ministar zdravlja najavio je vraćanje osnivačima, vidjet ćemo što nas očekuje – kratko je rekao župan Nikola Dobroslavić.

Ivo Miletić ustvardio je kako ćemo vrlo brzo imati problema s otpadnim vodama s Ivanice, naseljem u susjdenoj BiH koje će se vrlo brzo izgraditi u veliko naselje.

-Imat ćemo svi skupa potrebu da Ivanica rješava otpadne vode koje prijete izvorištima prvenstveno Ombli, ali i okolnim izvorištima. Poznavajući teren Ivanice, može se očekivati da ćemo vrlo skoro imati problema s njihovim otpadnim vodama – rekao je Miletić, upitavši je li se u kontaktima s predstavnicima Općine Ravno po pitanju rješavanja problematike pitke vode postavila i potreba rješavanja odvodnje otpadnih voda kako bi se spriječile eventualne negativne posljedice po nas.

Župan je istaknuo kako je održan sastanak s Gradom Dubrovnikom i Općinom Ravno na temu vodoospkrbe Ivanice. – Na tome treba graditi cjelovito rješenje. Ivanica treba dobiti vodu, naši susjedi trebaju pomoć u tom smjeru i mi podržavamo rješenje i pitanja vodoopskrbe, ali istovremeno i pitanje odvodnje. Mislim da tu treba uključiti i Općinu Župu dubrovačku. Vjerujem da će se naći rješenje – ustvrdio je župan.

Pročitajte još

OBJAVLJENE LISTE HDZ-a Franković jedini iz Dubrovnika

Dulist

SJEDNICA OPĆINSKOG VIJEĆA KONAVALA Usvojeno izvješće o radu načelnika Lasića

Dulist

Dolina Neretve prvi put uključena u poseban regionalni program Ministarstva

Dulist