Politika

ŽUPANIJSKA SKUPŠTINA S čime su vijećnici ‘izrešetali’ župana?

ŽUPANIJSKA SKUPŠTINA S čime su vijećnici 'izrešetali' župana?

Na 11. sjednici Županijske skupštine vijećnici su redom postavljali pitanja vezana za stanje u zdravstvu u Neretvi, povećanje naknade korisnicima domova za starije, ali i europskim projektima, Kongresnom centru, Centru za gospodarenje otpadom.

Vijećnik Teo Andrić pitao je župana Nikolu Dobroslavića koja su to četiri projekta uvrštena na listu strateških projekata RH te što je do sada odrađeno po pitanju Kongresnog centra u Dubrovniku.

-Višenamjernski kongresni centar ključni je strateški projekt ove županije. Utvrđeno je da postoji tržišna niša za takav vid turizma, ali su kapaciteti ograničavajući i doista nam treba kapacitet koji će moći prihvatiti sve kongrese s više od 1500 sudionika. Mi smo prethodne radnje dovršili. Održali smo sastanak u županiji sa svim sudionicima koji trebaju u tome sudjelovati. Usuglasili smo se oko potrebe njegove brze realizacije. Pitanje zemljišta rješavat će se između Grada i Valamara, a obje su strane suglasne da se tu kongresni centar izradi – odgovorio mu je župan Dobroslavić.

Vijećnica Kristina Ćurčija (SDP) istaknula je kako ova županija ima sve veću potrebu za domovima za starije s obzirom da trenutni ne mogu podmiriti sve potrebe te je upitala župana zbog čega su korisnicima povećane cijene boravka u domovima.

-U našoj županiji ima 536 stalnih korisnika u domovima. Ostaju nam dvije opcije zbog nedostatka kapaciteta – unajmiti nekoga za čuvanje starijih, a takvih je sve manje ili posegnuti za susjednim državama. Prošle godine u ovo doba korisnici su dobili ‘čestitku’ da im se povećava cijena doma za 25 posto, a prije nekoliko dana su dobili da se povećava 15 posto od 1. srpnja. Zašto ste dopustili povećanje? Napali ste skromna sredstva umirovljenika, neki pomišljaju napustiti domove – istaknula je vijećnica Ćurčija.

Župan joj je odgovorio kako na području županije djeluje pet domove te kako oni, nažalost, ne mogu pratiti potrebe. Naglasio je kako županija razmišlja o nadogradnji Doma za starije, ali kako to neće bitno promijeniti cijelu sliku.

-Što se tiče plaćanja, bilo je nužno povećati cijenu. Ne znam zašto bi oni koji su u domu bili bolje pozicionirani od onih koji nisu u domu – odgovorio je župan.

Vijećnik Davor Mihaljević (HDZ) pitao je župana u kojoj je fazi izgradnja ceste od čvora Metković do Osojnika, može li se Hitna helikopterska služba produljiti i na zimsko razdoblje te je istaknuo kako su dva pedijatra u Metkoviću otišla u mirovinu te zamolio pojašnjenje kako će funkcionirati sporazum potpisan s bolnicom u Mostaru?

-Hrvatske ceste su u završnoj fazi prikupljanja ponuda za autocestu od čvora Metković do Osojnika. Što se tiče zdravstva u Neretvi, mislim da ono nije drukčije nego u cijeloj županiji i Hrvatskoj. Zdravo je i kvalitetno, ali s određenim poteškoćama. U Neretvi se dogodilo nekoliko pomaka, novouspostavljeno dežurstvo koje osigurava da uz hitnu medicinu i obiteljski liječnici budu na raspolaganju tijekom vikenda. Također smo na inicijativu građana išli u nabavku dodatne opreme. Ministarstvo zdravstva ugovorilo je uz hitnu medicinu da se za izrazito hitne slučajeve može koristiti i OB u Mostaru. Nadamo se da će to nekome spastiti život ili unaprijediti zdravlje. Ugovorili smo Hitnu helikoptersku medicinsku službu. Svi bismo željeli da ona bude cjelogodišnja. Što se tiče pedijatara, dvojica su ranije otišla u mirovinu. Trebali su raditi do listopada kada bi se sa specijalizacije vratili specijalizanti u Dom zdravlja u Metkoviću – rekao je župan.

Vijećnik Krešimir Kuran (SDP) pitao je jesu li nadležne službe vidjele taj sporazum s OB u Mostaru, zatim kad će biti gotova studija izvedivosti za Centar za gospodarenje otpadom Lučino razdolje te zašto vijećnicima na klupe nije proslijeđena zamolba mladih neretvanskih poduzetnika?

-Provjerit ćemo može li se akt objaviti. Studija izvedivosti još uvijek nije gotova, a dopis mladih poljoprivrednika ćemo rado podijeliti vijećnicima, provjerit ćemo što se s njime dogodilo – istaknuo je župan.
Vijećnik Maro Kristić upitao je župana koji je plan županije po zatvaranju Grabovice, ali i koji su to projekti pripremljeni novcima EU fondova, na što je župan odgovorio kako pitanje Grabovice nije u nadležnosti Županije, već Grada. Dodao je kako po pitanju pretovarne stanice na Pobrežju čeka građevinska dozvola te da u tome ne vidi nikakav problem.

Pročitajte još

Mato Pavličević nosi listu Republike u 10. izbornoj jedinici!

Dulist

CENTAR OBJAVIO KANDIDATE Viktorija Knežević sedma na listi koalicije ‘Rijeke pravde’

Dulist

SDP objavio liste za Sabor, Anita Bonačić Obradović na zadnjem mjestu

Dulist