Županija

ŽUPANIJSKA SKUPŠTINA Izglasan 686 milijuna kuna ‘težak’ proračun za 2018. godinu

ŽUPANIJSKA SKUPŠTINA Izglasan 686 milijuna kuna 'težak' proračun za 2018. godinu

Proračun Dubrovačko-neretvanske županije za 2018. godinu iznosi 686 milijuna kuna te je 6,8 posto veći nego ovogodišnji, a izglasan je na današnjoj sjednici Županijske skupštine.

Pritom proračun Županije iznosi 220 milijuna kuna, te je za 4 posto veći nego ove godine, a trošak proračunskih korisnika 466 milijuna kuna, 8,2 posto u odnosu na 2017. godinu.

-Financije su nam na razini prošlih godina, a razlike se javljaju na realizaciji projekata iz europskih fondova. Proračun je sastavljen na istim realnim temeljima kao dosad, uravnotežen i nije predizborni. Realan je te nema potrebe za izvanrednim rebalansima. Štedljiv je te projiciran prema održavanju funkcija korisnika, a razvojan je kroz investicije iz EU fondova i vlastitih sredstava. Redovno ulažemo i u školstvo, kulturu, sport, zaštitu okoliša, regionalnu agenciju, centar za poduzetništvo… – istaknuo je, između ostalog, župan Dobroslavić.

Pero Jerković (MOST) podnio je amandmane za vozilo hitne medicine u Orebiću, azile za životinje u dolini Neretve i na Korčuli, za dnevnu bolnicu Metković te biciklističku stazu Metković-Opuzen. Župan je odbio prihvatiti amandmane.

-Vozilo u Orebiću je u planu Zavoda za hitnu medicinu za 2018. godinu, a sklonište za životinje je prvenstveno zadaća lokalne samouprave. Imamo sreću što Dubrovnik ozbiljno planira jedan azil, čime će se ispuniti zakonska obveza. Naravno da bi bilo dobro da ih je više, ali ako Dubrovnik izgradi azil ostvarit ćemo mogućnost da se bilo koja životinja s područja županije zbrine. Postoje alocirana sredstva za dnevne bolnice, 50 milijuna kuna za Metković i Dubrovnik. Inicijativa za biciklističku stazu je dobra, ali treba čuti što imaju za reći iz lokalne samouprave, a treba riješiti i imovinsko-pravne odnose. Projekt treba svakako prijaviti na EU fondove, jer su dobrodošli i vrlo prihvatljivi za Bruxelles – rekao je Dobroslavić.

Krešimir Kuran (SDP) podnio je amandmane za projektnu dokumentaciju za sportsku dvoranu u Metkoviću, što je župan Dobroslavić odbio, jer je na mjestu metkovske škole Pržine planirano parkiralište te se bez promjene plana ne može dobiti dozvola za dvoranu.

Davor Penić (SDP) proračun je nazvao ‘copy/paste’ proračunom te nazvao politiku vladajućih ‘politikom odlaganja i neefikasnosti, unatoč dobrim namjerama’.

-Župan bi najviše trebao govoriti o smeću, gospodarenju otpadom, nedostatku investicija, Vatrogasnoj zajednici, Civilnoj zaštiti. Kako 200 tisuća kuna za šatore? Ne može se proračun planirati kao vatrogasna mjera, Treba dugoročno planirati. Problemi koje ne riješavamo su uvijek isti. Umjesto da stimuliramo investiciju, idemo u potrošnju. Socijala i branitelji su dobro ‘pokriveni. Proračun jest socijalan, ali koliko razvojan? Koliko će radnih mjesta zadržati ili otvoriti? – izjavio je Penić te ‘zaradio’ pljesak nakon što je podatak daproračun cilja na sve stanovnike županije ocijenio pozitivnim.

Ivo Žuvela (SDP) usporedio je proračun s BitCoin kriptovalutom, budući da se čini prenapuhanim i nepotrebnim.

-Najviše bi trebao biti 5 posto veći od rebalansa za 2017. – istaknuo je Žuvela.

Pero Jerković (MOST) ocijenio je proračun ‘prenapuhanim’ te dodao kako Županija upravlja sa samo 69 milijuna kuna, od čega se 14 potroši na plaće.

-Na kraju ostane vrlo mali iznos. A kad čovjek ostane bez novca, zasuče rukave – kazao je Jerković, dodavši kako ‘bodu oči’ 2 milijuna kuna umirovljenicima, a poticaji djeci i školarcima oko milijun kuna.

Stipo Gabrić Jambo (nezavisni) ocijenio je proračun dobrim i socijalnim te podsjetio kako je MOST-ova vlast u Metkoviću zaustavila projekte izgradnje škola u Metkoviću.

Županijski su vijećnici odlučili odbiti sve predložene amandmane te izglasati Proračun za 2018. godinu s 22 glasa ‘za’, 13 ‘sudržanih’ te bez glasova ‘protiv’.

 

Pročitajte još

[FOTO] Krcat Dom kulture u Čilipima, svi su došli na kviz Deana Kotige

Dulist

OLDTIMER RALLY U STONU Sedamdesetak povijesnih vozila će voziti od Komarne do Stona

Dulist

[FOTO] IDE SE NA GRAĐEVINSKU DOZVOLU Ovako će izgledati Sportsko-rekreacijski centar Čibača

Dulist