Aktualno

Županija zasebno područje, Dubrovnik središte

Županija zasebno područje, Dubrovnik središte

Partnersko vijeće Dubrovačko-neretvanske županije na petoj je sjednici donijelo jednoglasne zaključke u vezi s nacrtom Zakona o regionalnom razvoju.

 
Naime, Partnersko vijeće smatra da Nacrt Zakona o regionalnom razvoju RH treba popraviti te je zaključke  svrstalo u sedam točaka. Tako se navodi da su planska područja u Nacrtu Zakona prihvatljiva jedino kao rezultat dogovora županija i jedinica lokalne samouprave na određenom području. Ukoliko predlagač insistira na unaprijed definiranim planskim područjima DNŽ, zaključeno je, mora biti zasebno plansko područje.
 
-Dubrovnik nesporno mora ostati središte i sjedište planskog područja, odnosno buduće regije, a njegovo mjesto i ulogu treba odrediti vodeći računa o ravnoteži s ostalim područjem, posebno o drugim urbanim područjima u županiji. Dosadašnji ustroj županijskih razvojnih agencija i županijskih koordinatora  pokazao se uspješnim i potrebno ga je zadržati na način kao i do sada. Potrebno je zakonom riješiti obvezu dionika regionalnog razvoja u županiji u izvještavanju o izvršavanju Strategije, ali i postaviti realne rokove za to izvještavanje.
 
Područja od posebne državne skrbi i planinska područja treba ukidati postupno, uz prijelazno razdoblje, a zamjenska potpomognuta područja treba definirati i mjeriti što preciznijim mjerilima.
 
U DNŽ, zbog prometne izoliranosti i odvojenosti od teritorija matične države, odnosno EU, potrebno je područja od posebne državne skrbi zadržati do dovršetka gradnje Pelješkog mosta tj. do povezivanja s maticom zemljom.- navodi se u zaključcima Partnerskog vijeća.
 
Isto tako, Partnersko vijeće jednoglasno je prihvatilo Izvješće o provedbi Županijske razvojne strategije u 2012. godini te Prijedlog o produljenju važenja Županijske razvojne strategije do 31. 12. 2014. godine.
 

Pročitajte još

NAGRAĐENE DORIS KOSOVIĆ I MIA DIMŠIĆ Najbolja pjesma po izboru radijskih urednika

Dulist

Gorana Stepanić i Pavel Gregorić održali predavanje ‘Lice i naličje retorike u djelu Nikole Vitova Gučetića’

Dulist

Policija za vikend pojačano nadzire najteže prometne prekršaje

Dulist