Politika

Županija spremna za prijenos poslova Državne uprave, za marinu u Vela Luci trebalo je ranije reagirati

Županija spremna za prijenos poslova Državne uprave, za marinu u Vela Luci trebalo je ranije reagirati

Centar za djecu s teškoćama u razvoju, Regionalni centar kompetencije, marina u Vela Luci, Poduzetnički inkubator u Pločama, ali i prijenos poslova Državne uprave na Županiju bile su, među ostalim, teme koje su zanimale vijećnike na osmoj sjednici Županijske skupštine dubrovačko-neretvanske.

Vijećnik Ivan Margaretić upitao je župana Dobroslavića ima li Županija dovoljno kapaciteta, spremnosti i sposobnosti za realizaciju Regionalnog centra kompetencije u turizmu i ugostiteljstvu te postoje li kakve prepreke projektu? Zanimalo ga je i u kojoj je fazi projekt Centra za djecu s teškoćama u razvoju.

-Što se tiče Centra kompetentnosti u turizmu, Grad je za tu namjenu kupio Vilu Čingriju te će tamo biti elitni restoran u kojem će se kadrovi usavršavati. Dva su ministarstva uključena u ovaj projetk pa to malo usporava stvari, ali očekujemo njegov uspješan završetak. Po pitanju Centra za djecu s teškoćama u razvoju, projekt je na samom završetku, nastojat ćemo ga dovršiti do Božića. Bit će to izniman objekt za djecu s teškoćama u razvoju. Bilo je problem sa specijaliziranom opremom, ali i ona je stigla – pojasnio je Dobroslavić.

Vijećnika Nikšu Sentića zanimalo je što će Županija učiniti po pitanju Velalučana koji prosvjeduju protiv izgradnje tamošnje nove luke nautičkog turizma, kao i je li Županija sposobna preuzeti dio poslova Državne uprave, hoće li to značiti decentralizaciju te kad će biti dovršen Poduzetnički inkubator u Pločama, kolika mu je vrijednost i to će ga moži koristi?

-U Vela Luci imamo situaciju da određeni broj građana ima primjedbe na rješenja iz Prostornog plana za gradnju marine. To je njihovo pravo, no, važno je imati na umu činjenice. Županijska skupština dodijelila je tu koncesiju za luku nautičkog turizma. Prostorni plan Vele Luke odavno je donesen i usklađen, možda je marina mogla biti drukčije locirana. Mislim da nam to treba biti pouka, trebali su reagirati kada se donosio Prostorni plan. Što se tiče prijenosa poslova Državne uprave, to se može smatrati određenim vidom decentralizacije. To su dobri koraci pa i samo fiskalno jačanje jedinica lokalne samouprave. Spremni smo preuzeti te poslove. Zatražili smo od Vlade osiguranje odgovarajućih sredstava. Županija nastoji obaviti posao sa što manje ljudi. Inkubator u Pločama vrijedan je oko 10 milijuna kuna i bit će završen u srpnju iduće godine. Tamo će biti uredski prostori za poduzetnike i proizvodni prostori dok se ne osposobe za tržište – rekao je Dobroslavić.

Pročitajte još

FRANKOVIĆ I PEZO O IZBORIMA Ostvariti ovakav rezultat i dobiti povjerenje naših sugrađana nije nimalo jednostavno

Dulist

ANITA BONAČIĆ OBRADOVIĆ Biti druga po broju preferencijalnih glasova u Gradu je veliki vjetar u leđa

Dulist

[IZBORI] SRĐ JE GRAD Prešli izborni prag, ali ipak ostali bez mandata

Dulist