Županija

ŽUPANIJA PREUZIMA POSLOVE DRŽAVNE UPRAVE Kristić: ‘Hoće li pročelnici ‘amenovati’ svaki papir?’

ŽUPANIJA PREUZIMA POSLOVE DRŽAVNE UPRAVE Kristić: 'Hoće li pročelnici 'amenovati' svaki papir?'

Županijski su vijećnici na sjednici ovog petka jednoglasno prihvatili prijedlog odluke o sklapanju sporazuma o preuzimanju državnih službenika i namještenika, pismohrane i druge dokumentacije te opreme i sredstava za rad Ureda državne uprave u Dubrovačko-neretvanskoj županiji kao i prijedlog odluke o ustrojstvu i djelokrugu upravnih tijela Dubrovačko – neretvanske županije.

Kako je pojasnio župan Nikola Dobroslavić, pripreme za preuzimanje poslova državne uprave bile su opsežne, ali da ih je županija uredno dovela do kraja.

-1. siječnja 2020. svi poslovi državne uprave obavljat će se u županiji. Preuzet ćemo zaposlenike, opremu i pismohranu, a novi je i ustroj županijskih tijela kojima. Naime, u postojeće upravne odjele implementirat ćemo sve one poslove koji su se obavljali u državnoj upravi. Odlučili smo da nećemo osnivati novi odjel, već da ćemo uključiti sve poslove u postojeće odjele – rekao je župan Dobroslavić.

SDP-ov Davor Penić naglasio je u raspravi kako bi bilo dobro da su vijećnici imali nacrt sporazuma kod sebe da ga mogu ‘amenovati’.

-Dajemo vam dopuštenje da potpišete taj sporazum, a ne znamo koja su nam prava i obveze. Ima li procesa koji ćemo naslijediti od državne uprave? Stavite na papir da ništa od toga ne nasljeđujemo – rekao je Penić.

-Dobra je strana pripajanja to što će keoficijenti zaposlenika državne uprave koji su bili niži, biti izjednačeni sa zaposlenicima županije. Donose sa sobom mnogo više ovlaštenja nego ih imaju zaposlenici županije. Ovaj proces pripajanja neće dovesti do financijskih ušteda jer kada se kompenziraju otpremnine i odlasci u prijevremene mirovine, to će nas koštati isto ili nešto više nego sada. Ovo jest neka vrsta decentralizacije, ali ništa se ne mijenja konkretno. Hoće li županija zakomplicirati da pročelnici ‘amenuju’ svaki papir? – pitao je vijećnik MOST-a Maro Kristić.

Pročelnica Upravnog odjela za poslove župana i Županijske skupštine Nikolina Kraljević odgovorila je vijećniku Peniću kako nema bojazni da će županija preuzeti bilo kakve sporove, s obzirom da ona ne može preuzimati takvu vrstu obveza.

-Preuzimanjem povjerenih poslova državne uprave županijska upravna tijela će obavljati svoje dosadašnje poslove i poslove iz redova državne uprave. Ostali smo na postojećih šest županijskih odjela, a njima su dodani poslovi vezani za, primjerice, društvene djelatnosti, opću upravu i matičarstvo, branitelje. Unutarnja struktura će se definirati pravilnikom koji ćemo donijeti za tri mjeseca, kada budemo imali veći uvid u cijelu situaciju. Možda će se tada podijeliti ta odgovornost te pročelnici neće morati sve potpisivati – naglasila je Kraljević.

Vijećnik MOST-a Pero Jerković istaknuo je kako je ovakav ustroj županije ‘netko nametnuo’ jer izdvajanje više sredstava za plaće službenika državne uprave nego za županijske zaposlenike simbolizira nemoć županije.

-Bit će sigurno poprilično problema s ovakvim ustrojem. Ovo je toliki broj ovlasti da ni oni sami ne znaju još što ih čeka. A i kako će se ubuduće kontrolirati akti župana? Morat će to radit ministarstvo, a sigurno će tamo morati još nekoga zaposliti na to radno mjesto. Daj Bože da ovo izađe na dobro, ali teško – zaključio je Jerković.

Pročitajte još

OBJAVLJENE LISTE HDZ-a Franković jedini iz Dubrovnika

Dulist

SJEDNICA OPĆINSKOG VIJEĆA KONAVALA Usvojeno izvješće o radu načelnika Lasića

Dulist

Dolina Neretve prvi put uključena u poseban regionalni program Ministarstva

Dulist