Natrag
25.4.2019 16:04

facebook

twitter

google

rss

dulist

Župani nezadovoljni Zakonom o javnoj nabavi

13.3.2014 @ 21:17 Dulist Županija

Podijelite:

Župan Nikola Dobroslavić sudjelovao je na sjednici Izvršnog odbora Hrvatske zajednice županija na kojoj su hrvatski župani iskazali nezadovoljstvo Zakonom o javnoj nabavi smatrajući ga nedorečenim te da njime lokalna i regionalna samouprava dnevno gubi milijune kuna.

Župani su naglasili kako postojeći zakon omogućava deformacije – pojavljivanje raznih odvjetničkih ureda koji stječu materijalnu korist za taj posao žalbe. Problem je, rečeno je, što se natječaji poništavaju, brojne investicije ostaju nerealizirane, a ujedno ne postoji arbitražno tijelo koje bi odgovaralo za taj postupak.

Razni diletanti, ustvrdili su župani, koriste taj zakon i fingiraju velike odvjetničke troškove pa se oni moraju naplatiti ili se dogovoriti o nagodbi.

Župani također smatraju da ovakav Zakon o javnoj nabavi, i u lokalnoj i u područnoj samoupravi, zapravo ostavlja prostora manipulaciji i blokiranju brojnih vrijednih projekata. Danas se, navode župani, na svaki natječaj može javiti pojedinac ili pravna osoba koja i ne sudjeluje u njemu, dakle nema direktan pravni interes, ali se žali u tom postupku.

Raznim postupcima, za koje su se već pojedini odvjetnički uredi specijalizirali, zapravo onemogućavaju provedbu postupka javne nabave, do onog momenta dok se tim društvima eventualno isplati određena naknada za tu njihovu žalbu koje ponekad dosežu i do pola milijuna kuna.

Hrvatski župani okupljeni u Hrvatskoj zajednici županija zatražit će hitan sastanak u Ministarstvu gospodarstva radi iznošenja uočenih problema spornog Zakona o javnoj nabavi.

Komentari

O autoru: Dulist


Iz rubrike
   Impressum | Privatnost | Uvjeti
  © 2018 dulist d.o.o. Sva prava pridržana