Županija

Župan u Ateni na raspravi o migracijama

Župan u Ateni na raspravi o migracijama

Župan Nikola Dobroslavić sudjeluje na sastanku povjerenstva za građanstvo, upravljanje, institucijske i vanjske poslove Europskog odbora regija u Ateni.

Članovi Povjerenstva raspravljaju o migracijama te o ulozi regija i gradova u istima. Sastanku nazoče i povjerenik Europske komisije Dimitros Avramopolus te stručnjaci iz područja migracija.

Zbog sve veće međuovisnosti na svjetskoj razini te demografske dinamike i nestabilnosti u europskom susjedstvu, migracije će i nadalje biti dugoročni izazov za Uniju. Europska komisija predlaže da se povećaju financijske potpore za jačanje vanjske granice Europske unije, unaprijedi sustav azila te pojačaju upravljački napori i dugoročna integracija migranata.

Sveukupno, sredstva iz proračuna EU-a za upravljanje vanjskim granicama, migracije i priljev izbjeglica u budućem proračunskom razdoblju nakon 2020. godine, znatno će se povećati i iznosit će gotovo 33 milijarde eura, dok su za razdoblje 2014.-2020., iznosila 12,4 milijardi eura.

Sudionici sastanka su se također bavili temama kao vanjsko djelovanje EU u samom njezinom susjedstvu, zemljama u razvoju i ostatku, kao i o procesu proširenja EU na zemlje zapadnog Balkana u kontekstu činjenice da se te zemlje suočavaju s usporavanjem reformističkih mjera usmjerenih na pristupanje Uniji, kao i zbog posljedičnog širenja skepticizma među građanima.

Kroz fond za pretpristupnu pomoć Europska unija pomaže zemljama kandidatkinjama kao i potencijalnim zemljama kandidatkinjama da ispune kriterije za pristupanje te pridonosi ostvarenju općih europskih ciljeva ostvarenja stabilnosti, sigurnosti i prosperiteta u najbližem susjedstvu.

Pročitajte još

ŽUPANIJSKA SKUPŠTINA JEDNOGLASNO Nagrada za životno djelo posthumno profesoru Nikoli Miroševiću

Dulist

[ŽUPANIJSKA SKUPŠTINA] Dobroslavić: Zračna luka kod Trebinja ugrožava naše područje

Dulist

Vodovod osigurao bolju vodoopskrbu Dubrovačkog primorja

Dulist