Županija

Župan s vinarima nakon katastrofalno niskih temperatura: Pomoć mora stići i od države, ali i općina i gradova!

Župan s vinarima nakon katastrofalno niskih temperatura: Pomoć mora stići i od države, ali i općina i gradova!

Župan Nikola Dobroslavić održao je radni sastanak s vinarima i vinogradarima s područja Korčule, Pelješca, Neretve i Konavala te predstavnicima jedinica lokalne samouprave čiji su nasadi stradali prilikom niskih temperatura proteklog vikenda.

Na sastanku je zaključeno da će katastrofalna elementarna nepogoda ostaviti velike posljedice na urod ove godine te je zatražena pomoć od svih nadležnih. Utvrđeno je da vinarima treba hitno pomoći i u to uključiti općine, gradove, Županiju te zatražiti i pomoć države.

Župan Dobroslavić okupljenima je kazao kako je u cilju ublažavanja posljedica nepogode kontaktirao Ministarstvo poljoprivrede te da će u ministarstvu u utorak u Zagrebu održati sastanak na tu temu.

Također, na sastanku je utvrđeno kako postoji čitav niz problema s kojima se vinari i vinogradari susreću kod korištenja poiticaja Europske unije za osiguranje usjeva te da za ovu štetu uopće nema mjere koja bi to područje pokrivala. Naime, ‘mjera 5’ odnosi se na obnovu nasada, ali ne i na štetu na prinosu, a bez trajne štete na nasadima.

Županija je prije ulaska RH u EU za osiguranje poljoprivrednih nasada izdvajala 25 posto, država 25 posto, a poljoprivrednici sami ili u suradnji s jedinicama lokalne samouprave ostatak iznosa. Nakon ulaska u EU uspjelo se ovu mjeru produžiti na tri godine.

Na kraju sastanka je župan ustvrdio kako se očekuju prijave jedinica lokalne samouprave kako bi Županija mogla proglasiti elementarnu nepogodu za pogođena područja.

Pročitajte još

OBJAVLJENE LISTE HDZ-a Franković jedini iz Dubrovnika

Dulist

SJEDNICA OPĆINSKOG VIJEĆA KONAVALA Usvojeno izvješće o radu načelnika Lasića

Dulist

Dolina Neretve prvi put uključena u poseban regionalni program Ministarstva

Dulist