Natrag
21.6.2018 14:23

facebook

twitter

google

rss

dulist

Župan: S ministrom o mostu i autocesti ni slova

28.6.2012 @ 10:47 Andrea Falkoni Račić Aktualno

Podijelite:

Dubrovačko-neretvanski župan Nikola Dobroslavić obratio se javnosti priopćenjem vezano za sastanak s ministrom Sinišom Hajdaš Domnčićem.

Župan ističe kako je trajektna veza Ploče-Trpanj najprihvatljivije rješenje, ali za prijevoz posebnih roba.

– Na sastanku sa ministrom Hajdašem Dončićem, održanom 26. lipnja 2012. razmatrana su rješenja za prevoženje nekih roba u novom režimu koji nastupa ulaskom Hrvatske u EU 1. srpnja 2013. na graničnim prijelazima kod Neuma.

U cilju usredotočenja na temu sastanka, nužnost dovršetka Pelješkog mosta i izgradnje autoceste do Osojnika, što su čvrsta stajališta ove Županije, nisu bili predmet razgovora na sastanku.

Na sastanku je Ministarstvo kao rješenje prijevoza posebnih roba ponudilo uvođenje nove trajektne linije Komarna – Brijesta, i dva alternativna rješenja trajekt Ploče – Brijesta odnosno prilagodba trajektne veze Ploče – Trpanj s poboljšanjem Pelješke ceste.

Stajalište Županije i nazočnih jedinica lokalne samouprave bilo je da trajekt Komarna-Brijesta nije dobro rješenje iz više razloga: izgledan je negativni utjecaj na Malostonski zaljev i Malo more, potrebna je izmjena Prostornog plana DNŽ, zahvat ne bi imao širu korist, a ta varijanta mogla bi se tumačiti kao odustajanje regionalne i lokalne samouprave od zahtjeva za dovršenjem Pelješkog mosta.

Najprihvatljivijim rješenjem utvrđena je trajektna veza Ploče – Trpanj, koja je za tu namjenu i prilagođena izgradnjom trajektnog pristaništa u Trpnju, a dodatna kvaliteta rješenja predstavlja plan da se dodatna sredstva ulože u poboljšanje Pelješke ceste, kako u tzv. pojačano održavanje, tako i u obilaznice naselja.

Ovo rješenje prijevoza posebnih roba ne predstavlja ni na koji način rješavanje povezanosti hrvatskog juga s ostatkom zemlje, već zadaća svih ostaje borba za dovršenje Pelješkog mosta i izgradnju autoceste do Osojnika kako je to PP DNŽ i predviđeno – zaključio je župan Dobroslavić.

Komentari

O autoru: Andrea Falkoni Račić

Profesorica sam povijesti i etnologije, no igrom slučaja, ili sreće, nakon završenog studija počela sam raditi kao - novinarka. I u tom poslu, uz lijepe, ali i teške trenutke, ostala niz godina. Volim kad svojim radom pomažem ljudima velikog srca. U slobodno vrijeme, nije da ga baš imam, čitam, slušam, osluškujem...

Iz rubrike
   Impressum | Privatnost | Uvjeti
  © 2018 dulist d.o.o. Sva prava pridržana