Županija

ŽUPAN PORUČUJE Problem ove županije nije Lučino razdolje, nego Grabovica

ŽUPAN PORUČUJE Problem ove županije nije Lučino razdolje, nego Grabovica

Gradonačelnicima i načelnicima s područja Dubrovačko-neretvanske županije ovog je četvrtka predstavljen projekt Centra za gospodarenje otpadom Lučino razdolje, ali i obveze jedinica lokalne samouprave u sustavu gospodarenja otpadom. Prema riječima župana Nikole Dobroslavića, Centar je jedna vrlo važna sastavnica cjelokupnog gospodarenja otpadom.

-Centar prima ostatak otpada i ima svoj ograničeni kapacitet. U Centru se taj otpad obrađuje i rješava na najmoderniji način poznat u Europskoj uniji. Međutim, prije toga potrebno je doći do smanjenog ostatka otpada, sukladno Planu za gospodarenje otpadom u RH. To je uloga jedinica lokalne samouprave i one taj dio moraju odraditi. Dakle, otpad je potrebno odvajati, zbrinjavati bio otpad, potrebna su i reciklažna dvorišta, odnosno sve ono kako bi se taj otpad u što većoj mjeri odvojio i upotrijebio da ne ide na Centar. Ostatak od 40 posto koji ide na Centar preko pretovarnih stanica, briga je naše Agencije za gospodarenje otpadom i mi ćemo taj ostatak zbrinuti po najvišim standardima Europske unije – rekao je župan.

Osvrnuo se, odgovarajući na pitanja medija, i na jučer održanu tematsku sjednicu Županijske skupštine upravo na temu CGO Lučino razdolje, ali i na konferenciju za medije građanske inicijative.
-Nema nikakva rizika za okoliš, sve je u skladu s propisima. Razumijemo da su ljudi oprezni i da se boje nekih pogrešaka, ali mi smo u dosadašnjem radu pokazali da ozbiljno radimo. Zato mi se nije sviđala inicijativa na Skupštini, jer je bila politikantska. Spremni smo podijeliti sve informacije i za raspravu smo uvijek. Udruge rade svoj posao, nemamo ništa protiv toga, ali mi imamo zadaću riješiti zbrinjavanje otpada u Dubrovačko-neretvanskoj županiji i ne možemo se osvrtati na svaki poziv na neki strah. Moramo riješiti problem ove županije. Problem ove županije je Grabovica, a ne Lučino razdolje.

Na pitanje koliko će građani plaćati odvoz otpada kad se Centar izgradi, direktor Agencije za gospodarenje otpadom Josip Bačić rekao je kako se mora izgraditi ne samo Centar nego i sva potrebna komunalna infrastruktura za gospodarenje otpadom.
-Studija je procijenila da će to biti otprilike 100 kuna po kućanstvu, u početku. Međutim, ovdje ne govorimo samo o izgradnji Centra nego i sortirnica, kompostana, tu su i vozila za odvojeno prikupljanje i za primarnu selekciju na kantama… To sve skupa košta. Možemo očekivati kako će cijena biti veća nego što je danas, a koliko točno znat ćemo kad sve proradi – rekao je te naglasio kako je Centar napravljen sukladno Planu gospodarenja otpadom, EU hijerarhiji otpada i svim EU direktivama.
-I sam Jaspers je na tome inzistirao – rekao je te dodao kako će Centar imati dovoljne kapacitete ako svi budu poštivali usvojene planove gospodarenja otpadom, EU hijerarhije i direktive.

Pročitajte još

ŽUPAN DOBROSLAVIĆ: ‘Republika Srpska ne smije projektom ZL Trebinje ugroziti vodoopskrbu Dubrovnika’

Dulist

ŽUPANIJSKA SKUPŠTINA JEDNOGLASNO Nagrada za životno djelo posthumno profesoru Nikoli Miroševiću

Dulist

[ŽUPANIJSKA SKUPŠTINA] Dobroslavić: Zračna luka kod Trebinja ugrožava naše područje

Dulist