Županija

ŽUPAN NA SASTANKU S VLADOM Pročitajte o čemu su razgovarali

ŽUPAN NA SASTANKU S VLADOM Pročitajte o čemu su razgovarali

Župan Nikola Dobroslavić nazočio je u utorak sastanku Vlade s predstavnicima Hrvatske zajednice županija i Udruga općina i gradova te predsjednicima nadležnih odbora Hrvatskoga sabora. Sastankom je predsjedao premijer Andrej Plenković, a tema sastanka bio je prijedlog nove statističke klasifikacije prostornih jedinica u Republici Hrvatskoj (NUTS 2).

Sadašnja podjela ne zadovoljava jer ide na štetu slabije razvijenih županija i time je pogodno tlo za negativna demografska kretanja stoga je prijedlog MRRFEU da se sadašnji ustroj na dvije NUTS 2 regije promijeni u četiri, te da se grad Zagreb izdvoji u samostalnu statističku regiju kako ne bi povećavao postotak razvijenosti ostalih područja.

Svi župani usuglasili su se da je prijedlog nove podjele dobar, da predstavlja poticaj za ulaganja na slabije razvijena područja, a da ovakav način rasprave o ključnim razvojnim temama predstavlja obrazac transparentnosti i uključenosti regionalne i lokalne samouprave u odlučivanje. Predložene četiri NUTS 2 jedinice su: Središnja i istočna Hrvatska, Sjeverna Hrvatska, Jadranska Hrvatska i grad Zagreb.
Uz predsjednika Vlade, na sastanku su sudjelovali i potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić, potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva i prostornog uređenja Predrag Štromar, ministar financija Zdravko Marić i ministrica regionalnog razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac.

Pročitajte još

Naši maslinari osvojili brojne medalje na međunarodnoj smotri maslinara!

Dulist

TZ Dubrovačko-neretvanske županije na sajmu Holiday World u Pragu

Dulist

ENO GASTRO PREZENTACIJE Slastice dubrovačkog kraja na BMT sajmu u Napulju

Dulist