Aktualno

Župan kandidat za čelno mjesto Odbora regija

Župan kandidat za čelno mjesto Odbora regija

Hrvatska zajednica županija kandidirala je župana Nikolu Dobroslavića za predsjednika

hrvatske delegacije promatrača u Odboru regija Europske unije.

Naime, hrvatski su župani ovu kandidaturu pojasnili činjenicom da je župan Dobroslavić bio supredsjedatelj Zajedničkog savjetodavnog odbora RH-EU te jer smatraju kako bi delegaciju od devet članova, koju sačinjavaju predstavnici župana, gradonačelnika i načelnika općina, trebao predvoditi župan.

Župan jeajedno s predsjednikom Županijske skupštine Ivanom Prce i tajnikom Tajništva DNŽ Blažom Pezom, sudjelovao na izbornoj skupštini HZŽ na kojoj je potvrđeno dosadašnje vodstvo  vukovarsko-srijemski župan Mirko Galić kao predsjednik te, umjesto donedavnog župana primorsko-goranskog Zlatka Komadine, obnašatelj dužnosti župana Vidoje Vujić kao njegov zamjenik.

Nakon skupštine održana je i sjednica Izvršnog odbora HZŽ na kojoj se raspravljalo o statusu župana i županija, a osobito o nedovoljnom uvažavanju mišljenja i stavova županija. Stoga je donesen zaključak kako će se zatražiti prijem kod predsjednika Vlade Zorana Milanovića na kojemu bi se trebalo razgovarati o problemima i ulozi županija.

Također, na sjednici se razgovaralo i o potrebi izjednačavanja statusa župana sa statusom gradonačelnika i načelnika općina po pitanju mogućnosti obavljanja dužnosti saborskog zastupnika. Naime, župani traže da im se omogući da kao gradonačelnici i načelnici općina istovremeno imaju i mogućnost biti saborski zastupnici ili da se svima onemogući istovremeno obavljanje dvije dužnosti.
Župani su raspravljali i o izvješću o radu u proteklom razdoblju te o planu rada HZŽ do sljedećih lokalnih izbora.

Pročitajte još

[PODCAST S BARBAROM] Goran Milić: Slijedi What’s up Japan, a što mu je ‘tiha patnja’?

Barbara Đurasović

JESTE LI KUPOVALI OVU ČOKOLADICU? Iz prodaje se povlači KitKat Mini

Dulist

ČEKA VAS KULINARSKA AVANTURA Restoran 360 već sutra otvara svoja vrata!

Dulist