Županija

ŽUPAN I UZGAJIVAČI Padom Agrokora neretvanska mandarina ‘nestala’ s polica četiriju zemalja

ŽUPAN I UZGAJIVAČI Padom Agrokora neretvanska mandarina 'nestala' s polica četiriju zemalja

Župan Nikola Dobroslavic sa zamjenicom Žaklinom Marević, ravnateljicom RRA Dunea-e i v.d. pročelnika UO za gospodarstvo i more Ivom Klaićem održao je u četvrtak u Opuzenu sastanak na temu plasmana uroda mandarina na tržište.

Sastanak su održali s uzgajivačima mandarina, predstavnicima otkupnih centara, državnom tajnicom u Ministarstvu poljoprivrede Marijom Vučković, načelnicima i gradonačelnicima s područja doline Neretve te predstavnicima drugih relevantnih institucija.

Župan Dobroslavić istaknuo je ovom prilikom kako mu je drago što su se sastanku odazvale sve pozvane stranke te kako je svima u interesu da ovogodišnji urod mandarina pronađe svoj put do kupaca što je moguće brže i kvalitetnije.

Predstavnici proizvođača istaknuli su kako se ove godine očekuje urod do 50 tisuća tona mandarina. Kao jedan od glavnih problema istaknuli su nedostatak radne snage, a naglasili su kako su proteklih godina otkupljivači imali dobre uvjete te kako je većina novac uložila u svoje kapacitete. Istaknuto je kako je padom Agrokora neretvanska mandarina izgubila svoje mjesto na policama u četiri zemlje u okruženju.

Predstavnici proizvođača na sastanku su dodali i kako mandarina postaje jedina isplativa kultura koja ne može, poput primjerice lubenice, biti ugrožena raznim uvoznim proizvodima iz Tunisa, Italije itd.

Napomenuli su i kako se dio proizvođača još uvijek ‘snalazi’ nakon što je prije nekoliko godina uslijed uvođenja sankcija izgubljeno rusko tržište. Kao rješenje, istaknuta je nužnost širenja tržišta na druge zemlje s obzirom da više od 80 posto mandarina ide u izvoz.

Na sastanku je rečeno i kako će prema sadašnjim pokazateljima ovogodišnja berba biti vrlo kvalitetna, a tome pogoduje i mali broj prijavljenih jedinki voćne muhe.

Predstavnici otkupnih centara istaknuli su kako im veliki problem predstavlja nedostatak radne snage te kako su prisiljeni tražiti radnike u zemljama okruženja. Zatražili su pomoć u rješavanju dokumentacije u tu svrhu.

Državna tajnica u Ministarstvu poljoprivrede Marija Vučković istaknula je kako je resorni ministar Tomislav Tolušić na inicijativu Hrvatske voćarske zajednice započeo razgovore na temu plaćanja doprinosa na sezonsku radnu snagu.

– Što se tiče potrebne dokumentacije za radnu snagu iz drugih zemalja molim vas da mi date sažetu podlogu, što vam je i koliko potrebno kako bi mogli reagirati kod Ministarstva rada – rekla je državna tajnica Vučković.

Na sastanku je zaključeno kako će se formirati radna skupina sastavljena od predstavnika proizvođača, otkupljivača, Županije i predstavnika lokalne samouprave kako bi se problemi vezani za plasman uroda man riješavali u najkraćem mogućem roku.

Pročitajte još

[FOTO] Krcat Dom kulture u Čilipima, svi su došli na kviz Deana Kotige

Dulist

OLDTIMER RALLY U STONU Sedamdesetak povijesnih vozila će voziti od Komarne do Stona

Dulist

[FOTO] IDE SE NA GRAĐEVINSKU DOZVOLU Ovako će izgledati Sportsko-rekreacijski centar Čibača

Dulist