Natrag
20.3.2019 00:15

facebook

twitter

google

rss

dulist

ŽUPAN DOBROSLAVIĆ Jadransko-jonski koridor imperativ je za suradnju i razvoj u regiji

24.10.2018 @ 15:29 Dulist Županija

Podijelite:

Panel rasprava ‘Jadransko-jonski koridor’ održana je ove srijede u sklopu Europske konferencije o cestama pod nazivom ‘Koridori za zajednički napredak’, a na kojoj je sudjelovao i župan Nikola Dobroslavić.

Naglasio je kako drži da je od četiri stupa Jadransko-jonske strategije, najvažniji stup povezivanje regije.
-Nažalost, ta strategija se ne realizira dovoljno dobro, a najbolji primjer je Jadransko-jonski koridor i Jadransko-jonska autocesta. Taj koridor je imperativ za suradnju i razvoj u regiji, ali on je sada ‘bijela krpa’ na toj europskoj karti. Naš zaključak je da je nužno žurno realizirati taj koridor, ali i ostvariti povezivanje morem istok-zapad i obrnuto. Naši susjedi Talijani inzistiraju na brzoj željeznici izmedu Brindisija i Riminija, a nužno je i bolje avio-povezivanje – rekao je župan Dobroslavić.

-Moramo naći način kako ubrzati taj projekt. Nužno je u cijeli proces više uključiti Europsku komisiju jer je taj koridor važan za cijelu Europu. Interes je EU da bude povezana na relaciji sjever-jug i to se mora financirati sredstvima EU. Također moramo i fiksirati taj pravac i precizirati kao TNT koridor zajedno s Vc koridorom. U Hrvatskoj je 1/3 autoceste za Jadransko-jonski koridor već izgrađeno i smatram da bi trebalo utvrditi jedno tijelo koje će voditi radove na projektiranju Jadransko-jonske autoceste. Mislim da bi Hrvatska trebala biti koordinirati tim tijelom To je prirodno s obzirom da smo članica EU i imamo najviše izgrađeno autoceste – rekao je župan Dobroslavić.
Naglasio je kako Dubrovačko-neretvanska županija već dugi niz godina u svojim prostornim planovima nosi autocestu od čvora Metković do Osojnika, te kako je za pojedine dionice već riješena potrebna dokumentacija.

Komentari

O autoru: Dulist


Iz rubrike
   Impressum | Privatnost | Uvjeti
  © 2018 dulist d.o.o. Sva prava pridržana