Natrag
20.3.2019 22:40

facebook

twitter

google

rss

dulist

„Žudnja“ iseljenika

23.11.2011 @ 0:23 Dulist Kultura
3;3

Podijelite:

Roman „Žudnja“ Mare Margaritoni predstavljen je večeras u prepunoj Narodnoj knjižnici Grad. Riječ je o trećoj po redu knjizi koju je objavila Mara Margaritoni, Dubrovkinja korčulanskih korijena, a objavljen je u biblioteci Suvremena proza u splitskoj Nakladi Bošković.

Porijeklom iz Smokvice s otoka Korčule, autorica je ovaj roman posvetila svome djedu iseljeniku Vicku Prizmiću Antinici i babi Frani koja ga je godinama čekala.. Temeljena na pismima koju su djed Vicko i baka Frane punih 50 godina međusobno razmjenjivali, knjiga je zapravo ispovijest i drama tek jedne korčulanske obitelji s početka 20. Stoljeća koja je ostala bez svog člana koji se trbuhom za kruhom otisnuo u bijeli svijet kako bi svoju obitelj oslobodio bijede i teškog života. A utoliko ukazuje na brojne slične sudbine drugih hrvatskih iseljenika na početku 20.stoljeća, koji su se baš poput njenog djeda Vicka željeli vratiti u rodni kraj, no nikad u tome nisu uspjeli. 

Uz Maru Margaritoni, knjigu „Žudnja“ predstavili su književnica dr. sc. Julijana Matanović, povjesničar dr. sc. Tvrtko Jakovina, te u ime Hrvatske matice iseljenika Dubrovnik, ujedno organizatora  promocije, Maja Mozara. U glazbenom dijelu programa nastupila je klapa Kumpanji iz Blata na Korčuli. Mara Margaritoni dosad je objavila poetsku prozu "Beračica rumene kadulje" i novelističko djelo "Povratak",
 
 

Komentari

O autoru: Dulist


Iz rubrike
   Impressum | Privatnost | Uvjeti
  © 2018 dulist d.o.o. Sva prava pridržana