Politika

Žrtva dva topa za damu

Žrtva dva topa za damu

Nakon izbora zbrajaju se pobjednici, gubitnici, a većinu u Gradskom vijeću neće imati – nitko. No, kako sada stvari stoje najbližih 12 ruku (od potrebnih 13 za većinu) ima koalicija HNS-HSS-SHUS/SDP-HSU-BDSH pojačani s Dubrovačkim demokratskim saborom Pera Vićana.

No kako kaže stara engleska u našem prijevodu 'Ne postoji takvo nešto kao besplatni ručak', tako se sve koalicije i dogovori postižu principom 'daš mi, dam ti'.

Prema prijedlogu lijeve koalicije pozicija predsjednice Gradskog vijeća obećana je tako ponovno prvoj ženi gradskog SDP-a Olgi Muratti, dok još uvijek nedostaju detalji objeda kojeg je Pero Vićan održao u romantičnoj predizbornoj atmosferi s Androm Vlahušićem, netom prije nego je pozvao svoje glasače da podrže tada kandidata, sada novog gradonačelnika Andra Vlahušića.
 
Memed i Kisić Kamić 'crne ovce'

Uz zasad nepoznate ustupke, glasove i imenovanja platit će se i mjestima dva direktora, odnosno, jedne direktorice i jednog direktora. Konkretnije, prema nekim navodima po zahtjevu Vićanovog DDS-a s mjesta direktorice Boninova 'leti' Marita Kisić Kamić, dok će Božidar Memed kao direktor Luke Dubrovnik prestati biti trn u oku aktualnom gradonačelniku u relizaciji projekta marine Gruž.
Podsjetimo, SDP-ov Božidar Memed i tadašnji zamjenik dubrovačkog gradonačelnika Niko Šalja  tužili su Vladu RH odnosno Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture zbog  dodjele  koncesije za marinu u Gružu tvrtki Laguna Trade d.o.o. Franja Pašalića, koja je, kako tvrdi Memed natječaj dobila na račun idejnog projekta po kojem se realno ne može graditi.
 
Koga žulja tužba?

– Ništa nisam čuo o tome, ovo mi je prva informacija – odgovorio je Memed na naš upit o točnosti ovih navoda, a na potpitanje je li u pozadini cijele priče njegovo protivljenje Pašalićevom projektu zbog kojeg je svojedobno prozvao i aktualnog gradonačelnika za pogodovanje odgovorio je kako je tužbu morao podnijeti.
– Tužbu sam podnio kao odgovorni direktor, inače bih kazeneno odgovarao. Da nisam podnio tužbu odgovarao bih pred svojim dioničarima- istaknuo je još uvijek aktualni direktor Luke Dubrovnik Božidar Memed te ponovio kako 'o svojoj možebitnoj smjeni ništa nije čuo'. Sličan odgovor dobili smo i od prve žene Boninova Marite Kisić Kamić  koja je u tihom ratu s Perom Vićanom već posljednje četiri godine.
 
Boninovo bez Vićanovog 'amena'

Naime, njegova želja bila je da bivši direktor Boninova Zlatko Uršić, (kojeg je 2009. zamijenila SDP-ova politička tajnica Marita Kisić Kamić) ostane na visokoj poziciji unutar tog komunalnog poduzeća, no to se nije dogodilo. Je li baš to bio razlog da nijedno financijsko izvješće javnog pogrebnog poduzeća pod vodstvom bivše tajnice SDP-a ne dobije Vićanov 'amen' zna samo Pero Vićan, no činjenica je kako je situacija između njih dvoje uzavrela još krajem prošle godine i to na pitanju ravnatelja Dubrovačkog simfonijskog orkestra.
Podsjetimo, nakon što je suprotno preporuci Upravnog vijeća DSO-a, s tog mjesta odlukom Gradskog vijeća (pod orkestriranjem tadašnjeg nezavisnog vijećnika Pera Vićana) smijenjen tadašnji ravnatelj Pero Šiša, a na njegovo mjesto imenovan Damir Milat, Marita Kisić Kamić podnijela je ostavku na mjesto predsjednice UV DSO-a.
Kako je tada rekla, to je bila poruka njezinim stranačkim kolegama, a već i prije toga javna tajna koju nitko ne želi potvrditi bila je da je veliki dio SDP-ovaca nezadovoljan odnosom koji koalicija ima s Perom Vićanom, a iz redova SDP-a zbog toga su ostavku dala čak tri gradska vijećnika.
 
Do zadnje kapi krvi

Komentar cijele ove situacije i navoda tražili smo i od predsjednice dubrovačkog SDP-a Olge Muratti koja nam je odgovorila kako je 'još prerano govoriti o direktorima'. Na naš upit hoće li, barem što se tiče nje Kisić Kamić i Memed zadržati svoj posao u komunalnim poduzećima Grada, ona kaže:
– Ja ću se za svakog mog čovjeka koji je korektno radio zalagat, a svi su korektno radili. No, direktori su u nadležnosti gradonačelnika, i ako sklopimo većinu u Gradskom vijeću, sigurno da će i on imati obveze i prema Gradskom vijeću. Još ništa nije dogovoreno – zaključila je Muratti.

Pročitajte još

FRANKOVIĆ I PEZO O IZBORIMA Ostvariti ovakav rezultat i dobiti povjerenje naših sugrađana nije nimalo jednostavno

Dulist

ANITA BONAČIĆ OBRADOVIĆ Biti druga po broju preferencijalnih glasova u Gradu je veliki vjetar u leđa

Dulist

[IZBORI] SRĐ JE GRAD Prešli izborni prag, ali ipak ostali bez mandata

Dulist