Aktualno

Zračnoj luci i Lučkoj upravi više od pola milijuna eura EU sredstava za kvalitetniji transfer gostiju

Zračnoj luci i Lučkoj upravi više od pola milijuna eura EU sredstava za kvalitetniji transfer gostiju

Zračna luka Dubrovnik i Lučka uprava Dubrovnik suradnjom na gotovo milijun i pol eura vrijednom međunarodnom projektu INTER-PASS (Intermodal Passengers Connectivity) do kraja 2019. godine namjeravaju unaprijediti organizaciju transfera gostiju iz britanskih zračnih luka do gruške luke kao matične pomorske luke (home-port) za tvrtku Marella Cruises.

Pritom je Zračnoj luci Dubrovnik pripalo gotovo 360 tisuća eura za nadogradnju infrastrukture kao što su trake za prtljagu i sigurnosna oprema za skeniranje sa softverskim dijelom, a Lučkoj upravi 193 tisuća eura za nabavu nadstrešnice za ukrcaj i iskrcaj putnika u lošim vremenskim uvjetima te hardversko-softverski paket za bolju i potpuniju komunikaciju s gostima koji su tek stigli ili odlaze iz Dubrovnika.

-Po slijetanju u Zračnu luku Dubrovnik gosti se ukrcavaju na brod Marella Celebration, a na kraju krstarenja preko dubrovačke luke vraćaju se u Zračnu luku Dubrovnik te lete prema svojim odredištima – objasnio je proces transfera zamjenik ravnatelja Lučke uprave Dubrovnik Hrvoje Kulušić.

Cilj Lučke uprave Dubrovnik, podsjetio je Kulušić, infrastrukturni je razvoj kroz izgradnju obale na Batahovini te suradnja s gradskim službama kroz projekt ‘Respect the City’.
-Radimo na optimizaciji i unaprijeđenju transporta gostiju iz luke prema povijesnoj jezgri u ljetnim mjesecima, pogotovo u vrhuncu sezone, kako bi se prometne gužve svele na najmanju moguću mjeru – rekao je Kulušić.

-Home-port nam je bitan jer sa sobom ‘vuče’ razne dodatne usluge za brod i putnike tijekom boravka u Dubrovniku. U 2017. godini prosječno je 200 gostiju nakon krstarenja ostalo još tjedan dana u Dubrovniku, točnije na Kalamoti. Time smo ostvarili 36 500 dodatnih noćenja u gradu. Taj trend, koji je jako bitan za home-port, raste iz godine u godinu – napomenuo je Kulušić.

Ključni avijacijski partner projekta je britanski TUI Airways, koji je u sklopu svoje home-port operacije do ove godine prevozio putnike za svoj cruiser ‘Marella Celebration’ sa šest britanskih destinacija (London, Birmingham, Bristol, Glasgow, Manchester i Newcastle), a ove godine s još dvije nove destinacije.

Kako je istaknuo koordinator za odnose s korisnicima usluga Zračne luke Dubrovnik Josip Paljetak, home-port operacija TUI Airwaysa, koja se odvija od 2015. godine, Zračnoj luci Dubrovnik od prvog četvrtka u svibnju do posljednjeg četvrtka u listopadu donosi dodatnih oko 65 tisuća putnika godišnje.
-Nama je svaki taj četvrtak poseban, jer je home-port operacija specifična. Kad putnici stignu direktno ih prevozimo na brod, a prtljaga ide odvojeno. Isto je i na povratku. Sve s ciljem osiguranja što bolje tranzicije luka-zrakoplov-luka. Nama to znači šest operacija zrakoplova, od kojih su dva širokotrupna, a sa svakom imamo od dvije do dvije i pol tisuće odlazno-dolaznih putnika – istaknuo je Paljetak.

-Svake godine sve više putnika kroz home-port operacije boravi dodatno u Dubrovniku. Ove godine očekujemo porast prometa TUI Airwaysa nedjeljom, kad nisu u sklopu home-port operacije, što će značiti rast dolazaka gostiju od 30 posto u odnosu na lani. Home-port operacija pridonosi razvoju ostalog charter prometa i turizma, a kvalitetna home-port infrastruktura predstavlja priliku za nove brodove i touroperatore, a to donosi dodatni profit – rekao je Paljetak.

Paljetak je najavio kako će dubrovački dionici projekta, s ciljem međunarodne suradnje, posjetiti svoje partnere u Italiji i Grčkoj.
-Osim Dubrovnika, projekt se provodi i u Puli, Bariju, Krfu, dok je Venecija vrlo zainteresirana za sudjelovanje u projektu. Osim partnera u lučkim upravama te zračnim lukama u ovim gradovima, partneri su i razne znanstvene institucije iz Hrvatske, Italije i Grčke, koje nam pomažu u razvoju koncepta – rekao je Paljetak.

Paljetak je podsjetio kako je dubrovačka račna luka u 2017. godini ostvarila 2,33 milijuna putnika, a ove godine očekuje se rast broja putnika od oko 10 posto, dok je Kulušić istaknuo kako će promet Lučke uprave Dubrovnik u 2018. godini biti otprilike na razini prošlogodišnjeg.
-Očekuju se 442 ticanja, četiri manje nego lani, te 750 tisuća putnika, 47 tisuća više nego lani.
Unutar toga projekt INTER-PASS će omogućiti 65 tisuća gostiju kroz 26 ticanja broda Marella Celebration – naveo je Kulušić.

Projekt INTER-PASS, dio je programa Europske unije Interreg ADRION, a cilj mu je poboljšati intermodalne veze između morskih i zračnih luka u jadransko-jonskoj regiji. Zračna luka Dubrovnik vodeći je partner, a Lučka uprava Dubrovnik jedan od partnera, uz još nekoliko njih iz Italije, Grčke i Crne Gore. Projekt INTER-PASS sufinanciran je sredstvima Europske unije kroz INTERREG V-B Jadransko-jonskog programa transnacionalne suradnje 2014.-2020. iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

Pročitajte još

[FOTO] DIVNA MLADOST Župljani i Konavljani primili sakrament potvrde

Dulist

Počinje isplata dječjeg doplatka za ožujak

Dulist

OD PONOĆI Počinje izborna šutnja!

Dulist