Hrvatska

Zračna luka Dubrovnik traži izvođače za poslove vrijedne 1,84 milijardi kuna

Zračna luka Dubrovnik traži izvođače za poslove vrijedne 1,84 milijardi kuna

Zračna luka Dubrovnik intenzivno traži izvođače radova na obnovi i dogradnji tog aerodroma, u koju planira uložiti ukupno 1,84 milijarde kuna.

Kako piše portal Poslovni.hr, trenutačno je otvoreno desetak javnih natječaja kojima se traže izvođači za velike poslove gradnje i rekonstrukcije.

Upravo je ovih dana završen rok za dostavljanje ponuda za najvredniji i najzahtjevniji dio projekta na zračnoj luci u Čilipima, a to je posao gradnje infrastrukture, odnosno uzletišta, te uzletno-sletne staze i manevarske površine, procijenjene vrijednosti 794,3 milijuna kuna, uvećano za PDV.

Nema službenih informacija koliko je ponuda stiglo za taj posao, no kandidati osim referenci moraju ispuniti uvjet da im je godišnji promet minimalno dvostruko veći od iznosa procijenjene vrijednosti posla.

Sama cijena neće biti i presudna za donošenje odluke jer u većini natječaja Zračna luka Dubrovnik drži se kriterija da 30 posto utjecaja ima cijena, a po isto toliko upravljanje građenjem te rizicima, dok rokovi izvedbe sudjeluju s ukupno 10 posto u konačnom rezultatu.

Taj bi posao inače, zbog složenosti i obveze osiguranja prometa za vrijeme izvođenja radova, trebao imati i najdulji rok izvedbe, najkasnije do 11. travnja 2019. godine.

Jedna od tvrtki s kojima aerodrom u Čilipima uspješno surađuje dugoselska je KFK Tehnika, koja je u zajedinici s Mucić&CO upravo sklopila ugovor za dodatne radove na gradnji nove zgrade, vrijedne 8,4 milijuna kuna, a sustav vizualnog informiranja putnika, vrijedan 1,8 milijuna kuna, naručen je od zagrebačke tvrtke Sedam IT. Za rekonstrukciju pristaništne zgrade radovi su, pak, bez PDV-a procijenjeni na gotovo 31 milijun kuna, a trebali bi biti okončani do 30. rujna iduće godine.

Kako su planirani zahvati na tri zgrade aerodroma kompleksni i predviđaju njihovo objedinjavanje, to povlači i niz drugih promjena, od sustava kretanja putnika, premještanja informativnih panoa do promjene sustava transporta prtljage. Samo nabava automatiziranog sustava prihvata, sigurnosnog pregleda i otpreme prtljage Zračnu će luku stajati 60 mil. kuna bez PDV-a, a u funkciji bi trebala biti do prosinca iduće godine.

Možda i najspominjanija novost aerodroma u Čilipima, uvođenje sustava aviomostova, prema natječaju se procjenjuje bez PDV-a na 10,5 milijuna kuna, a rok isporuke također je kraj 2016. godine.

Većina natječaja otvorena je do potkraj siječnja, dok se ponude za rekonstrukciju trafostanice TS1, vrijednu 9 mil. kuna, zaprimaju i u veljači. Posao rekonstrukcije trafostanice TS2 i izgradnja nove TS3, uz nadogradnju interne elektroenergetske mreže, stajat će dubrovački aerodrom 15 milijuna kuna, a posao bi trebao biti obavljen do siječnja 2017.

Za gradnju objekata suprastrukture – uredske zgrade, terminala za generalno zrakoplovstvo, objekata za vatrogasce, za gospodarenje otpadom, interna benzinska postaja te garažni centar – izdvojit će se 54 milijuna kuna,  dok se radovi na rekonstrukciji infrastrukturnih sustava zemaljske strane procjenjuju na 41,5 milijuna kuna.

Pročitajte još

MILANOVIĆ SE ZAHVALIO GLASAČIMA ‘Do kraja ću se držati slova i duha hrvatskog Ustava’

Dulist

EUROPSKI SUD ODLUČIO Zaštita od klimatskih promjena – ljudsko pravo

Dulist

Zagrebačke plaće za 170 eura veće nego u ostatku Hrvatske

Dulist