Grad

Zračna luka Dubrovnik potiče nove oblike mobilnosti i održivi razvoj

Zračna luka Dubrovnik prepoznala je nove oblike mobilnosti, održivi razvoj i zaštitu okoliša kao imperative 21. stoljeća. Kao jedan od sudionika projekta LAira, Zračna luka Dubrovnik pruža primjer dobre prakse ostalim zračnim lukama, i ostalim gradovima na području Hrvatske i Europe.

Nastavno na subotnji događaj pod geslom „Biciklom do posla“ na kojem su članovima Biciklističkog kluba Konavle i zaposlenicima Zračne luke Dubrovnik podijeljeni promo paketi s biciklističkom opremom, iz Zračne luke Dubrovnik naglašavaju kako će i dalje poduzimati različite pristupe i akcije kako bi se poboljšale razine pješačenja i biciklizma, ističu iz ZLD-a u priopćenju.

Projekt LAira označuje pristupačnost zemaljske strane zračne luke, i predstavlja veliki izazov za ekološki prihvatljive integracije zračnih luka. Cilj projekta je novim strategijama utjecati na promjenu ponašanja putnika i zaposlenika u zračnim lukama, a sve kako bi se smanjila potrošnja energije i negativan utjecaj na okoliš.

LAirA akcijski plan za pametnu i nisko-ugljičnu pristupačnost u zračnim lukama definira aktivnosti u sedam ključnih tema: električna mobilnost, povezanost zračne luke željeznicom, pješačenje i bicikliranje, zajednička mobilnost, inteligentni transportni sustavi, grafički prijenos informacija u prostorni plan, te javni cestovni prijevoz.

Akcijski planovi pružaju partnerima u LAira projektu smjernice i nova znanja koja mogu prenijeti na suradnike i lokalnu zajednicu.

Osim LAire, Zračna luka Dubrovnik sudjeluje u još dva ključna projekta; „INTER PASS” koji označava intermodalnu povezanost putnika između luka i zračnih luka, a sve s ciljem poboljšanja protoka turista, naročito turista s brodova za krstarenje i putnika, koji dolaze na odredišta na jadranskoj i jonskoj obali tijekom visoke sezone.

Projekt pod nazivom Zelena i intermodalna rješenja za jadranske luke i zračne luke (Green and intermodal solutions for Adriatic ports and airports – ADRIGREEN) je projekt, koji se realizira u okviru Interreg V-A Italija-Hrvatska, programa transnacionalne suradnje 2014.-2020. Zračna luka Dubrovnik jedan je od deset projektnih partnera koju sudjeluju u projektu ADRIGREEN koji je usmjeren na to da se poboljša integracija hrvatskih i talijanskih luka i zračnih luka s drugim načinima prijevoza kako bi se povećao protok putnika u ljetnim mjesecima te kako bi se smanjio utjecaj jadranskih pomorskih i zračnih sustava na okoliš.

Zračne luke će novim aktivnostima bolje razumijeti nedostake u pristupačnosti kopnenih područja, a različiti oblici mobilnosti dovest će do besprijekorne povezanosti sa zračnim lukama u cijeloj Europi.

 

Pročitajte još

RADI SE OCJENA ODREDIŠTA ZA DUBROVNIK Na kojem smo stupnju održivosti?

Dulist

Grad je u kolapsu, od Lapada do Ilijine glavice za 50 minuta!

Dulist

IN MEMORIAM Preminuo vozač Libertasa Zdravko Čokljat

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija