Grad

Zračna luka Dubrovnik potiče nove oblike mobilnosti i održivi razvoj

Zračna luka Dubrovnik prepoznala je nove oblike mobilnosti, održivi razvoj i zaštitu okoliša kao imperative 21. stoljeća. Kao jedan od sudionika projekta LAira, Zračna luka Dubrovnik pruža primjer dobre prakse ostalim zračnim lukama, i ostalim gradovima na području Hrvatske i Europe.

Nastavno na subotnji događaj pod geslom „Biciklom do posla“ na kojem su članovima Biciklističkog kluba Konavle i zaposlenicima Zračne luke Dubrovnik podijeljeni promo paketi s biciklističkom opremom, iz Zračne luke Dubrovnik naglašavaju kako će i dalje poduzimati različite pristupe i akcije kako bi se poboljšale razine pješačenja i biciklizma, ističu iz ZLD-a u priopćenju.

Projekt LAira označuje pristupačnost zemaljske strane zračne luke, i predstavlja veliki izazov za ekološki prihvatljive integracije zračnih luka. Cilj projekta je novim strategijama utjecati na promjenu ponašanja putnika i zaposlenika u zračnim lukama, a sve kako bi se smanjila potrošnja energije i negativan utjecaj na okoliš.

LAirA akcijski plan za pametnu i nisko-ugljičnu pristupačnost u zračnim lukama definira aktivnosti u sedam ključnih tema: električna mobilnost, povezanost zračne luke željeznicom, pješačenje i bicikliranje, zajednička mobilnost, inteligentni transportni sustavi, grafički prijenos informacija u prostorni plan, te javni cestovni prijevoz.

Akcijski planovi pružaju partnerima u LAira projektu smjernice i nova znanja koja mogu prenijeti na suradnike i lokalnu zajednicu.

Osim LAire, Zračna luka Dubrovnik sudjeluje u još dva ključna projekta; „INTER PASS” koji označava intermodalnu povezanost putnika između luka i zračnih luka, a sve s ciljem poboljšanja protoka turista, naročito turista s brodova za krstarenje i putnika, koji dolaze na odredišta na jadranskoj i jonskoj obali tijekom visoke sezone.

Projekt pod nazivom Zelena i intermodalna rješenja za jadranske luke i zračne luke (Green and intermodal solutions for Adriatic ports and airports – ADRIGREEN) je projekt, koji se realizira u okviru Interreg V-A Italija-Hrvatska, programa transnacionalne suradnje 2014.-2020. Zračna luka Dubrovnik jedan je od deset projektnih partnera koju sudjeluju u projektu ADRIGREEN koji je usmjeren na to da se poboljša integracija hrvatskih i talijanskih luka i zračnih luka s drugim načinima prijevoza kako bi se povećao protok putnika u ljetnim mjesecima te kako bi se smanjio utjecaj jadranskih pomorskih i zračnih sustava na okoliš.

Zračne luke će novim aktivnostima bolje razumijeti nedostake u pristupačnosti kopnenih područja, a različiti oblici mobilnosti dovest će do besprijekorne povezanosti sa zračnim lukama u cijeloj Europi.

 

Pročitajte još

RADOVI DO KRAJA TRAVNJA Dio rasvjete uz rivu u Zatonu van funkcije

Dulist

ZAPOČELA REKONSTRUKCIJA U Orašcu će zasjati 10 ‘stupova’ s LED svjetiljkama

Dulist

Grad Dubrovnik objavio javne pozive za sufinanciranje sportskih priredbi

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija