Aktualno

‘Zovem se Ivano. Bolujem od leukemije, a ti mi možeš pomoći. Računam na tebe’

'Zovem se Ivano. Bolujem od leukemije, a ti mi možeš pomoći. Računam na tebe'

Zovem se Ivano Marušić i trebam tvoju pomoć. Bolujem od leukemije i treba mi transplantacija koštane srži, a ti mi možeš pomoći. Ako si zdrav i imaš između 18-40 godina možeš biti moj potencijalni donor ili nekom drugom i tako spasiti život – stoji u apelu koji je na svom Facebook profilu objavio Ivanov tata Danijel Marušić iz Velike Gorice.

Kako piše Jutarnji list, malenom Ivanu iz Velike Gorice leukemija je otkrivena nedugo nakon rođenja, a svoj mladi život većinu vremena proveo je po bolnicama. I baš kada se činilo da terapije djeluju, da je ozdravio i da će sve biti u redu, Ivanu, koji će u ožujku napuniti tri godine, bolest se nedavno vratila i opet ga prikovala uz krevet u Klaićevoj bolnici.

Sada mu je potrebna hitna transplantacija koštane srži, a njegov otac Danijel apel za pomoć objavio je na Facebooku u potrazi za adekvatnim donorom koštane srži.

Inače, dvogodišnji Ivano rođen je s atrezijom anusa te je jednu operaciju imao odmah po rođenju, a drugu sa šest mjeseci, nakon koje je imao komplikacije s mokrenjem. Njegovi roditelji nisu ni pomišljali da nakon cijele patnje situacija može postati još gora, no jest. Početkom 2016., kad je Ivano imao devet mjeseci, obolio je od akutne limfatične leukemije, a liječničke prognoze bile su loše.

-Narednih devet mjeseci proveo je u Klinici za dječje bolesti Zagreb na kemoterapijama, a onda su ga od lipnja poslali kući na terapiju održavanja – prisjeća se njegov otac Danijel za Jutarnji.hr. Svoje liječenje trebao je okončati početkom 2018., no nemilosrdna bolest vratila mu se pred ovaj Božić.

-Sada slijede opet blokovi kemoterapija pa transplantacija koštane srži, za koju je potrebno naći donora – kazao je Danijel i ponovno zamolio sve koji su u mogućnosti da odu dati krv u jednu od osam transfuzijskih centara u Hrvatskoj kako bi se upisali u registar darivatelja koštane srži i na taj način spasili Ivanov ili nečiji drugi život.

U Dubrovniku se krv može dati u Općoj bolnici Dubrovnik na Odjelu transfuzijske medicine (Roka Mišetića b.b.) ponedjeljkom i četvrtkom od 8 do 10 sati (osoba za kontakt: Vesna Polanda-Lasica, dr.med., tel. 020 431 669, e-mail: vesnap@bolnica-du.hr).

Kako postati potencijalni darivatelj krvotvornih matičnih stanica možete pročitati ovdje.

Pročitajte još

NACIONALNA MANIFESTACIJA Obilježena 13. Noć knjige u Dubrovačkim knjižnicama

Dulist

PREMA ISTRAŽIVANJU Parking na dubrovačkom aerodromu najskuplji u Europi

Dulist

ŽUPAN DOBROSLAVIĆ: ‘Republika Srpska ne smije projektom ZL Trebinje ugroziti vodoopskrbu Dubrovnika’

Dulist