Vaše vijesti

ZORAN MARINOVIĆ POSJETIO FRA ILIJU Misionarski rad u Kongu dug pedeset godina

ZORAN MARINOVIĆ POSJETIO FRA ILIJU Misionarski rad u Kongu dug pedeset godina

Fotograf i snimatelj Zoran Marinović vratio se iz posjeta misionaru fra Iliji Barišiću, koji već skoro pet desetljeća živi i radi u misijama u DR Kongo.

Fra Ilija je u vrlo nemirnom dijelu te zemlje radio u tri različite misije. Ostao je tamo usprkos različitim poteškoćama. U misiju Nyatende došao je 1972. i u njoj bio do 2005., kada je premješten u misiju Kimbulu čiju je izgradnju vodio, da bi 2012. prešao u novoosnovanu misiju Ngengere. U njoj je između ostalog izgradio crkvu, samostan, školu, a nedavno i jedan most. Uz razne pastoralne obveze još vodi brigu o stotinama djece kojima, uz pomoć donatora, osigurava školovanje, u školama koje je izgradio.

Fotograf Marinović pred deset godina bio je kod fra Ilije u misiji Kimbulu. Odatle i njegova ideja da se zauzme za siromašnu djecu te misije. Učinio je to fotografskim aparatom s kojim se najbolje snalazi. U klaustru samostana Male braće u Dubrovniku postavio je 2009. fotoizložbu o fra Ilijinoj djeci. Izložba je tu u sezonskim mjesecima već deset godina. Vidjelo ju je preko dva milijuna ljudi s različitih krajeva svijeta i sa sobom ponijelo priču o jednom od najdugovječnijih hrvatskih misionara i o njegovu radu sa siromašnom djecom. Izložba je do sada donijela skoro 150.000,00 američkih dolara, što je bila velika pomoć fra Ilijinoj djeci. Tom čovjeku, koji je nedavno nekoliko dana morao čekati da bi se probio do fra Ilije, sigurno je srce raslo kad se fotografirao s đacima kojima je svojim fotoaparatom mnogo pomogao.

I samostan Male braće u nekoliko drugih projekata pomagao je, i pomaže, fra Ilijin misionarski rad.

Autor: Fra Stipe Nosić / Izvor fotografija: Fra Stipe Nosić

Pročitajte još

PROBLEMATIČNI ZNAKOVI KRAJ DOMA ZDRAVLJA ‘Mi se snalazimo, dok stranci rade opasne greške’

Dulist

NEMOGUĆA SITUACIJA Čitateljica: ‘S kolicima trebam izlaziti na cestu i izlagati opasnosti svoje dijete i sebe’

Dulist

U PORTU ‘Može li netko ovo iščupat? Potkopalo je kamen…’

Dulist