Aktualno

ZOD NE ZNA ODGOVOR Zašto su uklonjene izvorne rešetke s prozora bivše zgrade SDK?

ZOD NE ZNA ODGOVOR Zašto su uklonjene izvorne rešetke s prozora bivše zgrade SDK?

Vizure našeg Grada što namjerno, uz blagoslov nadležnih, što nehoti­mice često se mijenjaju. Nije izuzetak da pojedinci iz neznanja i samovolje uzimaju stvari u svoje ruke zbog čega ponajprije trpe materijalna dobra koja smo dobili u nasljeđe od naših, jasno je, mudrijih i osjećajem za mjeru potkova­nijih prethodnika. Mada u sljedećem primjeru kojeg ćemo navesti to nužno i nije slučaj, sa sigurnošću suprotno ne možemo ustvrditi. Naime, slijedom opažanja sugrađana odlučili smo pro­vjeriti tko je i zašto dao zeleno svjetlo za uklanjanje izvornih rešetki s pro­zora zgrade bivše podružnice Narodne banke Jugoslavije na Pilama.

Projekt obnove fasade napravljen još 2016.
Svojevremeno prenamijenjena za potrebe Službe društvenog knjigo­vodstva tj. SDK, danas je dom gradske razvojne agencije DURA, Upravnog odjel za turizam, gospodarstvo i more te Upravnog odjel za europske fondove, regionalnu i međunarodnu suradnju, a kako se nalazi u zaštićenoj kontaktnoj zoni povijesne jezgre uživa najviši stu­panj spomeničke zaštite. Rešetke, kako su nam objasnili zabrinuti Dubrovčani, a koji su se pokušavali pobliže infor­mirati o razlozima njihovog ‘nestanka preko noći’, doslovno su iščupane čime je, sugeriraju, oštećen gotovo stoljetni brački kamen.

ZOD NE ZNA ODGOVOR Zašto su uklonjene izvorne rešetke s prozora bivše zgrade SDK?
Navodno, tvrde, nadležni su ih nakon što su uvidjeli svoju pogrešku pokušavali nespretno vratiti natrag, a ovoj priči u prilog idu ostatci nekadaš­njih prozorskih okvira i, kako tumače, kramom skinutih roletna u dvorištu zgrade. Navedeno smo zatekli kako nam je rečeno, no pogrešno bi bilo bez objašnjenja zaključiti kako je posri­jedi devastacija. Iz Zavoda za obnovu Dubrovnika tako su nam naveli kako je ZODu studenom 2019. ugovorio radove izmjene vanjske stolarije juž­nog i istočnog pročelja zgrade, a ugo­varanju navedenih prethodili su obi­lasci zgrade u suradnji s korisnicima te predstavnicima odjela.
Tijekom obilazaka zgrade otkrili su nam kako je konstatirano da nedostaju rešetke na pojedinim prozorima, ali nitko od nazočnih nije bio točno upo­znat tko i kada je demontirao rešetke, ali se jest spominjalo da je u tijeku restauracija rešetki. Ipak, sve rešetke koje je Zavod zatekao na prozorima zgrade, a koje se nalaze u ugovorenom obuhvatu izmjene stolarije južnog i istočnog pročelja, ponovno su postav­ljene na prozor, naglasili su iz ZOD-a. Po čijem projektu te je li se prilikom njega poštovao izvoran izgled, nisu odgovorili. Kako su one vraćene tek na prozore suterena, nismo se stoga mogli oteti dojmu kako se na ovu građevinu pomalo zaboravilo.

ZOD NE ZNA ODGOVOR Zašto su uklonjene izvorne rešetke s prozora bivše zgrade SDK?

Njena ‘obnova’, usudili bi se reći, odvija se šutke i odviše sporo. Na izbi­jeljenoj fasadi, čiji projekt sanacije je izrađen još 2016., itekako su vidljivi ratni ožiljci nastali 90-ih prošlog sto­ljeća. Hrđa je također primjetna, a oko bode i zubom vremena načeta stolarija čiju ‘zamjenu’ su naši sugovornici zate­kli na pločniku ispred. Ovakav nemar, govore nam stanovnici Ulice Branite­lja Dubrovnika gdje se nalazi, ne čudi. Pažnja nam je nerijetko usmjerena prema građevinama renesanse, odno­sno baroka dok ona recentnija arhitek­tonska rješenja, iako svojedobna posti­gnuća stila, prolaze ispod rada.

Spomenik međuratne arhitekture
— Dubrovačka arhitektura nakon pada Republike, a posebno ona iz vremena 20. stoljeća do sada je relativno rijetko proučavana, što možda na na prvi pogled i ne čudi, s obzirom na izni­mno bogatu arhitektonsku baštinu ranijih stoljeća. Ipak, u Dubrovniku ima antologijskih ostvarenja arhitek­ture iz tog vremena, pa su tako, napri­mjer dubrovački opus arhitekata poput Nikole Dobrovića ili arhitektonskog dvojca Kauzlarić-Gomboš raniji istra­živači prepoznali i visoko vrednovali – kaže nam povjesničar umjetnosti Ivan Viđen kojeg smo upitali nešto više o prošlosti i prvotnoj funkciji ex palače Narodne banke.

ZOD NE ZNA ODGOVOR Zašto su uklonjene izvorne rešetke s prozora bivše zgrade SDK?
Njoj, komentira nam Viđen, pripada posebno mjesto u korpusu međuratne arhitekture. Naime, građena je tijekom 1935. i 1936., a prema projektu beograd­skog arhitekta i profesora Bogdana Nestorovića te jedna od rijetkih gra­đevina podignuta isključivo za ured­sku namjenu, u ovom slučaju Narodne banke Kraljevine Jugoslavije, čiji je vice-guverner nešto ranije bio upravo Dubrovčanin Melko Čingrija, vlasnik prekrasne vile na Boninovu. Nesto­rović je projektirao službenu zgradu reprezentativnog pročelja s referen­cama na dubrovačka gotičko – rene­sansna zdanja.
To je, govori, napravio u vrlo slo­bodnoj interpretaciji. Zgrada je, iznosi ovaj povjesničar umjetnosti, izvorno imala središnji prostor s pultom za stranke, urede za činovnike, trezor i sve potrebne nusprostorije. Tako­đer, dio njenih prvobitnih ukrasa i opreme, kako su u svojim radovima napisali znanstvenici Sandra Usko­ković i Antun Baće, svakako su bile metalne rešetke na prozorima suterena i prvog kata. Njihovo svojstvo, logično, nije bilo tek dekorativno već u svrhu pojačane sigurnosti. Zanimljivo samo prizemlje izvedeno je u betonu, a kako bi pružilo utočište u trenutku napada iz zraka.

ZOD NE ZNA ODGOVOR Zašto su uklonjene izvorne rešetke s prozora bivše zgrade SDK?

Zgrada bivšeg SDK prije (gore) uklanjanja rešetki s prozora 

— Iako joj se ne može odreći monu­mentalnost, zgrada Narodne banke je stiješnjena na uskoj parceli uz promet­nicu što otežava sagledavanje cjeline pa tako ipak uvelike izostaje efekt koji je arhitekt želio postići. Umjetničke reljefe s alegorijskim likovima izra­dio je kipar Petar Pallavicini, a znatna pažnja posvećena je oblikovanju deta­lja opreme visoke zanatske kvalitete izvedbe. Zgrada je, dakle, važna i radi svoje izvorne funkcije, kao i svoga umjetničkoga i zanatskoga oblikova­nja visoke kvalitete – ispričao nam je Ivan Viđen.

Objavljeno u tiskanom izadnju DuLista, 24. lipnja 2020.

Pročitajte još

Brzobrodska linija Split-Dubrovnik ponovno plovi od petka

Dulist

UPOZORENJE POREZNE UPRAVE Šire se lažne poruke o povratu poreza

Dulist

Franković čestitao odbojkašicama: Svima ste pokazale da tamo itekako pripadate

Dulist