Zanimljivosti

Znate li što su spaetzle…

Spaetzle su jako popularne u austrijskoj, njemačkoj i švicarskoj kuhinji. Posebno su ih radili Švicarci za vrijeme jake zime tijekom svog boravka u brdima odsječeni od grada. Mislim da će se svidjeti našim domaćicama.

Ovo je jednostavno jelo i može se služiti samostalno ili kao prilog odrescima, gulašima i sl. Za ovu vrstu tjestenine koriste se: jaja, glatko brašno, muškatni oraščići i sol. Omjer brašna i jaja je 100 g brašna na 1 jaje.

Za 4 osobe potrebno nam je 400 g brašna, 4 cijela jaja, muškatnih oraščića i 2 prstohvata soli.
 
Postupak pripreme spaetzlea:
Prvo stavite kuhati vodu u veliki lonac dok ne proključa. U zdjeli koju koristite za tijesta umiješajte najprije jaja, te potom polagano dodavajte brašno dok ne dobijete glatku gustu smjesu. Možete se koristiti električnim mikserom ili pjenjačom. Ja koristim pjenjaču iako je puno teže s njom zamiješati ovako gustu smjesu, premda je bolje.

Pripremite veliku zdjelu s hladnom vodom, dasku za rezanje i špatulu ili širi nož (ili ako imate ribež za spaetzle). Kad je voda prokuhala nanesite tanji sloj tijesta na dasku i nad loncem odvajajte špatulom tanke valjuške koji će padati u lonac. Kada spaetzle isplivaju na površinu pokupite ih i stavljajte u zdjelu s hladnom vodom. Ponavljajte postupak dok ne iskoristite sve tijesto.
Kad ste skuhali sve spaetzle izlijte ih iz zdjele u cjediljku i još jednom pustite pod hladnu vodu da se dobro ohlade.

Sad kad imate ovu tjesteninu možete je popržiti na tavi s maslacem te dodati sir i pržene kolutiće luka i imate spaetzle s lukom i sirom.
 
Dobar tek!
 

Pročitajte još

ULICAMA NAŠEG GRADA Klapa Linđo na skalinima Dominikanaca

Dulist

GOTOVA SANACIJA Peskarija se otvara ovog utorka!

Dulist

TRADICIJA, PLES, PJESMA Koncert kulturnog društva Dunav ispred crkve sv. Vlaha

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija