Aktualno

ZNATE LI ŠTO JE ‘IDEA’? Dubrovačko sveučilište razvija studentsko poduzetništvo

ZNATE LI ŠTO JE 'IDEA'? Dubrovačko sveučilište razvija studentsko poduzetništvo

Drugi partnerski sastanak projekta IDEA (Inspiring Digital Entrepreneurship and Awareness in HE), uslijed pandemije Covid-19, održan je u virtualnom okruženju. U dosadašnjim aktivnostima provedeno je mapiranje stanja i trendova digitalnog poduzetništva u zemljama iz kojih dolaze članovi projektnog konzorcija te na razini Europske unije. Rezultati, koji će u sljedećim mjesecima biti javno dostupni u studiji, ukazuju na jaz između sjevernih i baltičkih zemalja i jugoistočnog dijela EU te na nedostatak stručnjaka u digitalno intenzivnim djelatnostima. Hrvatska se prema indeksu kvalitete digitalnog poduzetničkog sustava nalazi na začelju Europske unije. U dijelu analize za Hrvatsku, kojeg su proveli članovi projekta sa Sveučilišta u Dubrovniku, Ekonomskog instituta Zagreb i Hrvatskog Telekoma utvrđen je i nedostatak obrazovnih programa iz područja digitalne ekonomije te se u tom smislu ističe prvi doktorski studij Poslovna ekonomija u digitalnom okruženju kojeg u drugoj polovici 2020. pokreću Odjel za ekonomiju i poslovnu ekonomiju Sveučilišta u Dubrovniku i Ekonomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu. Analiza je ukazala i na nedostatak suradnje institucija, udruga i savjetodavnih tijela relevantnih za razvoj digitalnog poduzetništva. Iako se u Hrvatskoj e-usluge u poslovanju koriste u visokom postotku, udio e-trgovine u ukupnoj trgovini i dalje je nizak u odnosu na prosjek Europske unije.

U sljedećim će mjesecima projekt IDEA razviti alate za jačanje vještina digitalnog poduzetništva studenata. Svi projektni resursi bit će javno dostupni putem projektne platforme i raspoloživi tijekom i nakon provedbe projekta.

Projekt IDEA sufinanciran je putem Erasmus+ programa Europske komisije. Provodi ga konzorcij 9 partnera iz 7 europskih zemalja (Hrvatska, Belgija, Italija, Poljska, Rumunjska, Slovačka i Španjolska). Koordinator projekta je Centar za istraživanje digitalne transformacije – CREDO Odjela za ekonomiju i poslovnu ekonomiju Sveučilišta u Dubrovniku.

Pročitajte još

Plenković: ‘Sutra ujutro krećemo s formiranjem većine’

Dulist

BRANKO BAČIĆ PROGLASIO POBJEDU Velika izlaznost nam je dala snažan legitimitet

Dulist

BOŽO LASIĆ: Konavle su i dalje plave!

Dulist