Hrvatska

Znate li koliko iznosi najveća plaća u državi?

Rekordnu godišnju plaću od četiri milijuna kuna prijavio je poreznicima jedan zaposleni čovjek u Hrvatskoj.

Točno 4,045.298 kuna dohotka za prošlu, 2013. godinu prijavio im je u ovogodišnjoj sezoni poreznih prijava, čime je zaradio prvo mjesto na njihovoj ljestvici 10 najvećih dohodaka od nesamostalnog rada.

Na tom su popisu svi odreda milijunaši: drugo i treće mjesto znači 3,6 milijuna kuna, odnosno 3,5 milijuna kuna godišnje plaće koje su im izbrojili poslodavci, a posljednje, 10. mjesto rezervirano je za plaću od 2,4 milijuna kuna. Na ljestvici rekordera iz obrta i slobodnih zanimanja, ‘samo’ su tri milijunaša, prvoplasirani je imao lani dohodak od 1,4 milijuna kuna, dok je deseti zaradio 736.999 kuna plaće u cijeloj prošloj godini.

Iznos rekordnih plaća stigao je od Središnjeg ureda Porezne uprave, a rang-ljestvica pokazuje trenutačno stanje, napravljena je ovog tjedna, temeljem obrađenih 68 posto od svih 705.000 prijava građana.

Ne objavljuju gdje su prijavljeni dohoci

Ovo je druga godina zaredom da poreznici ne objavljuju područne urede gdje su prijavljeni dohoci, a treća da ne objavljuju obrtničke djelatnosti i zanimanja samostalaca s najvećim dohocima na kojima su često bili odvjetnici, pekari, građevinari, arhitekti, stolari, elektroinstalateri…

‘Budući da je prema odredbama Općeg poreznog zakona porezno tijelo dužno kao poreznu tajnu čuvati sve podatke koje porezni obveznik iznosi u poreznom postupku, zauzet je stav da se podaci u kojem su područnom uredu prijavljeni ti dohodci, ne objavljuju’, rekli su Slobodnoj Dalmaciji u Središnjem uredu i objašnjavaju da se prijašnjih godina objavom tih podataka u pojedinim slučajevima moglo utvrditi na kojeg se poreznog obveznika odnose podaci.

Ne mora biti čista plaća

Ipak, ono što je znano je to da su svih prethodnih godina Zagrepčani držali gotovo sva mjesta na rang-listama najvećih dohodaka od nesamostalnog rada, pa nas ne bi čudilo da je i sada tako, jer je u glavnom gradu koncentriran velik broj tvrtki, svako treće poduzeće ima sjedište u tom gradu, pa one iz profitabilnih telekomunikacija i financija u kojima se i inače isplaćuju najveće prosječne plaće. Obrtničke rang-ljestvice uvijek su bile šarolikije i na njima je bilo rekordera iz svih dijelova Hrvatske.

Također, ni ove rekordne plaće ne moraju biti samo čiste plaće, nego mogu uključivati i dodatke na bušte poput bonusa koje uspješnim menadžerima i bankarima isplaćuju njihovi poslodavci. Kako su rekordne plaće izražene u bruto iznosima, po našoj gruboj računici znači da godišnja neto zarada rekordera s bruto plaćom od četiri milijuna kuna iznosi oko 2,2 milijuna kuna, jer dobar dio njegove bruto plaće odnese najpaprenija porezna stopa od 40 posto, a živi li u Zagrebu, uz to plaća i najmasniji prirez na taj porez od 18 posto.

Tako bi se moglo procijeniti da je riječ o mjesečnoj neto plaći od oko 177.000 kuna, uz uvjet da rekorder živi u glavnom gradu. Da je lani taj čovjek radio svaki dan, vikendom i praznikom, njegova je neto dnevnica veća od prosječne mjesečne plaće i iznosi 5900 kuna. Rekorderova mjesečna neto plaća teška je onoliko koliko kući donese 32 prosječno plaćenih ljudi u Hrvatskoj koji mjesečno primaju po 5500 kuna.

Pročitajte još

Na veći angažman na poslu potiču nas plaća, bonusi, timski rad…

Dulist

U travnju izdana 881 građevinska dozvola

Dulist

JOŠ TRI TISUĆE Ministar turizma razmišlja o povećanju kvota za strane radnike

Dulist