Grad

Znanstvenici gradonačelniku objasnili kako ‘vratiti’ izbrisane rukopise

Predstavnici Rochester Institute of Technology, znanstvenog programa za snimanje slika u Rochesteru, zajedno s dekanom RIT Croatia Donom Hudspethom predstavili su gradonačelniku Dubrovnika Matu Frankoviću ideju otvaranja Centra za spektralno snimanje dokumenata i otkrivanje izgubljenih tekstova, za ovaj dio Europe. Riječ je o posebnoj tehnici i alatima, koje su razvili u sklopu svog znanstvenog programa, a koji omogućuju ”vraćanje” izbrisanih ili izblijedjelih rukopisa i povijesnih dokumenata.

Dr. sc. David W. Messinger prezentirao je gradonačelniku Frankoviću nekoliko primjera obrada i procesa nakon kojih su uspjeli ”izvući” sadržaj koji se smatrao izgubljenim. ”Želimo razvijati tehnologiju i dati je muzejima, arhivima, knjižnicama kako bi mogli dobiti bolji uvid u materiju kojom raspolažu”, kazao je Messinger, dodajući kako bi, s obzirom na njegov povijesni značaj, u ovaj projekt željeli uključiti i Dubrovnik.

Gradonačelnik se složio s inicijativom i kazao kako su se s otvaranjem nove zgrade arhiva stvorili uvjeti za takvo što. ”Vjerujem da bismo vaš projekt mogli implementirati u novoj zgradi, moramo još sve iskomunicirati s nadležnim Ministarstvom kulture i vidjeti na koji način možemo ostvariti suradnju”, rekao je gradonačelnik.

Ovakvi centri nalaze se u još tek nekoliko gradova u Europi poput Hamburga, Kopenhagena i Londona.

Dekan Hudspeth govorio je i o mogućnosti razmjene studenata u sklopu ovog projekta, posebno s obzirom da će biti potrebno i obučiti osobe koje bi radile s ovom specijaliziranom opremom, a istaknuo je i veliki potencijal za mlade doktorante, koji bi u Dubrovniku mogli raditi istraživanja i objavljivati znanstvene radove.

Inače, u Dubrovniku je od 18. do 20. ožujka 2019. u suradnji Rochester Institute of Technology Croatia (RIT), Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU), Zavoda za povijesne znanosti u Dubrovniku i Znanstvene knjižnice Dubrovačkih knjižnica Dubrovnik (ZKD DKD) održan znanstveno stručni skup ‘Spektralno snimanje: budućnost u proučavanju prošlosti: Otkrivanje izgubljenih tekstova u rukopisima multispektralnim analizama’.

Pročitajte još

RADI SE OCJENA ODREDIŠTA ZA DUBROVNIK Na kojem smo stupnju održivosti?

Dulist

Grad je u kolapsu, od Lapada do Ilijine glavice za 50 minuta!

Dulist

IN MEMORIAM Preminuo vozač Libertasa Zdravko Čokljat

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija