Aktualno

ZNANSTVENI SKUP O SV. VLAHU Mučeništvo i ropstvo nisu samo stvar prošlosti

ZNANSTVENI SKUP O SV. VLAHU Mučeništvo i ropstvo nisu samo stvar prošlosti

Međunarodni znanstveni skup „Jubileji svetoga Vlaha – poticaj suvremenim znanstvenim promišljanjima“ otvoren je jutros u dvorani sv. Ivana Pavla II. u Dubrovniku.
Domaćin skupa, dubrovački biskup mons. Mate Uzinić istaknuo je kako smo pri kraju Godine sv. Vlaha, godine kojom obilježavamo 1700. obljetnicu mučeničke smrti sv. Vlaha, ali i 600. obljetnicu dubrovačkog zakona o zabrani trgovine robljem.
-Ovim skupom želimo na znanstven način zaći u prošlost, da u toj prošlosti valoriziramo problematiku kršćanskog mučeništva i vrijeme od prije 1700 i više godina, ali i da valoriziramo dubrovački zakon kojim je zabranjena trgovina robljem. Želimo vidjeti i kakav je odnos tog zakona i dubrovačkog štovanja svetog Vlaha te njegovu vrijednost i učinke na to vrijeme – rekao je Uzinić, dodavši kako se ne želi ostati u toj prošlosti.
-Mučeništvo nije nešto što je samo svojstveno vremenu sv. Vlaha i onim stoljećima prije njega, niti je ropstvo nešto što je samo svojstveno vremenu u kojem su naši oci donosili zakon o zabrani trgovine robljem nego je na različite načine prisutno i danas. Zbog toga ne želimo ostati u prošlosti. Osvjetljavajući ova razdoblja iz prošlosti s ovim simpozijem želimo ući u naše vrijeme, analizirati kako problematiku mučeništva tako i ropstva u našem vremenu i onda, nadam se, izvući određene zaključke kako ne bismo bili samo oni koji slave, hvale se i govore nego i oni koji poučeni onim što slave to što slave i žive. Ovo se osobito odnosi na onu dimenziju koja je prožela ova dva naša jubileja, a to je milosrđe. Želimo da i na temelju plodova ovog simpozija naša godina koju okrunjujemo ovim simpozijem nastavi biti življena kroz dimenziju milosrđa – rekao je među ostalim biskup Uzinić.
Suorganizator skupa je Grad Dubrovnik pa je nazočne pozdravio gradonačelnik Andro Vlahušić istaknuvši kako za dobre stvari i dobra djela ne treba biti velik.
-Ovo je jedna od odluka koja je pokazala kako mali narodi, gradovi i male sredine mogu iznjedriti vrhunske vrijednosti – rekao je među ostalim gradonačelnik.
Na skupu su uz brojne predavače i zainteresiranu publiku bili i župan Nikola Dobroslavić, prorektor Sveučilišta Martin Lazar i akademik Nenad Vekarić.

Pročitajte još

NACIONALNA MANIFESTACIJA Obilježena 13. Noć knjige u Dubrovačkim knjižnicama

Dulist

PREMA ISTRAŽIVANJU Parking na dubrovačkom aerodromu najskuplji u Europi

Dulist

ŽUPAN DOBROSLAVIĆ: ‘Republika Srpska ne smije projektom ZL Trebinje ugroziti vodoopskrbu Dubrovnika’

Dulist