Kultura

ZNANSTVENA TRIBINA Kultura sjećanja Traume 20. stoljeća

ZNANSTVENA TRIBINA Kultura sjećanja Traume 20. stoljeća

Sedma znanstvena tribina Sveučilišta u Dubrovniku s temom ‘Kultura sjećanja Traume 20. stoljeća’ upriličit će se 9. svibnja 2019., u 19 sati, u sveučilišnom Kampusu.

Na tribini će sudjelovati: izv. prof. dr. sc. Davor Pauković s Odjela za komunikologiju, izv. prof. dr. sc. Vjeran Pavlaković s Odsjeka za kulturalne studije Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci i doc. dr. sc. Višeslav Raos s Fakulteta političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu, a tribinu će moderirati prof. dr. sc. Pero Maldini, pročelnik Odjela za komunikologiju.

U proteklih tridesetak godina istraživanje kulture sjećanja, ili načina na koji se određeno društvo suočava sa svojom prošlošću, jedna je od najbrže rastućih tema koja je svojom interdisciplinarnošću zahvatila mnoge discipline društvenih i humanističkih znanosti. Aktualnost i važnost ove teme i dalje se potvrđuje u suvremenim društvima, a posebno onima s traumatičnim povijesnim iskustvima koja se nisu suočila sa svojom prošlošću. I u suvremenome hrvatskom društvu obilježavanje događaja iz Drugog svjetskog rata i Domovinskog rata izaziva polemike, reproducira podjele i zauzima značajno mjesto u javnom prostoru. Izrazita politiziranost kulture sjećanja, dakle stanovita nesposobnost i nespremnost društva da se suoči sa svojom poviješću, potvrđuje se svake godine prilikom glavnih komemoracija. Političke elite koriste se kulturom sjećanja za legitimiziranje svoje pozicije s obzirom na nacionalnu izgradnju i identitet, kao i za ostvarivanje trenutnih političkih ciljeva.

Znanstvena tribina pokušat će odgovoriti zašto kultura sjećanja u Hrvatskoj izaziva toliko sukoba i polemika. Koja su iskustva drugih europskih država? Koje su pretpostavke suočavanja s recentnom prošlošću, a onda i osmišljavanja politika sjećanja koje neće stvarati podjele u društvu.

Izv. prof. dr. sc. Davor Pauković:

Davor Pauković, izvanredni profesor Odjela za komunikologiju Sveučilišta u Dubrovniku. Doktorirao je 2010. na Odsjeku za povijest Filozofskog fakulteta u Zagrebu. Objavio je brojne radove koji se bave političkom tranzicijom, raspadom Jugoslavije, kulturom sjećanja i hrvatsko-srpskim odnosima. Sudjelovao je na više domaćih i međunarodnih projekata i izlagao na više od dvadeset međunarodnih konferencija. Trenutno sudjeluje na europskom projektu u okviru Jean Monnet Erasmus+ programa Democratization and Reconciliation in the Western Balkans (2018.-2020.). Recentne publikacije uključuju monografiju Usred oluje: politička tranzicija u Hrvatskoj 1989./90. (Srednja Europa, 2018.).

Izv. prof. dr. sc. Vjeran Pavlaković:

Vjeran Pavlaković izvanredni je profesor na Odsjeku za kulturalne studije Sveučilišta u Rijeci. Doktorirao je povijest 2005. na Sveučilištu u Washingtonu. Objavio je brojne članke o kulturnoj memoriji, tranzicijskoj pravdi u bivšoj Jugoslaviji i Španjolskome građanskom ratu. Neka od njegovih nedavnih izdanja su: Remembering War the European Way: Croatia’s Commemorative Culture on the Eve of EU Membership u: Croatia and the European Union: Changes and Development (uredili Pero Maldini i Davor Pauković; 2015.), The Battle for Spain Is Ours: Croatia and the Spanish Civil War 1936-1939 (2014.), i The Controversial Commemoration: Transnational Approaches to emembering Bleiburg (s Dariom Brentinom i Davorom Paukovićem) u Politička misao (2018.). Također je voditelj projekta “Konceptualiziranje nacije i kolektivnih identiteta u Hrvatskoj: Politički rituali i kulturalna memorija trauma 20. stoljeća”, pod okriljem Hrvatske zaklade za znanost (HRZZ).

Doc. dr. sc. Višeslav Raos:

Doc. dr. sc. Višeslav Raos rođen je 1986. u Zagrebu. Diplomirao je 2008. politologiju na Sveučilištu u Beču i doktorirao komparativnu politiku 2014. na Sveučilištu u Zagrebu. Od 2014. stalno je zaposlen na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu, od 2016. u statusu docenta. Predaje kolegije iz područja komparativne politike, izbornih sustava i stranačkog natjecanja na preddiplomskoj, diplomskoj i doktorskoj razini.

Pročitajte još

TEMA IZAZOVNA VREMENA Noć knjige u Dubrovačkim knjižnicama

Dulist

[FOTO/VIDEO] UZ DAN PLANETA ZEMLJE Cvjetni koncert u đardinu Ljetnikovca Crijević Pucić

Dulist

(FOTO) KOLARINI PREMJERNO IZVELI ‘MATRIMONIJO’ Pun teatar, publika oduševljena!

Dulist