Natrag
21.5.2018 20:46

facebook

twitter

google

rss

dulist

Znanstvena knjižnica čuva rijetki primjerak bugarske katoličke knjige

6.9.2017 @ 19:56 Dulist Kultura
5;5

Podijelite:

Bugarski sveučilišni profesori, Lilia Ilieva sa Sveučilišta u Blagoevgradu i Dimiter Peev sa Sofijskog sveučilišta, koji rade na projektu ‘Gutenbergova revolucija i Bugari’, boravili nedavno u Dubrovniku.

Razlog je bila jedna knjiga, no ne bilo kakva – Znanstvena knjižnica Dubrovnik čuva vjerojatno jedini primjerak na svijetu knjige bugarskog nadbiskupa i pisca Petra Bogdana Bakšića (1601. – 1674.) iz 1643. godine.

Knjiga je u tadašnju Dubrovačku biblikoteku, koj je osnovana 1941. godine, stigla 1944. godine, a već 1950. godine obrađena je rukopisno za katalog. Daleka povijest ‘modernizirana’ je 2001. godine, kada su Dubrovačke knjižnice digitlizirale vrijedno djelo.  i tako se ‘čuva’ u skupnom katalogu hrvatskih knijžnica, a zahvaljujući DKD-u i u svom izvornom obliku, zauvijek sačuvana od zaborava.

Bogdan Bakšić je u 17. st. bio najistaknutiji bugarski katolički dostojanstvenik. Bio je vrlo agilan misionar, redovito je obilazio katolike u Bugarskoj, Vlaškoj i Moldavskoj i o svojim kanonskim pohodima iscrpno izvješćivao Propagandu. Za čestih putovanja, koja su ga vodila i preko naših krajeva, i za službenih boravaka u Rimu, povezao se s mnogim našim crkvenim i kulturnim djelatnicima. S talijanskog je na hrvatski preveo i izdao dva vjersko-nabožna djela: Meditationes S. Bonaventurae, to jest „Bogoljubna razmišljanja od otajstva odkupljenja čovičanskoga“(1638) i „Blagoskrovišće nebesko Marie Divice Majke Božje„ (1643).

Ova posljednja se čuva u Znanstvenoj knjižnici gdje je došla kao dio zbirke iz bivšeg isusovačkog kolegija (Collegium Rhagusinum).

Komentari

O autoru: Dulist


Iz rubrike
Impressum |  © 2013 dulist d.o.o. Sva prava pridržana