Zanimljivosti

Značajan pomak u području zaštite i spašavanja

Dubrovačko – neretvanska županija raspolaže primjerenim brojem pripadnika operativnih snaga zaštite i spašavanja za djelovanje u kriznim situacijama, a trenutačno stanje sustava osigurava funkcioniranje sustava u redovitim aktivnostima i izvanrednim situacijama,

zaključeno je na sjednici Stožera za zaštitu i spašavanje, gdje se raspravljalo i o Izvješću i stanju sustava zaštite i spašavanja na području DNŽ u 2013. godini. Sjednicom je presjedao zamjenik župana Davorko Obuljen, načelnik Stožera za zaštitu i spašavanje Dubrovačko-neretvanske županije.

Istaknuto je i kako je Županija u suradnji s Regionalnom razvojnom agencijom DUNEA napravila značajan pomak u području zaštite i spašavanja i to kandidiranjem međunarodnih projekata prekogranične suradnje s partnerima iz Italije, Crne Gore i BiH.

Na sjednici se raspravljalo i o Prijedlogu smjernica za organizaciju sustava zaštite i spašavanja u 2014. godini, za što je u Proračunu DNŽ predviđeno 1,64 milijuna kuna, te o pripremama za zimsko razdoblje. Tajnik Stožera Mato Tomljanović predstavio je projekt ADRIARadNet koji se realizira u Županiji s 2,25 milijuna kuna iz programa IPA Adriatic i sredstvima Europske unije. Cilj projekta je postavljanje četiri meteorološka radara na području Srednjeg i Južnog Jadrana- dva u Italiji (regije Marche i Abruzzo) te po jedan u Albaniji i Hrvatskoj. Radar će biti postavljen na Žarkovici kako bi se omogućilo preventivno djelovanje u slučaju nadolazećih vremenskih neprilika. Radar predviđa dolazak nevremena i točnu lokaciju koju će pogoditi šest sati uoči dolaska. Ukupna vrijednost projekta je preko 21 milijun kuna.

Ravnatelj Područnog ureda za zaštitu i spašavanje Goran Violić istaknuo je obavezu jedinica lokalne samouprave na daljnje ustrojavanje postrojbi civilne zaštite i to sukladno donesenim Procjenama ugroženosti stanovništva, materijalnih i kulturnih dobara te okoliša. Također, Violić je podsjetio da su jedinice lokalne samouprave koje su ustrojile postrojbe CZ dužne u proračunu za 2014. godinu planirati sredstva za opremanje i osposobljavanje postrojbi.

Pročitajte još

OLDTIMERI NA STRADUNU Najveću pažnju privukao crni Ford Ranchero

Dulist

‘VALJDA ĆE SE I NAS PITATI’ Župan: Nema žurbe za imenom, svi most već znaju kao ‘Pelješki most’

Dulist

VIŠE OD STO PRIJAVLJENIH Mališani saznali kako napraviti robomehaničku ruku

Dulist.hr

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija