Aktualno

Zna li Vlahušić za ljetnikovac Gozze?

Zna li Vlahušić za ljetnikovac Gozze?

Ljetnikovac Gozze u Rijeci dubrovačkoj, kojeg je gradonačelnik Andro Vlahušić posjetio u utorak u sklopu svoje predizborne turneje najavljujući uređenje njegovih renesansnih vrtova, u Gradskoj upravi iz nekih razloga nazivaju Lazarević.

Podsjetimo, ljetnikovac Gozze zove se tako po svom graditelju dubrovačkom vlastelinu Klementu Gozze (Gučetić), koji ga je podigao između 1575. i 1581. godine u stilu zrele renesanse. Ljetnikovac je od 16. pa sve do 18. stoljeća pripadao obitelji Gozze. Zatim je nakratko bio u vlasništvu obitelji Sorgo, da bi ponovno u 19. stoljeću pripao obitelji Gozze. Posljednji vlasnik iz toga roda je Vladislav Gozze. Lazarevići, po kojima je dubrovački gradonačelnik 'prekrstio' ljetnikovac Gozze vjerojatno su bili tek jedni od kasnijih vlasnika!

Obimna stručna literatura napisana je o ljetnikovcu Gozze, a među ostalima o njemu su pisali i ugledni autori poput povjesničarki umjetnosti, Željke Čorak i Nade Grujić. Stoga čudi kako ga gradska vlast na čelu s gradonačelnikom Vlahušićem ne prepoznaje pod njegovim povijesnim imenom.

Pročitajte još

Dragovoljci HRM Dubrovnik na prijemu kod komodora Dojkića

Dulist

DODIJELJENO DESET ‘A’ DRŽAVNIH STIPENDIJA Saznajte tko su najbolji studenti Sveučilišta u Dubrovniku

Marko Džamarija

SANITAT POZIVA Javite se ako želite banak na gruškoj placi

Dulist