Natrag
17.2.2019 06:51

facebook

twitter

google

rss

dulist

Zna li Vlahušić za ljetnikovac Gozze?

9.4.2013 @ 23:45 Dulist Aktualno

Podijelite:

Ljetnikovac Gozze u Rijeci dubrovačkoj, kojeg je gradonačelnik Andro Vlahušić posjetio u utorak u sklopu svoje predizborne turneje najavljujući uređenje njegovih renesansnih vrtova, u Gradskoj upravi iz nekih razloga nazivaju Lazarević.

Podsjetimo, ljetnikovac Gozze zove se tako po svom graditelju dubrovačkom vlastelinu Klementu Gozze (Gučetić), koji ga je podigao između 1575. i 1581. godine u stilu zrele renesanse. Ljetnikovac je od 16. pa sve do 18. stoljeća pripadao obitelji Gozze. Zatim je nakratko bio u vlasništvu obitelji Sorgo, da bi ponovno u 19. stoljeću pripao obitelji Gozze. Posljednji vlasnik iz toga roda je Vladislav Gozze. Lazarevići, po kojima je dubrovački gradonačelnik 'prekrstio' ljetnikovac Gozze vjerojatno su bili tek jedni od kasnijih vlasnika!

Obimna stručna literatura napisana je o ljetnikovcu Gozze, a među ostalima o njemu su pisali i ugledni autori poput povjesničarki umjetnosti, Željke Čorak i Nade Grujić. Stoga čudi kako ga gradska vlast na čelu s gradonačelnikom Vlahušićem ne prepoznaje pod njegovim povijesnim imenom.

Komentari

O autoru: Dulist


Iz rubrike
   Impressum | Privatnost | Uvjeti
  © 2018 dulist d.o.o. Sva prava pridržana