Crna kronika

ZLOČIN I KAZNA U POSLJEDNJIH DESET GODINA Tri tisuće slučajeva za policiju još uvijek enigma

ZLOČIN I KAZNA U POSLJEDNJIH DESET GODINA Tri tisuće slučajeva za policiju još uvijek enigma

U posljednjih deset godina, tj. u razdoblju od 2009. do 2019. godine na području Policijske uprave dubrovačko-neretvanske zabilježeno je ukupno 17.530 kaznenih djela od kojih je većina, tj. njih 83 posto razriješeno, dok njih 17 posto, točnije 2.980 policija još uvijek pokušava riješiti. S obzirom na ukupnu brojku postotak od 17 posto zaista se ne čini velikim te to, kako ističu iz policije, ovu policijsku upravu smješta u sami vrh policijskih uprava po postotku razrije­šenosti kaznenih djela. Pokušali smo, naime, doznati koliko ukupno nerije­šenih kaznenih dijela trenutno broji PU dubrovačko-neretvanska, koje je od njih najstarije te o kojim se konkretno sluča­jevima radi. Međutim, zbog komplek­snosti prikupljanja podataka, odlučili smo se ipak ograničiti na razdoblje od deset godina. Doznali smo, među osta­lim, koje su vrste počinjena kaznena djela koja još uvijek predstavljaju eni­gmu policiji.

Snimke počinitelja
Najveći broj nerazriješenih kaznenih djela tako pripada oblasti imovinskog kriminaliteta čije je počinitelje, nagla­šavaju iz policije, vrlo teško dokazati. Tijekom promatranog desetljeća, rekli su iz policije, evidentirano je 1.459 teških krađa od kojih je gotovo polovica razri ješena. Nadalje, evidentirano je 2.314 krađa, koje su uspješno razriješene u 42 posto slučajeva. Deset godina poprilično je opsežno razdoblje za nabrojati sve slu­čajeve teških krađa i krađa, ali možemo se svakako prisjetiti nekih od njih koje su imale velik odjek u javnosti. U 2015. pisali smo tako o slučaju krađe relikvi­jara 109. i 110. iz Riznice katedrale kojima ni godinu dana nakon početka krimina­lističkog istraživanja nije bilo ni traga. ­
— U koordinaciji s Državnim odvjet­ništvom i dalje se poduzimaju mjere i radnje koje imaju za cilj pronalazak relikvijara i utvrđivanje okolnosti nji­hovog nestanka u posljednjih 11 godina, odnosno u razdoblju od 2003. godine do datuma prijave u travnju 2014. godine – odgovorili su nam tada iz Policijske uprave dubrovačko-neretvanske.
U rujnu 2014. policija je također obja­vila snimke dva nepoznata počinitelja koji su 16. kolovoza oko 13 sati, iz poslov­nice za otkup plemenitih metala u Vuko­varskoj ulici u Dubrovniku, uz prijetnju vatrenim oružjem jednog od počinitelja, otuđili novac.
Od najrecentnijih tu je i slučaj iz rujna 2019. kada je policija objavila fotografije muškarca starog oko 60 godina koji je osumnjičen za pokušaj teške krađe tije­kom noćnih sati u Zatonu. Muškarac je, doduše, pobjegao s mjesta događaja bez da je išta otuđio.
— Najteži oblik imovinskog krimi­naliteta tzv. razbojništva, ova Poli­cijska uprava, u odnosu na ostatak Hrvatske, bilježi u izuzetno malom broju. U prosjeku evidentiramo tri raz­bojništva godišnje od kojih veći broj bude razriješen – odgovorili su iz PU dubrovačko-neretvanske.

Pljačka Pošte u Peytonu
Ipak, jedan od najrecentnijih slučajeva svakako je onaj pljačke Pošte u Peytonu čijem se razrješavanju još uvijek ne nazire kraj. Podsjetimo, 27. lipnja 2018. ujutro dogodila se oružana pljačka u poslovnici Hrvatske pošte na ulazu u Peyton. Policijska službenica za odnose s javnošću Andrijana Biskup istaknula je tada kako je u tijeku postupanje Poli­cije. Policija je objavila i videozapis na kojem je snimljen počinitelj ovog kazne­nog djela. ‘Radi se o muškarcu starosti između 40 i 50 godina, srednje tjelesne građe i visine oko 180 cm. U vrijeme počinjenja kaznenog djela bio je odjeven u traperice tamnije boje, crne tenisice i tamno zelenu prugastu košulju koju je nakon počinjenja djela skinuo i nasta­vio se kretati u tamnijoj majici kratkih rukava’, istaknuli su iz PU. Pokušali smo doznati najnovije informacije o ovom slučaju, međutim, kako je ovaj slučaj razbojništva još uvijek otvoren, odgovo­rili su nam iz policije, nisu u mogućnosti iznositi nikakve detalje.
Što se tiče krađe vozila u koje spadaju krađe vozila i krađe mopeda i motoci­kala u posljednjih deset godina ova ih je Policijska uprava evidentirala 135 te ih je većina uspješno razriješena. Iz PU dubro­vačko-neretvanske ističu kako u posljed­njih 10 godina nemaju niti jedno nerije­šeno kazneno djelo ubojstva ili ubojstva u pokušaju kojih je ukupno bilo eviden­tirano 33. Iako ne pripada obuhvaćenom razdoblju, pitali smo policiju i što je sa slučajem mlade Australke Britt Lapt­horne. Ovaj se slučaj dugo godina vodio kao otvoren, a iz policije su nam dosta­vili posljednje informacije.
— Vezano za slučaj australske držav­ljanke Britt Lapthorne čije je tijelo pro­nađeno u dubrovačkom akvatoriju 6. listopada 2008. godine, 20 dana nakon prijave njenog nestanka, možemo Vas obavijestiti da opsežnim i temeljitim kriminalističkim istraživanjem koje je poduzeto povodom njenog smrtnog stradavanja nije utvrđeno da je strada­vanje nastalo kao posljedica kaznenog djela – odgovorili su nam iz PU.

ZLOČIN I KAZNA U POSLJEDNJIH DESET GODINA Tri tisuće slučajeva za policiju još uvijek enigma

Nestanak Philippa F. Hochhutha
Što se tiče nestalih osoba, od početka 2009. do kraja 2019. godine na području Policijske uprave dubrovačko-nere­tvanske prijavljen je nestanak ukupno 172 osobe, od kojih je pronađeno njih 155. Trenutno imaju aktivne potrage za 17 osoba koje ostaju otvorene sve dok se osoba ne pronađe, naglasili su iz PU. Podsjetimo na slučaj mladog njemač­kog turista Philippa F. Hochhutha koji je nestao 2013. Njegov nestanak prijav­ljen je nakon što se po subotnjem izlasku nije vratio u hotel u kojem je odsjeo, a do danas nije pronađen. Nakon nestanka malo po malo počeli su izlaziti na vidjelo detalji i okolno­sti njegovih posljednjih poznatih tre­nutaka. Kako je svjedočio i potpisnik ovih redaka, Hochhutha su izbacili iz jednog dubrovačkog noćnog kluba u stanju vidnog pijanstva i šoka, potom je pokušao napasti djevojku koja mu je ponudila pomoć, da bi zatim otrčao u park pokraj dubrovačke Gimnazije. Tamo se rukama vješao o građevinske skele s kojih je skočio/pao na parkirane automobile, a nakon toga zatrčao se u smjeru Komarde. Tamo je posljed­nji put viđen, na kišnu subotnju noć u kojoj je k tome puhao i popriličan vjetar.

ZLOČIN I KAZNA U POSLJEDNJIH DESET GODINA Tri tisuće slučajeva za policiju još uvijek enigma

U Gradu na turniru
Philipp je u Dubrovnik došao na tadašnji veliki pokeraški turnir težak 100 tisuća eura, a njegovo ime nije bilo nepoznato u svijetu online i običnih kartaških tur­nira koje je već ranije u nekoliko navrata osvajao. Nažalost, nestao je dan uoči dubrovačkog turnira na kojem se stoga nije ni pojavio. U potragu za njim uklju­čio se svojedobno i GSS, ronioci, brod Lučke kapetanije angažiran je odmah u noći nestanka. I to su, nažalost, posljed­nje informacije u ovom slučaju te se mla­dog Nijemca još uvijek vodi nestalim.
Britt Lapthorne

Objavljeno u tiskanom izdanju DuLista, 29. siječnja 2020.

Pročitajte još

[FOTO] SUDAR NA MAGISTRALI Dva automobila i cisterna, jedna osoba prevezena u bolnicu

Dulist

GOSPODARSKI KRIMINALITET Nizom kaznenih djela 41-godišnjak pričinio štetu od preko 100 tisuća eura

Dulist

Napustio nas je Nikša Bender, dugogodišnji turistički djelatnik

Dulist