Aktualno

‘ŽIVOT U KUTIJI OZN-E’ Nova saznanja o životu i tragičnoj smrti fra Bernardina Sokola

Zanimljivo predavanje ‘Život u kutiji OZN-e’ o ubijenom hrvatskom glazbeniku i mučeniku fra Bernardinu Sokolu, povodom 130. godišnjice njegova rođenja, održao je u srijedu navečer u samostanu Male braće fra Stipe Nosić.

Dokumenti o fra Bernardinu pronađeni su nedavno u arhivni OZN-e (Odjela za zaštitu naroda), nakon gotovo 74 godine, a njegovo tijelo je isto toliko dugo na plaži u Orebiću te još uvijek nije iskopano.

Fra Bernardin Sokol, krsnim imenom Luka, rođen je 1888. godine u Kaštel Sućurcu, studirao je teologiju u samostanu Male braće, a za svećenika je zaređen 1912. godine. Godine 1913. postao je na Badiji profesor na nižoj klasičnoj gimnaziji, a potom u Austriji završio Glazbenu akademiju te se 1917. vratio u Dubrovnik kao zborovođa, orguljaš i učitelj glazbe. Godine 1925. doktorirao je teologiju u Rimu i sljedeće godine studij muzikologije. Predavao je na Bogoslovnom fakultetu u Zagrebu u periodu od 1927. do 1932. godine nakon čega odlazi na Badiju.

Partizani su ga 28. rujna 1944. godine nevinog bez suda smaknuli utapanjem u more s kamenom oko vrata između otočića Badije i Orebića. Nakon što je more izbacilo njegovo tijelo pod Orebićem, mještani su ga, po pričama svjedoka, u tajnosti pokopali, ali mu tijelo do danas nije pronađeno.

-Oca Bernardina su partizani odveli iz Badije, da će ga odvesti na Vis, ali su ga ubili u barci između Badije i Orebića 28. rujna 1944. Kad su ga počeli na smrt tući, uzviknuo je: ‘Živio Krist Kralj!’ Ubivši ga bacili su ga u more, pa mu je tijelo isplivalo na obalu Pelješca blizu Orsana. Tamo je kraj puta i pokopan – piše u nepotpisanom i nedatiranom rukopisu u kojem je ukratko napisan životopis fra Bernardina, a koji se čuva u samostanu Male braće.

Cijeli svoj život fra Bernardin je posvetio glazbi i skladanju te su iza njega ostala brojna glazbena ostvarenja.

Pročitajte još

ŠKERAC UDRUGE NAZBILJ Dva tovara izabrana za ‘Direktora’ i ‘Savjetnika’ ‘Rezervata Kaše’

Dulist.hr

U RIJECI Testira se novih pet uzoraka zbog sumnje na koronavirus

Dulist

Koronavirusa u Hrvatskoj još uvijek nema, svi testirani uzorci negativni

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija