Kultura

Život Grada u starim oglasima

Život Grada u starim oglasima

U Kneževom dvoru otvorena je izložba „Oglasi u dubrovačkim novinama od 1882. do 1918. godine“ autora Tonka Marunčića.

Ravnateljica Dubrovačkih muzeja Pavica Vilać uvodno je kazala kako izložba doprinosi slici o životu nekadašnjeg Dubrovnika, ali i poziva na razmišljanje, posebno, kako je rekla, „što živimo u doba kad je reklama postala dio svakodnevnice“.
– Izložba govori o tome koliko se oglašavanje promijenilo u posljednjih stotinjak godina u vrsti, dizajnu i jezičnoj formi te koliko se modificirao način djelovanja na potencijalnog kupca – istaknula je Vilać.

Autor izložbe, kustos Muzeja suvremene povijesti Tonko Marunčić kazao je kako izložba posjetitelje vraća stotinjak godina u dubrovačku povijest, preko oglasa koji govore kako je Dubrovnik živio u to vrijeme.
– Izložba oglasa govori koliko je Dubrovnik bio poznat u svijetu te koliko su oglasi bili važni za gospodarstvo, turizam i život grada – kazao je Marunčić, dodavši kako se u pripremi izložbe koristio izvorima iz nekoliko novina, od Crvene Hrvatske i Prave Crvene Hrvatske do Dubrovnika, Radnika i Gušterice.

– Odabir je bio vrlo težak, a obimna građa podijeljena je po kategorijama modernih oglasa – istaknuo je autor izložbe Tonko Marunčić.

Likovni postav izložbe izvela je kustosica Ivona Michl, a korištena je građa Državnog arhiva u Dubrovniku.

Izložba ostaje otvorena do kraja siječnja.

Pročitajte još

OKRUGLI STOL ‘Neznanje je najveća prepreka za očuvanje povijesnog identiteta’

Dulist

NOVA KNJIGA MARA JOVIĆA ‘Totus tuss’ – filozofski osvrt na vječne teme

Dulist

BESPLATNI CVJETNI KONCERT Povodom Dana planeta Zemlje manifestacija u Ljetnikovcu Crijević Pucić

Dulist