Peškafondo

Živjele kuČice, živio Medo, kobasice i uštipci!

Živjele kuČice, živio Medo, kobasice i uštipci!

Vjerujem da ste barem jednom prolazeći kroz neku butigu vidjeli dijete kako vrišti zakačeno za majčinu nogavicu. Taj trenutak pretpostavljam da je svima dobro poznat pa čak i onima koji nisu roditelji. Malo, nestašno, histerično, bezobrazno (kako god ga nazvali) dijete pokušava izmanipulirati svoju majku da mu kupi čokoladu, igračku, ma ono što je u tom trenutku zamislio. Do takve burne reakcije djeteta dolazi jer je mama u jednom trenutku rekla ‘NE, nećeš to dobiti’. I tad nastaje histerija, gdje roditelj, kako se ne bi crvenio i propao u zemlju, popušta.

Takav, samo ispolitizirani igrokaz imali smo protekli vikend u gradu u režiji gradonačelnika Andra Vlahušića. KuČice. Njemu je netko odlučio oteti kuČice i on je stao histerizirati, prkositi, a s obzirom na moć i odlučiti, ako nema kuČica kako ih je on zamislio, ‘kaznit ću vas sve pa neće uopće biti Zimskog festivala’. Grad je, naime, dobio odbijenicu iz Ministarstva kulture u kojoj su obrazložili kako bi ‘ugostiteljske kućice sa Straduna trebalo preseliti na Brsalje, Porat, Lazarete’.

I on je stao dramit, bacat se po podu, vrištat i sramotit nas!

Nego, tko je uopće sumnjao da Zimskog festivala neće biti? Sredstva za Zimski festival davno su osigurana u gradskom proračunu, poplaćano je više manje sve, i unaprijed. Osmišljen je zabavni program, kuČice naručene, zakupci odabrani, štancale su se tone reklamnih materijala. I zar je itko razborit mogao uopće promisliti da bi gradonačelnik čitav projekt obustavio ili otkazao. Htio je na perfidan način skrenuti pozornost na sebe, doći do prime timea na televiziji, potaknuti osrednju manjinu na bučnost i protest, a svoje neistomišljenike ‘upecati’ u mrežu samo njemu dobro znanih smicalica. I onda je krenuo stampedo pa se na društvenim mrežama stvorila nekakva umjetno napuhana histerija. Slična kampanji Hillarice i Trumpa. Zaprepašćujuća je spoznaja koliku su životnu važnost zauzele ‘kuČice, kobasice, uštipci’. A tek komentara u felinijevskoj maniri!: ‘Ukrast će nam Božić’, ‘Božić ćemo dočekati u mraku’, ‘Nina Obuljen nam je ukrala Božić, ministrica je Grinch’, ‘vratite nam meda dušmani’ ili ovo (prenosim doslovno): ‘Aj ti objasni djetetu što je prazan stradun zašto nema meda saonica kućica itd tata jeli neidemo ove godine na stradun itd’. O zaboga bizarnosti, netko će nam ukrasti Božić!? Toliko nagomilanog trasha na društvenim mrežama davno se nije dalo pročitati.

Najveću bljuvotinu ipak je izgovorio sam gradonačelnik Vlahušić kad je odlučio obznaniti svome puku kako će ukinuti Zimski festival jer se njemu digla repica i jer nije kako je zamislio. Rekao je dakle ovako: ‘Ako ovako ostane, nema ni Meda na Stradunu, ni saonica, sve ono što je činilo Grad’.

Pa to je bila izjava za pasti u nesvjest. Medo i saonice su sve ono što nam čini Grad!? Blago onima koji su prepoznali koliko taj čovjek manipulira ovim gradom i ljudima, koliko ga srozava, a nedostatke i komplekse (očito one iz djetinjstva) liječi na svima nama.

Naravno, podsjetit ću kako sam lani bila stava kako mi te kuČice ne smetaju, ali i ne premaju baš previše. Osmišljenim programom, besplatnim javnim prijevozom do Pila i besplatnim parkingom oko Grada, družilo bi se na Stradunu s ili bez ‘kuČica, kobasica, uštipaka’ (ili kako se u nas nekad zvalo, popriguša). Dakako, preko vikenda gradonačelnik se ‘posložio’ pa je u ponedjeljak sa samodopadnim izrazom na licu objavio kako nitko neće odlučivati o našoj sudbini, pa tako ni o kuČicama. Jer Grad to je ON. I svjetina je pala u još jedan disocijativni trans – ‘imamo kuČice’.

U cijeloj ovoj histeričnoj priči jedan je komentar ubo u bit i zaokružio cijelo stanje svijesti i mentalnog sklopa našeg grada. Zato ga prenosim i s njime završavam:

Ježeva kućica: Nakon kiše pijemo vodu iz bidona, kamioni sa smećem zapeli su na granici, ispod Petke na Brsaljama, Elafitima i u Zatonu teku govna, infrastruktura nam se raspada. U zadnji 25 godina nismo uspjeli izgraditi niti jednu montažnu sportsku dvoranu, školu, vrtić, kazalište, koncertnu dvoranu… Tvrđavu Imperijal, simbol obrane Grada, poklonili smo špekulantima, na čelu grada je osoba osuđena za zloupotrebu položaja i ovlasti ali ako ove godine ne bude Meda i kobasica na Stradunu Grad je mrtav :)

Adio Vam

Pročitajte još

[PODCAST ‘S BARBAROM’] Otvoreno o životu prije i nakon kobnog 21. listopada 2001. Tko je Zlatko Milić danas?

Barbara Đurasović

OKRUGLI 600. BROJ! Podižemo cijenu novine za 7 centi, a plaću novinara na 1050 eura!

Barbara Đurasović

‘MIRNE DUŠE’ U POLITIKU Pravi, pošteni i rehabilitirani

Barbara Đurasović