Aktualno

ŽIVIO SVETI VLAHO! Uz novi DuList, darujemo vam prilog o našem Parcu

Stigla nam je još jedna, prelijepa Festa, 1046. po redu. Kao i uvijek, s nestrpljenjem ju čeka dubrovački puk…

A mi smo i ove godine odlučili darivati sve čitatelje prilogom u kojem možete naći sve što vas zanima o jednoj od najstarijih, a svakako najljepših dubrovačkih tradicija, nečemu što, reći će gospar Dubravko Kovačević, pripada i jest dio svakog građanina grada – našoj Festi.

Htjeli smo očuvati tradiciju, podsjetiti na prošlost, ali i krenuti u budućnost s ovom malom, ali dragom knjižicom koju donosimo uz sutrašnje, novo izdanje DuLista, prilogom u kojem smo popričali s brojnim ljudima koji čine festu – prvenstveno našim festanjulima, gosparima Nedjeljkom Zelenom sa Šipana i obrtnikom Ivom Mazavcem s Grude.

Slikar Mišo Baričević samo za nas otvorio je vrata svog ateliera u kojima krije ceremoniju Feste ‘uhvaćenu’ na njegovim raskošnim slikama. Časna sestra Marijeta Dukić marljivo je spremila hram našeg Parca, dok nam je gospar Kovačević pričao o povijesti i detaljima iz života festanjula.

Sveti Vlaho učinio je svoje čudo od čudesa o čemu nam je pokoju riječ zapisao i naš akademik Luko Paljetak, dok je srce i duša Crkve svetog Vlaha, njen rektor don Toma Lučić, ponovo – samo za čitatelje DuLista – skrenuo pažnju na one vrijedne iskre Feste, ovoga puta bratovštine.

U prilogu otkrijte i koliko već godina barjaktar sa Šipana, gospar Ivo Krulj, s ponosom nosi bandjeru na Festu, a o povijesnom pucnju dubrovačkog trombona pričao nam je gospar Pero Bilić.

U ovom prilogu smo uistinu uživali dok smo ga radili, jer ipak, stiže ‘Dan ki dohodi jednom nami na godište’, i upravo povodom Feste, želimo vam da i vi, dragi čitatelji, uživate u njemu. DuList s prilogom o Festi od srijede možete kupiti na svim kioscima. Živio sveti Vlaho!

Pročitajte još

Od Duboke ljute do Plata za 25 minuta, zašto policija ne regulira promet?

Dulist

NAKON PISANJA DULISTA Skuteri u Uvali Sumartin ‘prenoćili’ na morskoj površini

Dulist

VOZAČI SAVJETUJU Iz Cavtata se u grad uputite uru ranije

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija