Kultura

ŽITNICA RUPE Splitsko-dubrovačka muzejska suradnja donosi priču o maslini

ŽITNICA RUPE Splitsko-dubrovačka muzejska suradnja donosi priču o maslini

Izložba o kulturi masline i maslinovog ulja ovog je petka otvorena u žitnici ‘Rupe’. Rezultat je to dobre suradnje Etnografskog muzeja Split s Dubrovačkim muzejima, koja posjetiteljima omogućuje cjelokupan uvid u maslinarske i uljarske prakse.

Cjeline obrađene na ovoj izložbi obuhvaćaju pregled osnovnih sorta, zatim berbu, transport i pohranu maslina do njihove prerade ‘na malo’ te u uljarama, kao i običaje i vjerovanja vezana uz maslinu. Naglasak je stavljen na nekad uvriježene maslinarske i uljarske prakse, koje se uvelike razlikuju od suvremenih, no na njima počiva tradicija uzgoja i prerade maslina.

– Suradnja s Etnografskim muzejom Split započela je još 2015. i ova izložba naziva ‘Slatko je, med nije. Gorko je, Pelin nije’ o uzgoju maslina i maslinarstvu u Dalmaciji je njihova druga izložba. Smatramo kako je ovo vrlo zanimljiva tema koja će zasigurno zaintrigirati dubrovačku, ali i širu publiku. Ideja je bila prikazati rad drugih institucija koje se bave istim poslom. Svakako ovaj oblik suradnje ostavlja pozitivna iskustva i s jedne i druge strane, te smo mi zasigurno naučili puno od kolega iz Splita, kao i oni od nas. Vrlo nam je drago što smo izložbu uspjeli postaviti baš u ovom vremenu kada i započinje berba maslina – poručila je prilikom otvaranja Barbara Margaretić, voditeljica Etnografskog muzeja u Dubrovniku.

Izložba će ostati otvorena do 22. listopada 2018.

Pročitajte još

SVJETSKI DAN KAZALIŠTA U teatru dvije predstave

Dulist

PISANA KULTURNA BAŠTINA NA PAPIRU Izložba i predavanja na kampusu Sveučilišta u Dubrovniku

Dulist

ORATORIJSKO REMEK DJELO Mozartov Requiem u Male braće

Dulist