Natrag
23.3.2019 15:51

facebook

twitter

google

rss

dulist

ŽITNICA RUPE Splitsko-dubrovačka muzejska suradnja donosi priču o maslini

21.9.2018 @ 22:27 Dulist.hr Kultura
21;21

Podijelite:

Izložba o kulturi masline i maslinovog ulja ovog je petka otvorena u žitnici ‘Rupe’. Rezultat je to dobre suradnje Etnografskog muzeja Split s Dubrovačkim muzejima, koja posjetiteljima omogućuje cjelokupan uvid u maslinarske i uljarske prakse.

Cjeline obrađene na ovoj izložbi obuhvaćaju pregled osnovnih sorta, zatim berbu, transport i pohranu maslina do njihove prerade ‘na malo’ te u uljarama, kao i običaje i vjerovanja vezana uz maslinu. Naglasak je stavljen na nekad uvriježene maslinarske i uljarske prakse, koje se uvelike razlikuju od suvremenih, no na njima počiva tradicija uzgoja i prerade maslina.

– Suradnja s Etnografskim muzejom Split započela je još 2015. i ova izložba naziva ‘Slatko je, med nije. Gorko je, Pelin nije’ o uzgoju maslina i maslinarstvu u Dalmaciji je njihova druga izložba. Smatramo kako je ovo vrlo zanimljiva tema koja će zasigurno zaintrigirati dubrovačku, ali i širu publiku. Ideja je bila prikazati rad drugih institucija koje se bave istim poslom. Svakako ovaj oblik suradnje ostavlja pozitivna iskustva i s jedne i druge strane, te smo mi zasigurno naučili puno od kolega iz Splita, kao i oni od nas. Vrlo nam je drago što smo izložbu uspjeli postaviti baš u ovom vremenu kada i započinje berba maslina – poručila je prilikom otvaranja Barbara Margaretić, voditeljica Etnografskog muzeja u Dubrovniku.

Izložba će ostati otvorena do 22. listopada 2018.

Komentari

O autoru: Dulist.hr


Iz rubrike
   Impressum | Privatnost | Uvjeti
  © 2018 dulist d.o.o. Sva prava pridržana