Kultura

ŽITNICA RUPE Splitsko-dubrovačka muzejska suradnja donosi priču o maslini

Izložba o kulturi masline i maslinovog ulja ovog je petka otvorena u žitnici ‘Rupe’. Rezultat je to dobre suradnje Etnografskog muzeja Split s Dubrovačkim muzejima, koja posjetiteljima omogućuje cjelokupan uvid u maslinarske i uljarske prakse.

Cjeline obrađene na ovoj izložbi obuhvaćaju pregled osnovnih sorta, zatim berbu, transport i pohranu maslina do njihove prerade ‘na malo’ te u uljarama, kao i običaje i vjerovanja vezana uz maslinu. Naglasak je stavljen na nekad uvriježene maslinarske i uljarske prakse, koje se uvelike razlikuju od suvremenih, no na njima počiva tradicija uzgoja i prerade maslina.

– Suradnja s Etnografskim muzejom Split započela je još 2015. i ova izložba naziva ‘Slatko je, med nije. Gorko je, Pelin nije’ o uzgoju maslina i maslinarstvu u Dalmaciji je njihova druga izložba. Smatramo kako je ovo vrlo zanimljiva tema koja će zasigurno zaintrigirati dubrovačku, ali i širu publiku. Ideja je bila prikazati rad drugih institucija koje se bave istim poslom. Svakako ovaj oblik suradnje ostavlja pozitivna iskustva i s jedne i druge strane, te smo mi zasigurno naučili puno od kolega iz Splita, kao i oni od nas. Vrlo nam je drago što smo izložbu uspjeli postaviti baš u ovom vremenu kada i započinje berba maslina – poručila je prilikom otvaranja Barbara Margaretić, voditeljica Etnografskog muzeja u Dubrovniku.

Izložba će ostati otvorena do 22. listopada 2018.

Pročitajte još

SLAVIMO ZAJEDNO! 70. godina Ansambla Lado na 70. Dubrovačkim ljetnim igrama

Dulist

70. DLJI Prošlogodišnja uspješnica ‘Pod balkonima’ ponovno na programu

Dulist

VIDEO/NA DOMINIKANCIMA Ibrica Jusić glazbom uljepšao ovu ljetnu noć

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija