Županija

STOŽER ZA CIVILNU ZAŠTITU DNŽ Zimski uvjeti na više predjela u županiji, snijeg ostaje na cesti

STOŽER ZA CIVILNU ZAŠTITU DNŽ Zimski uvjeti na više predjela u županiji, snijeg ostaje na cesti

Nastavlja se hladni val na području cijele Dubrovačko-neretvanske županije, a na pojedinim predjelima napadalo je nekoliko centimetara snijega te su u dijelovima Neretve, na Pelješcu, te dijelovima Korčule i Konavala proglašeni zimski uvjeti.

Prema navodima direktora Dubrovnik cesta Roberta Krile tijekom večeri rad zimske službe je intenziviran.
”Kolnici na području cijele Dubrovačko-neretvanske županije danas do ranih poslijepodnevnih sati bili su suhi te nije bilo potrebe za intervencijama zimske službe. Nakon 13 sati zabilježene su manje snježne oborine na Pelješcu i Korčuli, a potom i na području Neretve, koje su se primicanjem večeri pojačavale. Do 17 sati zabilježene su snježne oborine i u ostatku županije, no snijeg se uglavnom nije zadržavao na kolnicima, osim na središnjim dijelovima Korčule (Dubovo) i Pelješca (Potomje) te u višim predjelima na drugim dijelovima županije. Tijekom poslijepodneva izvršeno je posipanje kolnika na svim javnim cestama u županiji te u manjoj mjeri i čišćenje od snijega gdje je to bilo potrebno. U večernjim satima rad zimske službe je intenziviran u skladu sa stanjem na terenu i očekivanjem daljnjeg snižavanja temperatura te mogućih snježnih padalina”, navodi Krile.

Iz Policijske uprave dubrovačko-neretvanske doznaje se kako su na poluotoku Pelješcu proglašeni zimski uvjeti na cestama D414 i D415.
”Prometnih nesreća za sada nije bilo”, rekla je glasnogovornica PUDN Andrijana Biskup.

Načelnik dubrovačkog Stožera civilne zaštite Stjepo Krilanović rekao je kako se snijeg u Dubrovnik ne hvata, no kako su ralice tijekom dana posipale sol.
”Situacija je dobra, ne hvata se za tlo. Ceste su zasoljene, a mislim da je Čistoća solila i Stradun”, rekao je Krilanović te dodao kako građani moraju pripaziti na moguću poledicu.

Načelnik Stožera civilne zaštite grada Korčule Ivan Šale rekao je kako se na otoku Korčuli snijeg zadržava i u priobalnom pojasu.
”U 18.00 zatvorena je DC118 u kilometru 15 do 31, od skretanja za Smokvicu do raskrižja u Pupnatu. Preusmjerava se promet na ŽC6268 i LC 69022. U tijeku je raličenje i posipavanje. Snijeg je započeo padati oko 13 sati te još pada i zadržava se i u priobalnom pojasu. Vjetra za sada nema”, rekao je Šale.

Načelnik Općine Orebić Tomislav Ančić istaknuo je kako su na tom predjelu također jaki snježni nanosi.
”Snijeg se zadržava na cestama, čiste se državna cesta i županijske ceste, a mi održavamo cestu do samostana Velike Gospe. Čekamo da prestane padati snijeg i onda krećemo čistiti Potomje i Kunu”, rekao je Ančić.

Načelnik Policijske postaje Ston Braco Roso rekao je kako su u Orebiću i Stonu blokade te da vozila bez zimske opreme ne mogu proći.
”Zabijelio je i Ston, snijeg se hvata, Dubrovačko primorje je pod 4-5 centimetara snijega. Pelješac je pod snijegom cijeli. Temperatura je ispod 4 stupnja Celzijeva, ruta Pijavičino – Kriva Dolina je pod snijegom, kao i predio Ponikve – Putnikovići. Na cesti ima oko dva centimetra snježnog nanosa iako je ralica nedavno prošla”, rekao je Roso.

Načelnik Stožera civilne zaštite grada Metkovića Damir Raić rekao je kako snijeg pada gotovo u cijeloj dolini Neretve.
”Snijeg pada pojačanog intenziteta te ostaje na tlu, odnosno cesti. Sve gradske službe su aktivirane te je u tijeku posipanje svih cesta. U Opuzenu, Pločama ali i ostatku doline Neretve je ista situacija”, rekao je Raić.

Zapovjednik JVP Mljet Mario Dabelić istaknuo je kako su ceste na tom otoku prohodne i zasoljene, no na snazi su zimski uvjeti.
”Čistimo od 16 sati, ima dosta naslaga po državnoj cesti i nerazvrstanim cestama. Prometnica je za sada prohodna, vidjet ćemo što će biti. Na snazi su zimski uvjeti”, rekao je Dabelić.

Zapovjednik JVP Konavle Mario Magud istaknuo je pak kako su na Konavoskim brdima i dalje na snazi zimski uvjeti, no ceste su očišćene i posute.
”Posipamo nerazvrstane ceste, snijeg pada slabijim intenzitetom, a želimo spriječiti pojavu poledice noćas”, rekao je Magud.

Pročitajte još

ŽUPAN DOBROSLAVIĆ: ‘Republika Srpska ne smije projektom ZL Trebinje ugroziti vodoopskrbu Dubrovnika’

Dulist

ŽUPANIJSKA SKUPŠTINA JEDNOGLASNO Nagrada za životno djelo posthumno profesoru Nikoli Miroševiću

Dulist

[ŽUPANIJSKA SKUPŠTINA] Dobroslavić: Zračna luka kod Trebinja ugrožava naše područje

Dulist