Aktualno

Zidine i Lovrjenac se zatvaraju, provjerite zašto!

Zidine i Lovrjenac se zatvaraju, provjerite zašto!

Kakva bi to godina bila kad se u našem gradu nešto ne bi snimalo. Opće je poznato kako je Dubrovnik postao popularna filmska lokacija, ali i ‘meka’ za brojne serijale.

Tako su nam i naši vječni gosti, skoro i domaćini, iz popularnog serijala Game of Thrones ponovno pristigli. Ovoj svjetski popularnoj seriji već je godinama domaćin upravo Dubrovnik, svijetu poznatiji kao King’s Landing. Naime, snimat će u gradu nekoliko dana, točnije tri, i to samo jednu scenu posljednje, osme sezone koja je prema svim saznanjima izrazito bitna te se drži pod velom tajnosti. Tijekom prijašnjih snimanja, kreatori serijala susretali su se sa situacijama gdje bi posjetitelji sa zidina, iz okolnih restorana, s Lovrjenca, snimali scene i dijelili ih po internetskoj sferi. Izazvalo je to ljutnju ‘Gameofthronaša’ zbog čega su morali i ‘izbacivati’ neke scene.To je rezultiralo činjenicom kako će se zbog potreba trenutnog snimanja zatvoriti Lovrjenac i dio zidina, od Bokara do Mrtvog zvona. O detaljima i iznosu, odlučili smo kontaktirati Društvo prijatelja dubrovačke starine, točnije njihovog tajnika, Lukšu Hanzu. U razgovoru nam je otkrio kako će se dvodnevno zatvaranje određenog dijela zidina i Lovrijenca platiti po cijeni od 25 tisuća kuna plus PDV.

– Malo vijeće Društva prijatelja dubrovačke starine donijelo je spomenuti cjenik za dvodnevno snimanja. Razlog takvoj cijeni je i zimsko je razdoblje jer trenutno nema puno posjetitelja. Ako bi se radilo o nekom drugom razdoblju, zasigurno bismo govorili o nekoj višoj cijeni. Da je netko novi došao, možda bi bilo drukčije. S njima imamo dugogodišnju suradnju. Njima je trebalo čak i do Svete Marije, no na tom mjestu ne možemo pustiti ljude – istaknuo je Hanza, a za mišljenje smo pitali i predsjednika DPDS-a Nika Kapetanića.

– Ovo je interes Grada, i ne možemo se praviti velike ‘gazde’. Ovo je vrijeme kad je broj posjeta mali te smo napravili kompromis po kojem će zidine biti otvorene većim dijelom, dok će dio od Bokara do Mrtvog zvona biti zatvoren. A i oni su uredni ‘platiše’ – zaključio je Kapetanić.

Pročitajte još

Gorana Stepanić i Pavel Gregorić održali predavanje ‘Lice i naličje retorike u djelu Nikole Vitova Gučetića’

Dulist

Policija za vikend pojačano nadzire najteže prometne prekršaje

Dulist

DONIRAJTE ZA MARIJA Velika akcija Udruge ‘Tata je tata’

Dulist