DuList INSlušni aparat

Žensko pismo

Žensko pismo

Žensko pismo

Zovu je milenijskom flamenco sen­zacijom i zvijezdom u usponu od čijeg novog albuma se puno očekuje.

Rosalía Vila Tobella ili samo Rosalia, 25-godiš­nja je Katalonka čiji je prvi album ‘Los Angeles’ izazvao neveliko zanimanje u latino-pop svijetu pa je na službenoj špa­njolskoj top listi proveo ukupno 67 tje­dana. Nasljednik ‘El Mal Querer’ izlazi 2. studenog, a na njemu je Rosalia surađi­vala s producentom El Guinchom, izvan Španjolske najpoznatijim po suradnji s Bjork. Tamo gdje je prvijenac, između brojnih priznanja nominiran i za Latin Grammy Awards, bio prilično intimna afera naslonjena na revitalizaciju fla­menca uz glas, kastanjete i gitaru aran­žera i producenta Raüla Refreeja, novi singlovi ‘Malamente’ i ‘Pienso en Tu Mirá’ upakirani su u modernu r’n’b produkciju pa su u toj suvremenoj fuziji prihvatljiviji širim masama, dok isto­vremeno ne gube ništa od onog što je prošlogodišnji ‘Los Angeles’ činilo zanimljivim i novim.

Žensko pismo

‘Pokušavam raditi flamenco u duhu vremena i trenutka kojeg živim’, kaže Rosalia. Očekivanja od Rosalie su velika, a da stil i ukus korespondiraju u prodaji, klikovima i viewsima ‘Pienso en Tu Mirá’ i ‘Mala­mente’ (nominiran u pet kategorija za Latin Grammy 2018, uključujući i onu za pjesme godine), odavno bi prešišali ‘Despascito’, instant hit ljeta 2017. koji nam je dobro izašao na uši. U kolovozu je objavljeno da će se Rosalia pojaviti u novom filmu glasovitog španjolskog redatelja Pedra Almodovara, najpozna­tijeg po svom prikazu snažnih ženskih likova. U filmu ‘Dolor y Gloria’, čija se premijera očekuje na idućem filmskom festivalu u Cannesu, mlada zvijezda glumit će uz Penelope Cruz i Antonia Banderasa.

Žensko pismo

Treći album Britanke Anne Calvi ‘Hunter’ hrabra je ploča, istovremeno snažna i ranjiva. Na njoj uz pomoć svog benda i pridruženih glazbenika Adriana Utleyja (Portishead) i Martina P. Caseyja (Nick Cave and The Bad Seeds) kao i pro­ducenta veterana Nicka Launaya (PIL. Kiling Joke Gang of Four, Arcade Fire, Nick Cave) Calvi istražuje svoju seksu­alnost i propituje granice rodnih uloga stisnutih između izrazite muškosti i naglašene ženstvenosti kao ekstrema. Calvi vjeruje u ženskog protagonista koji nije tu samo kako bi odgovarao na priču koju postavlja i vodi muškarac. ‘Želim iskustva, seksualnu slobodu, inti­mnost, želim se osjećati snažno i zašti­ćeno i pronaći nešto lijepo u svom tom neredu’, kaže autorica albuma filmske širine, ‘noirovskog’, ali i prijemčivog pop zvuka. ‘Hunter’, za koji Calvi kaže da predstavlja njenu utopijsku viziju u kojoj je osoba slobodna identificirati se na način na koji želi, bez da robuje društve­nim normama i pravilima, preporučljiv je posebno ljubiteljima spomenutog Nicka Cavea, PJHarvey ili Siouxie and The Banshees pa čak i Florence and the Machine.

Žensko pismo

Ekipa koju je na novom albumu oku­pila Marissa Nadler gotovo je eksklu­zivno ženska. Prosjek kvari jedino saksofonist Dana Colley iz nepreža­ljenih Morphine. Angel Olsen gostuje u naslovnoj pjesmi, dok Sharon Van Etten vokalno pomaže u singlu koji pri­ziva osnivača The Brydsa. ‘I Can’t Listen to Gene Clark Anymore’ balada je u naj­boljoj Americana tradiciji pjesama o slo­mljenim srcima. ‘For My Crimes’ osmi je studijski izlet ove singer-songwriterice iz Bostona za čiji zavodljivi i kristalno čist mezzo sopran kažu kako bi u mit­skim vremenima pomorce na pučini namamio u sigurnu smrt. I ovaj put je Nadler okupila set snažnih autorskih pjesama koje stilski ne lutaju previše od folka i dream popa, no nešto složeniji i puniji zvuk pomaže stvaranju očarava­juće atmosfere.

Žensko pismo

U dobu u kojem prevladava mišljenje da ‘Bohemian Rhapsody’ ili ‘Purple Rain’ zbog neprilagođenosti radijskom for­matu ne bi dobili zeleno svjetlo od izda­vača, Lana Del Rey uspjela je isposlovati da epsku ljubavnu pjesmu čije trajanje prelazi 9 minuta u eter pusti u svojoj integralnoj verziji. Jednako naslonjen na soft rock 70-ih je i ‘Mariners Apar­tment Complex’, druga video najava njenog šestog albuma, koji će na tržište negdje u 2019. godini. Unatoč prvotnom nepovjerenju glazbene javnosti da je hit album ‘Born to Die’ jamac dugotrajno­sti, pop ikona imidža pažljivo skroje­nog negdje između tragičnog lika Faye Dunaway u filmu Chinatown Romana Polanskog i obične djevojke iz susjed­stva s velikim snovima, diskografski se nijednom nije spotakla, a sudeći prema onome što je do sada pokazala čini se da će velika očekivanja od novog materijala i ovaj put biti opravdana.

Foto:
Rosalia – www.facebook.com/musicarosaliabarcelona, Miguel Hernández
Marissa Nadler – marissanadler.com, Ebru Yildiz
Anna Calvi – annacalvi.com
Lana Del Rey – lanadelrey.com

Pročitajte još

Ante Jonjić osvojio dva zlata na međunarodnom natjecanju u Crnoj Gori

Dulist

[VIDEO] PRVA LJUBAV, PRVA BOL Poslušajte novu pjesmu Domenice

Dulist

PROŠLO LJETO IM JE BILO NEZABORAVNO David Beckham supruzi Victoriji čestitao 50. rođendan fotografijom s Lopuda

Dulist