Politika

ŽELJKO RAGUŽ “Pozivam Hrga na detektor laži, na izbore idem kao nezavisni zamjenik Vlahušiću!”

ŽELJKO RAGUŽ "Pozivam Hrga na detektor laži, na izbore idem kao nezavisni zamjenik Vlahušiću!"

Željko Raguž iznenađen je odlukom predsjednika HSS-a Branka Hrga o njegovoj suspenziji, ali ističe kako će je poštivati. Najavio je kako će na predstojećim izborima kao nezavisan biti kandidat za zamjenika gradonačelnika Andru Vlahušiću.

Pozvao je Hrga na detektor laži te da se s njim suoči.

– Ova odluka rezultat je samovolje isključivo jedne osobe, predsjednika HSS-a Branka Hrga – istaknuo je Raguž te dao svoju verziju događaja proteklih dana.

– Nakon što smo dobili ponudu iz HDZ-a, ja sam u dogovoru s predsjednikom Hrgom poslao e-mail županijskom HDZ-om sa zahtjevom, izmjenjenom ponudom, koja je uključivala traženje mjesta predsjednika Gradskog vijeća te 2. i 7. mjesta na listi. Hrg mi je rekao da će to HDZ odbiti i da će to biti dobar alibi za koaliciju s HNS-om. Pri slanju e-maila primjerak sam poslao i Branku Hrgu, ali mi je pola sata nakon slanja rekao da s tim ne želi imati veze, već je sve prebacio na Županijski odbor HSS-a. Otad se nismo čuli ni vidjeli – objasnio je Raguž.

Istaknuo je kako će 90 posto članova koje je on doveo u HSS i koji ga podržavaju ostati u stranci, te će nastaviti dalje s koalicijom s HNS-om.

– Branko Hrg je znao za namjeru gradske organizacije HSS-a o izlasku na predstojeće izbore s HNS-om. Prije nešto više od dva mjeseca, uoči zadnje sjednice Gradskog vijeća boravio je u Dubrovniku kada je u superlativima govorio o koaliciji te da se proračun ne treba rušiti. Tada smo slijedili njegove upute, no nakon pada proračuna promijenili su se i stavovi – istaknuo je Raguž, dodavši kako su potom pozivi Hrga bili sve češći i odrješitiji.

Evo i cijele kronologije po Ragužu:

– Stav gradske organizacije je bio da bismo bili više vjerodostojniji ako ne promijenimo partnera. No, Hrg mi je rekao: ‘Gledaj stranku, ali i sebe. Sastani se s HDZ-om’. Istina, nismo htjeli donijeti odluku, a da ne napravimo razgovore sa svim ostalim sudionicima. Nalazili smo se nekoliko puta i s HDZ-om i s ostalim partnerima, no nakon svakog razgovora je gradska organizacija odlučivala da se dalje nastavlja s HNS-om. On je rekao da im se pošalje mail kao početak nekih pregovora. Na jednom od zadnjih sastanaka s HDZ-om, jedan istaknuti HDZ-ovac donio mi je ovo (pokazuje papir). Ovdje piše: HSS-u je katastrofa, ali je Željku Ragužu odlično – drugo mjesto u gradskom vijeću, a u slučaju poraza postajem pročelnik. Nađite mi 90 posto političara u Hrvatskoj koji ne bi pristali na nešto ovako i onda nalazili neke razloge da se ipak trebamo maknuti od HNS-a i Vlahušića, te početi govoriti kako je ovo dobro za prosperitet stranke. Nakon ovoga sam zazvao predsjednika, koji mi je rekao: Pošalji ti ovo predsjedniku županijske organizacije HDZ-a, ali nemoj da bude 2. i 9. mjesto, nego neka bude 2. i 7. mjesto i predsjednik Gradskog vijeća.

Vjerovao sam mu i napravio veliku grešku, i tu kreću igrice. Poslao sam mail gdje sam u cc stavio i predsjednika. Po njegovim naputcima sam to poslao, da bih nakon pola sata od njega dobio povratni mail u kojem je napisao da on u tome ne sudjeluje. Nakon toga se nismo ni čuli ni vidjeli pa sami zamislite što se u međuvremenu moglo dogoditi. On je, znači, imao pismeni trag kojim me mogao držati u šaci u slučaju ako se gradska organizacija ipak odluči za HNS pa će ovo izaći na vidjelo. Vjerujem da je ostao iznenađen našom odlukom, jer sam mu nakon toga poslao poruku da smo dogovorili sve s HDZ-om. Zašto? Da je već prije znao za tu situaciju, raspustio bi gradsku organizaciju, mene bi maknuo te bi dogovorio neke svoje interese i rekao da HSS ide u Dubrovniku s HDZ-om. Pomrsili smo mu planove i donijeli odluku nakon čega je sve krenulo – istaknuo je Raguž, te Hrga pozvao na detektor laži kako bi se otkrilo je li mu Hrg rekao da prijedlog pošalje županijskom HDZ-u, u kojem se traži 2. i 7. mjesto na listi te predsjednik GV-a.

– Dosta je više da na čelu stranke imamo osobu koja pije aspirin ako nekoga iz vrha HDZ-a zaboli glava. Dubrovnik se ne smije i neće voditi iz Zagreba nego isključivo iz Dubrovnika. HSS je postao talac HDZ-a. Ovolika podrška koju sam dobio daje mi za pravo da nastavim dalje ovim putem. Neću im dati gust da 90 posto članstva HSS-a istupi iz stranke sa mnom. Odluka je donesena, HSS i bez mene ide s HNS-om pa nek onda novog predsjednika ili predsjednicu suspendiraju pa idemo dalje – zaključio je Raguž, dojučerašnji predsjednik gradskog HSS-a, koji je na novinarsko pitanje tko sad vodi HSS nakon njegove suspenzije odgovorio: Ne znam.

Pročitajte još

RAZGOVOR S BRANKOM BAČIĆEM ‘Hrvatsku gradimo srcem i znanjem jer je samo povezana Hrvatska snažna’

Dulist

ZAVRŠNA KONFERENCIJA UOČI IZBORA Pezo: Glas za HDZ je glas za stabilnost i daljnji razvoj Lijepe naše

Dulist

[IZBORNI PODCAST] Mato Franković: Europski tužitelji su izuzeli dokumentaciju! U Zračnoj luci se dogodila eklatantna pljačka! Tko je bio kapo!?

Barbara Đurasović