Zanimljivosti

Želite vitku liniju? Izbjegavajte ove namirnice

Želite vitku liniju? Izbjegavajte ove namirnice

Ukoliko želite skinuti koji kilogram viška ili tek održati postojeću liniju, prvo što trebate izbjegavati su ugljikohidrati. No, postoje i namirnice za koje vrlo vjerojatno niste znali da obiluju ugljikohidratima. Kako donosi Zadovoljna.hr, ne treba ih skroz izbjegavati jer su hranjive i zdrave. Evo i njihovog popisa:

Kesteni
Trideset grama kestena ima oko 15 grama ugljikohidrata i manje od grama bjelančevina. No, kesteni sadrže samo trećinu kalorija kao ista količina drugih popularnih orašastih plodova.

Suhe smokve
Smokve su pune vlakana, vrijedan izvor bakra, kalija, mangana i vitamina B. Ali kada se osuši, smokva je krcata ugljikohidratima. Pojedete li samo šest suhih smokvi unijeli ste više od trideset grama ugljikohidrata.

Krekeri od raži
Mnogi ih jedu umjesto kruha i misle da ih mogu jesti u neograničenim količinama, ali to je zabluda. Trideset grama ražinih krekera sadrži oko 23 grama ugljikohidrata. No, oni dolaze od cjelovitog zrnja zbog čega krekeri od raži imaju veliku hranjivu vrijednost.

Keksi bez šećera
Keksi koji ne sadrže šećer sadrže malo manju količinu ugljikohidrata od zašećerenih keksa – tri čokoladna keksa bez šećera sadrže oko 20 grama ugljikohidrata, a tri zašećerena keksa sadrže 28 grama ugljikohidrata.

Konzervirani grah
Grah je inače pun zdravih složenih ugljikohidrata i vlakana te proteina. No konzervirani grah u većini slučajeva sadrži puno dodanog šećera, oko 12 grama u pola šalice, a ženama se preporuča da ne unose više od 24 grama šećera dnevno.

Sok od suhih šljiva
Ostavite li suhe šljive natopljene u vodi preko noći dobit ćete sok koji obiluje vlaknima, sorbitolom, vitaminima C, K, B6 i B3. No, dva decilitra soka od suhih šljiva sadrži i 45 grama ugljikohidrata. Ipak, prirodan šećer u ovom soku zdraviji je od umjetnih zaslađivača.

Izvor: Zadovoljna.hr

Pročitajte još

NA DANAŠNJI DAN 1851. Rođen povjesničar, književnik i diplomat Lujo Vojnović

Dulist

Obilježavamo Međunarodni dan obitelji!

Dulist

VIKEND ZA LJUBITELJE VINILA Sajam gramofonskih ploča u Lazaretima

Dulist