Aktualno

“Želimo olakšati ostvarivanje projekata”

"Želimo olakšati ostvarivanje projekata"

Prijedlog ciljanih izmjena i dopuna Prostornog plana Dubrovačko-neretvanske županije predstavljen je danas u gradskoj vijećnici.

Marina Oreb, ravnateljica Županijskog zavoda za prostorno uređenje uvodno je kazala kako su razlozi za izradu plana stvaranje preduvjeta za ostvarenje projekata između ostalog poput proširenja ACI marine u Komolcu, čvora Karamatići, trasa lokalnih cesta po općinama, povećanje kapaciteta u općini Orebiću, premještanje golfa s Lisačkih rudina u područje Tri sestrice.

U slučaju ACI marine u Komolcu zatražen je drukčiji obuhvat nutar dopuštenih 10 hektara. Ne očekuje se utjecaj na lokalni ekološki sustav, posebno po morske kornjače.

U planiranju čvora Karamatići došlo je do promjene u dodavanju odmorištu Pećine.

ŽUC je u promjenama plana predložio niz novih cestovnih pravaca, a za Dubrovčane je najzanimljiviji Most dr. Franja Tuđmana – Pobriježje.
Po zahtjevu Općine Orebić uvećan je kapacitet u smještaju za 44% kao i u vezovima u toj općini za 25%.
Golf igralište na Lisačkim rudinama novim Prijedlogom premiješta se na područje Sestrica, a sve sukladno planovima općine Dubrovačko primorje.
Zona vjetroelektrane premještena je iz Čukovice u zonu Male Žabe, međutim upitan je utjecaj na okoliš.
Javna rasprava započela je 4. ožujka, a trajat će do 12. ožujka dokad će se zaprimati primjedbe i prijedlozi.

Jadranka Šimunović iz eko udruge Zeleno sunce upitala je zašto ovaj plan nema odobrenje nekoliko ministarstava.
– Ombla je bila zaštićena kao rezervat prirode, sad je zaštićeni krajolik. Zašto se u Komolcu ne napravi preraspodjela, a ne proširenje? Ugrozit će se biljni i životinjski svijet zbog tih jahti – kazala je Šimunović te zatražila izradu strateškog plana zaštite okoliša.
– Ovdje nije riječ samo o ACI marini, već i o važnim Sestricama, netaknutoj prirodi gdje će se graditi vile, apartmani i golf, a sve u blizini Malog Stona, kao i staništa dupina – dodala je.
Upozorila je kako je vrlo lako moguće da je prelet ptica močvarica upravo preko područja gdje se planira izgradnja vjetroelektrana.
Voditeljica županijskog ureda za zaštitu okoliša Branka Martinović Vuković odgovorila je kako je odluka o strateškim planovima na županu, ali to ne znači da se neće provoditi procjena utjecaja na okoliš.

Pročitajte još

PRIGODNI PROGRAM Jubilarna deseta obljetnica SHKM u Dubrovniku

Dulist

GOSTOVANJE U HERCEG NOVOM ‘Vidi kako Lokrum pere zube’ pred crnogorskom publikom

Ivana Mijić Vulinović

VENECIJA POČELA NAPLAĆIVATI ULAZ U GRAD Mnogi nezadovoljni: ‘Pretvaraju nas u tematski park’

Dulist