Kultura

“Želimo klasiku približiti publici”

Dubrovčane u subotu, 15. rujna u 21 sat u atriju palače Sponza očekuje vrlo zanimljiva manifestacija pod nazivom „Sve ostalo je glazba“. Riječ je o prvom glazbeno-scenskom kolažu koji ima za cilj educirati publiku o klasičnoj glazbi i približiti je široj publici.

Program ovog scenskoga kolaža sadrži djela Mozarta, Bacha, Scarlattija i Weissa, a izvode ga Ivana Jelača, klavir, Damjan Bučić, gitara, dok je glumačka uloga pripala Frani Mariji Vranković, koja je ujedno i redateljica. Pijanistica i idejna začetnica projekta Ivana Jelača kaže kako je projekt „Sve ostalo je glazba“ zamišljen kao ciklus glazbeno-scenskih kolaža koji prikazuju različite periode iz glazbene prošlosti čija je misija klasičnu glazbu približiti široj publici.
 
Suvremeni scenski izričaj
 
– U nastojanju da to ostvarimo razbijamo kanonsku koncertnu formu, što uključuje sudjelovanje solista u scenskim interpolacijama unutar izvođenja kompozicija. Cilj ovoga projekta je, uz proširivanje interesa za klasičnu glazbu, pokazati kako se i s klasičnom glazbom može postići suvremeni scenski izričaj te kako "ozbiljna" glazba s vremenom ne gubi ni vrijednost, ni značaj, ni kvalitetu, ali ni mogućnost uživanja recipijenata i izvođača u njoj. Pobliže, obzirom na suvremene trendove populariziranja klasične glazbe u vidu novonastalog crossover žanra, ovaj program teži pridobivanju nove koncertne publike, ali na nešto drugačiji način.

Dok crossover "prelazi" okvire unutar jednog polja umjetnosti, ovakav oblik spaja izvedbenu glazbenu i kazališnu umjetnost, nudeći suvremenim konzumentima jasniji uvid u položaj i funkciju takve umjetnosti same, kako nekad tako i sada. Također se trudi približiti duhu vremena pojedinih stilskih epoha i ondašnjem poimanju glazbe koja je komunicirala sa slušateljima, a danas interpretiranje te iste često ostaje na razini muzejskog – ističe Ivana Jelača i napominje kako je naglasak stavljen upravo na komunikaciji koja glazbi „kao univerzalnom jeziku daje bitan značaj i otvara sociološki aspekt bez kojeg javno nastupanje i izvođenje određenih djela nema smisla“.

– Program prvoga scenskog kolaža, koji tematizira 18. stoljeće kroz djela Mozarta, Bacha, Scarlattija i Weissa, stavljen je u imaginarni prostor koji se nalazi između sadašnjeg vremena i pseudopovijesnog susreta ta četiri skladatelja na zabavi u palači Sponzi. Kroz sudjelovanje skladatelja u izvedbi, prikazana je promjena društvene uloge izvođenja skladbi suvremenih skladatelja te načina na koju su nekad izvođači pristupali izvedbi i kako joj pristupaju danas – naglašava i dodaje kako u današnjem svijetu ubrzane tehnologizacije izvođenje klasičnih kompozitora 'na autentičan način' dobiva sve veću notu ekskluziviteta i rariteta, a nerijetko se na klasičnu glazbu u širim društvenim krugovima gleda sa zazorom.
 
Pozvani svi koji vole slušati klasičnu glazbu
 
– Također, bitno je istaknuti da kroz scenski kolaž progovaramo o problemima glazbenika samih. Zbog toga ciklus nosi naziv „Sve ostalo je glazba“, kao parafraza na Shakespearovog Hamleta „The rest is silence“ jer ukoliko se držimo u zatvorenom krugu koji često ima prizvuk elitizma, sve ostalo je tišina. A publiku ostavljamo u neznanju i time ona gubi interes – ističe Ivana Jelača i napominje kako su na ovaj događaj pozvani svi koji klasičnu glazbu vole slušati iako smatraju da se „u nju ne razumiju“.
– Sigurna sam da će i uhodana koncertna publika naići na nešto novo. Jer, kako mi sami često kažemo, u glazbi koju izvodimo uvijek otkrivamo nešto novo i to nam daje motivaciju za daljnje istraživanje. A kao glazbeni pedagozi odgajamo buduće naraštaje publike – zaključuje Jelača.

Kako je nastala ideja o jednog ovakvog događaja pročitajte u novom broju tjednika duList, koji se od srijede nalazi u prodaji.

Pročitajte još

BEZ KUSTOSA, PREDGOVORA Izložba Lene Kramarić koja je skoro ostala i bez naziva

Dulist.hr

Ljekarništvo Male braće upisano u Registar kulturnih dobara Hrvatske

Dulist

70. IGRE Impresivan slavljenički nastup ansambla LADO unatoč lošem vremenu

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija