Kultura

“Želimo klasiku približiti publici”

"Želimo klasiku približiti publici"

Dubrovčane u subotu, 15. rujna u 21 sat u atriju palače Sponza očekuje vrlo zanimljiva manifestacija pod nazivom „Sve ostalo je glazba“. Riječ je o prvom glazbeno-scenskom kolažu koji ima za cilj educirati publiku o klasičnoj glazbi i približiti je široj publici.

Program ovog scenskoga kolaža sadrži djela Mozarta, Bacha, Scarlattija i Weissa, a izvode ga Ivana Jelača, klavir, Damjan Bučić, gitara, dok je glumačka uloga pripala Frani Mariji Vranković, koja je ujedno i redateljica. Pijanistica i idejna začetnica projekta Ivana Jelača kaže kako je projekt „Sve ostalo je glazba“ zamišljen kao ciklus glazbeno-scenskih kolaža koji prikazuju različite periode iz glazbene prošlosti čija je misija klasičnu glazbu približiti široj publici.
 
Suvremeni scenski izričaj
 
– U nastojanju da to ostvarimo razbijamo kanonsku koncertnu formu, što uključuje sudjelovanje solista u scenskim interpolacijama unutar izvođenja kompozicija. Cilj ovoga projekta je, uz proširivanje interesa za klasičnu glazbu, pokazati kako se i s klasičnom glazbom može postići suvremeni scenski izričaj te kako "ozbiljna" glazba s vremenom ne gubi ni vrijednost, ni značaj, ni kvalitetu, ali ni mogućnost uživanja recipijenata i izvođača u njoj. Pobliže, obzirom na suvremene trendove populariziranja klasične glazbe u vidu novonastalog crossover žanra, ovaj program teži pridobivanju nove koncertne publike, ali na nešto drugačiji način.

Dok crossover "prelazi" okvire unutar jednog polja umjetnosti, ovakav oblik spaja izvedbenu glazbenu i kazališnu umjetnost, nudeći suvremenim konzumentima jasniji uvid u položaj i funkciju takve umjetnosti same, kako nekad tako i sada. Također se trudi približiti duhu vremena pojedinih stilskih epoha i ondašnjem poimanju glazbe koja je komunicirala sa slušateljima, a danas interpretiranje te iste često ostaje na razini muzejskog – ističe Ivana Jelača i napominje kako je naglasak stavljen upravo na komunikaciji koja glazbi „kao univerzalnom jeziku daje bitan značaj i otvara sociološki aspekt bez kojeg javno nastupanje i izvođenje određenih djela nema smisla“.

– Program prvoga scenskog kolaža, koji tematizira 18. stoljeće kroz djela Mozarta, Bacha, Scarlattija i Weissa, stavljen je u imaginarni prostor koji se nalazi između sadašnjeg vremena i pseudopovijesnog susreta ta četiri skladatelja na zabavi u palači Sponzi. Kroz sudjelovanje skladatelja u izvedbi, prikazana je promjena društvene uloge izvođenja skladbi suvremenih skladatelja te načina na koju su nekad izvođači pristupali izvedbi i kako joj pristupaju danas – naglašava i dodaje kako u današnjem svijetu ubrzane tehnologizacije izvođenje klasičnih kompozitora 'na autentičan način' dobiva sve veću notu ekskluziviteta i rariteta, a nerijetko se na klasičnu glazbu u širim društvenim krugovima gleda sa zazorom.
 
Pozvani svi koji vole slušati klasičnu glazbu
 
– Također, bitno je istaknuti da kroz scenski kolaž progovaramo o problemima glazbenika samih. Zbog toga ciklus nosi naziv „Sve ostalo je glazba“, kao parafraza na Shakespearovog Hamleta „The rest is silence“ jer ukoliko se držimo u zatvorenom krugu koji često ima prizvuk elitizma, sve ostalo je tišina. A publiku ostavljamo u neznanju i time ona gubi interes – ističe Ivana Jelača i napominje kako su na ovaj događaj pozvani svi koji klasičnu glazbu vole slušati iako smatraju da se „u nju ne razumiju“.
– Sigurna sam da će i uhodana koncertna publika naići na nešto novo. Jer, kako mi sami često kažemo, u glazbi koju izvodimo uvijek otkrivamo nešto novo i to nam daje motivaciju za daljnje istraživanje. A kao glazbeni pedagozi odgajamo buduće naraštaje publike – zaključuje Jelača.

Kako je nastala ideja o jednog ovakvog događaja pročitajte u novom broju tjednika duList, koji se od srijede nalazi u prodaji.

Pročitajte još

U ‘Noći tvrđava’ obiđite tri utvrde dubrovačkog fortifikacijskog sustava

Dulist

Dubrovački muzeji pozivaju na radionice izrade i ukrašavanja keramike

Dulist

TRIBINA ‘POGLAVLJE FESTIVAL KARANTENA’ Art radionica Lazareti obilježava 35 godina postojanja

Dulist